Főoldal > Cikkek > Szülés > Orgazmikus szülés: tényleg lehet úgy élvezni a szülést, mint a szexet? - Dúla szakértőnk véleménye - Szülők Lapja

Orgazmikus szülés: tényleg lehet úgy élvezni a szülést, mint a szexet? - Dúla szakértőnk véleménye

Szülőklapja képAz orgazmikus szülés olyan tabu téma, ami minden várandós kismama fejében megfordult már legalább egyszer. Mit gondol az orgazmikus szülésről dúla szakértőnk, és vajon miért hasonlítja a szülést a hullámvasúthoz?

Szerző: Dézsi Réka
2015-09-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

"Szeretném a szülés oldalait bemutatni, mert ennek az „egyszerű” élettani folyamatnak nagyon bonyolult, óramű pontosságú működése és misztikus kibontakozása sokakat, engem is, sok-sok év után is ámulatba ejt. Annyi arca, oldala, fordulata és mikéntje van egy szülésnek, ahány baba ideszületik. Bár már több éve állok a szülés kapujában, még két egyforma vajúdást nem kísértem. Az adja hivatásom legnagyobb feladatát, hogy ne nyúljak a rutinhoz, hanem minden anyának legyen lehetősége tiszta lappal indulni, mindennemű elvárás nélkül."

"Tudom, hogy nem mindennapi információ az, hogy egy szülés lehet orgazmikus, gyönyörteli, hiszen a kollektív tudatban a szülés, mint erős fájdalom, nehézség, sok esetben trauma szerepel. Persze, erre is van igen sok példa, de most az előzővel szeretnék kicsit foglalkozni." - Dézsi Réka dúla gondolatai.

A szülés a női szexualitás része
Mivel a szülés a női szexualitás része, van egy kis köze az élvezethez is. Anatómiailag mi is az orgazmus? Egyfajta görcsös összehúzódás szexuális izgalom közben, írja a híres Oxford értelmező szótár. Mi történik szüléskor? A méh időnként hormonhatás következményeként görcsösen összehúzódik és kilöki magából a magzatot. Van hasonlóság?

Meglepő? A szülés és a szeretkezés hangjai egyformák
Ha a hangokra figyelünk... egy nő szülés közben - persze, ha megengedi magának és nem fojtja vissza -, olyan hangokat képes kiadni, mint a leghevesebb szeretkezések alkalmával. És ezt személyesen is teszteltem több alkalommal szülésfelkészítőim alkalmával. Kivágtam egy pár perces anyagot szülés videókból, a résztvevőknek először kép nélkül lejátszottam, majd megkértem őket, hogy azonosítsák be, melyik a szülés és melyik a szeretkezés, ezt követően pedig levetítettem a filmet képekkel. Nagy meglepetés szokott lenni a teremben, amikor rájönnek, hogy nem is volt szeretkezés az anyagban, pedig mindenki felfedezni vélt párat.

Amikor nincs biztonságban az utód - sajátos mechanizmus nem csak az állatvilágban
Ha a hormonális egyensúlyt vesszük alapul az oxitocin nevű hormon uralja mindkét folyamatot. Tehát mindegy, hogy a baba befele vagy kifele jön, ugyanaz a hormon könnyíti az útját. Minél több az oxitocin, annál nagyobb a gyönyör, az extázis, hiszen ennek a közismert neve a boldogsághormon. Csak az a nehezítés a dologban, azaz a hormonban, hogy ez egy nagyon szégyenlős fajta, és nehezen jön elő vagy akár teljesen visszahúzódik, amint az egyén, jelen esetben a vajúdó anya, megijed vagy megzavarják, mert akkor a szervezet hirtelen adrenalint kezd el termelni, hogy az életet mentse - érdekes megfigyelni az emlősök közötti hasonlóságot.

Ha egy zebracsordában egy kisborjú készül megszületni és a csordát megtámadja egy fenevad, a zebramama akár napokig is le tudja állítani a folyamatot és akkor folytatja az ellést, ha már mindenki biztonságban van és a csorda megmenekült, vagy legalább ő. És az emberanyánál is hasonló a helyzet.

„A szülés olyan, mint egy hullámvasút”
Természetesen az orgazmikus szülés sem rendelésre érkezik, a legfontosabb, hogy az elvárásainkat a szülésről messze felejtsük el, és éljük meg a pillanat pillanatát, ahogy a méh minden kontrakcióval egyre közelebb hozza hozzánk születendő gyermekünket. A szülés egy hullámvasút, vagy egy óriáscsúszda: nem mindenki mer vagy tud rajta lecsúszni, de aki megteszi, nagy élménnyel gazdagszik.

A szülés minőségét nagyban meghatározza a hozzáállásunk
A hozzáállás teszi és teheti a szülést gyönyörtelivé. Ha fájdalomra készülünk, hiszen minden csapból az folyik, hogyan is találhatnánk meg a gyönyört. De ha arra fordítjuk a figyelmünket, hogy a fájdalom nem feltétlenül jár szenvedéssel, és örömmel, szeretettel fogadjuk ezt az intenzív erőt, mely hozzásegít egy mély megéléshez, akkor sokkal egyszerűbb és könnyebb. Ez se legyen elvárás - ha ragaszkodunk az elképzeléshez, azzal sincs semmi baj, mert úgy vagyunk tökéletlenül tökéletesek, ahogy vagyunk.

Szerző: Dézsi Réka dúla
Fotó: laurafifieldphotography.com

Címkék: szülés, kismama, várandós, orgazmikus szülés, terhes, babavárás, dúla

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kismamák félelmei - szülés, anyaság, elég jó leszek-e

A szüléstől való félelem, az anyaság gondolata, bizonyára minden kismama fejében már megfordult. Jó anya leszek, egészséges lesz a gyermekem, mennyire lesz fájdalmas a szülés, hogyan változik meg az életünk? Mi ez a félelem és honnan ered, hogyan tudjuk mindezeket jól megélni?

tovább a cikkre
A vízben szülés előnyei és hátrányai

Ma még nem ez a legelterjedtebb szülési mód, de sokan szeretnék valamilyen alternatív módon világra hozni gyermeküket, például vízben szülve. Már vannak olyan kórházak is, ahol a feltételek is adottak és az orvosok is vállalják ily módon a szülést.

tovább a cikkre
Az elhúzódó szülésnek lelki okai is lehetnek - Szüléstörténetek

A vajúdás egy olyan folyamat, ami a lélek oldaláról nem kap elég figyelmet, szeretetet, odaadást, érzést, támogatást, türelmet, hiszen csak és kizárólag a testre figyelünk. Elfelejtjük, hogy a szülés a test, a lélek és a szellem hármasának összeolvadása, együttműködése.
Szülés alatt kifejezetten igaz a régi mondás, hogy ép testben ép lélek, bár itt fordítva fogalmaznék

tovább a cikkre
A dúlaságról

Nagyon sokat törtem a fejem azon, hogy mit is írhatnék rólunk, dúlákról. Hiszen sokan vagyunk és nagyon sokfélék, egymástól teljesen függetlenül, vagy egyesületbe szerveződve dolgozunk, saját magunk elképzelései szerint kórházban vagy otthon, ezoterikus tanokkal fűszerezve vagy egyszerűen csak az élet tiszteletétől vezérelve, kevés olyan közös vonással, ami mindannyiunkra vonatkozna.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dézsi Réka - Dúla

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Karalábéfőzelék

Karalábéfőzelék

Főzelékek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 5 dkg karalábé 10 dkg burgonya margarin

Recept:

A karalábét a krumplival együtt puhára főzzük, szitán áttörjük, majd egy kis margarinnal és a főzőlével pépesre keverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A karaláb&ea(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

7 éves a fiam, és nem hagyom, hogy egyedül menjen a férfivécébe a dolgát intézni - Túlaggódom?

vissza vissza