Főoldal > Cikkek > Szülés > Félsz a szüléstől, a fájdalomtól? Hogyan készülj fel a szülésre, hogy jó élményként éld meg? A dúla vál - Szülők Lapja

Félsz a szüléstől, a fájdalomtól? Hogyan készülj fel a szülésre, hogy jó élményként éld meg? A dúla válaszol

Szülőklapja képA szüléstől végül minden szülőanya más élményt kap, mint amire eredetileg felkészült. Dúla szakértőnk elgondolkodtató jegyzetét olvashatod a szülés élményéről, és arról végül mi az, ami számít.


Szerző: Dézsi Réka
2016-01-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

- A szülés olyan, mint egy színdarab. A felvonások egymást követik, aztán egyszer csak ott a kisbaba és kezdődik a való világ észlelése, az anyaság. Élnek bennünk elképzelések, hogy hogyan kellene, mi lenne a cél. Végül - legyen az pozitív vagy negatív élmény - minden szülőanya mást kap, mint amire eredetileg számított - vélekedik Dézsi Réka dúla szakértőnk a szülés megéléséről.

Miért hasonlít a tortasütés a szüléshez?
Szerintem kétféle megközelítése van a szülés folyamatának, amit egyszerűen a tortasütéssel szeretnék szemléltetni. Szülinapi tortát kétféleképpen készíthetünk szívünk csücskeinek.

Az egyik esetben alapos receptnézegetéssel, internet böngészéssel, barátnőkkel való konzultáció után megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb receptet. Amikor a kisfiam tízedik szülinapjára készültem, magam is megtapasztaltam ezt: két tortát is kellett sütnöm. A kisfiamnak sok-sok nézegetéssel eltöltött óra után egy New York-i sajttortára esett a választása. Ezután bementem a bevásárlólistával a boltba, megvettem a hozzávalókat és megsütöttem a gyermekem által választott tortát.

Időközben kiderült, hogy még egy másik ünnepi tortára is szükség lesz, amit a barátaival osztana meg. Mindez persze este háromnegyed nyolckor, az utolsó vendég távozása után derült ki. Bolt aznap már nem volt nyitva, így jött a második verzió, kinyitottam a spejz ajtaját, megnéztem, milyen hozzávalóim vannak, és a meglévő hozzávalókból sütöttem neki egy cirtomos tejszínes csodatortát.

Egyik sem volt jobb a másiknál, egyik sem adott többet a másiknál, egyiknek sem örült jobban, mint a másiknak. Mindkettő álmai tortája volt, csak másképp, mert mást adott...

Miért hasonlít ez a szüléshez? Mert csak rajtunk áll, hogy megtervezzük, előkészítjük és örülünk az eredménynek vagy abból készítünk élményt, ami épp rendelkezésünkre áll, és úgy csűrjük-csavarjuk a hozzávalókat, ahogyan a legkönnyebben bele tudjuk magunkat engedni.

A szülés során "az alkotás" öröme a fontos
Hiszen hányszor előfordul, hogy a sütési előkészületek közben épp kikapcsol a mérleg, vagy épp nem tudod használni, vagy menetközben jut eszedbe egy apróság, ami nem volt az eredeti listán, de tudod, hogy ezzel neked jobban fog ízleni a mestermű.

Vegyük észre, hogy az alkotás folyamata az a katalizátor, ami átalakítja az elemeket és a darabokból egységet hoz létre. Ahogyan a szülés is.
Előre olyan kórházat, csapatot keresel, akik azt a szolgáltatást nyújtják, amit szeretnél? Vagy kihozod a hozzád legközelebb eső kórházból a a lehető legjobbat?

Pozitív szülésélmény - utólag már nem a részlet fog számítani
Mert a dobostorta sem ízlik mindenkinek és a somlói sem... Ki ezt, ki azt választja. Attól még mindkét kóstolónak összefut a nyál a szájában, ha a kedvencére gondol, ahogyan az anyáknak az arcán is megjelenik egy mosoly, akárhány éves is a gyermek, ha a pozitív szülésélménye az eszébe jut.

Szerző: Dézsi Réka dúla
Fotó: Pixabay

Címkék: szülés, dúla, kismama, terhes, várandós, szülési élmény

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

7 dolog, amit senki nem mondott el neked a szülés előtt
7 dolog, amit senki nem mondott el neked a szülés előtt

Az biztos, hogy a várandós kismamák fejében ott fészkel a gondolat, milyen is lesz majd a szülés. Van, aki aztán fűt-fát megkérdez a tapasztalatairól, más az interneten próbál informálódni vagy az orvosánál érdeklődik, mire számítson. És persze biztosan akad olyan is, aki igyekszik nem túlgondolni az egészet, mondván, ha az édesanyjának és a többi felmenőinek sikerült, akkor biztosan neki is fog.

tovább a cikkre
A hastánc pozitív hatásai várandósság és szülés alatt

Szabad-e pocakosan hastáncolni, van-e kizáró ok? Milyen hatással van a tánc a kismamára és a magzatára? Tudtad, hogy a hastánc akár még vajúdás közben is sokat segíthet? Hogyan hatnak a szoptatásra a szülés utáni finom táncmozdulatok? Szakértő válaszol.

tovább a cikkre
A szülés szakaszai fotókkal

Honnan veszed észre, hogy elindult a szülés? Hogyan zajlik és meddig tart a vajúdás? Ezekről szólt előző cikkünk.
Ebben az írásban a szülés további szakaszairól - a kitolási szak, lepényi szak, lepény utáni szak - olvashatsz!

tovább a cikkre
A szülés szakaszai

A szülés négy szakaszra osztható.
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart.
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra

tovább a cikkre
A szülés megindulásának 10 lehetséges módja

Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dézsi Réka - Dúla

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza