Főoldal > Cikkek > Szülés > Fájdalomcsillapítás szülés alatt - Peridurális érzéstelenítés - Szülők Lapja

Fájdalomcsillapítás szülés alatt - Peridurális érzéstelenítés


A legegyszerűbb eszköz a fájdalom elkerülésére nyilvánvalóan az érzéstelenítés (anesztézia). A szülés során leginkább a peridurális érzéstelenítést alkalmazzák. Célja az, hogy megszüntesse a méhösszehúzódások okozta fájdalmat azáltal, hogy érzéketlenné teszi a test alsó felét, miközben a szülőnő tökéletesen tudatánál, ébren marad.

Szerző: Dr. Rácz Tibor
2009-02-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A „peridurális” elnevezés onnan származik, hogy az érzéstelenítő oldatot az ágyéki csigolyák táján, a kemény burok térségébe injekciózzák, vagyis a gerincvelőt beborító hártya (dura mater) köré. Ezzel érzéstelenítik az érzékelő ideggyököket, melyek a fájdalmat – így a méhből eredőt is – az agyhoz továbbítják.

Peridurális érzéstelenítés fajtái
- Epidurális (EDA)
- Spinális

A peridurális érzéstelenítést megelőző vizsgálatok
Ahhoz, hogy a szülés idején az érzéstelenítésnek erre a módjára sor kerülhessen, a kismamának a terhesség utolsó harmadában egy aneszteziológiai vizsgálaton kell részt vennie, mert néhány ritka betegség kizárhatja a peridurális érzéstelenítés alkalmazását (egyes szívbetegségek, bizonyos idegbetegségek, nemrég lezajlott agyhártyagyulladás, allergia bizonyos helyi érzéstelenítőkre stb.)
A vizsgálat során az aneszteziológus ellenőrzi a gerincoszlopot is, hogy a csigolyáknak nincs-e valamilyen rendellenessége, illetve érte-e a kismamát korábban egy komoly deréktáji trauma, amely akadályozhatná az érzéstelenítésnek ezt a típusát. Annak ellenére, hogy mindent rendben találtak, bizonyos váratlan események megakadályozhatják a peridurális érzéstelenítés alkalmazását: a véralvadás zavarai, bőrfertőzés az ágyéki csigolyák tájékán, láz stb.


AZ ÉRZÉSTELENÍTÉS MENETE

Érzéstelenítő beadása
A peridurális érzéstelenítés alkalmazásakor a klasszikus szabály szerint általában megvárják, míg a méhnyak 4-5 centiméternyire kitágul, de ez nem feltétlenül szükséges. Az érzéstelenítő beadása úgy történik, hogy a kismamát az aneszteziológus megkéri, hogy üljön a szülőágy szélére, és „domborítsa ki a hátát”, egy párnát szorítva karjaiba, hogy kidomborodjanak a gerinccsigolyái. Az is lehet, hogy az oldalára fekteti és megkéri, hogy húzza fel a térdeit és karolja át őket. A bőr fertőtlenítése után következik a szúrás, amelyet gyakorlott aneszteziológus végez, és semmivel sem fájdalmasabb, mint egy közönséges, izomba adott injekció. A szúrás helye az ágyékcsigolyák szintjén van, melynek mélysége a kemény burokig terjed. Amint az injekciós tű a peridurális térben a helyére kerül, bejuttatják az érzéstelenítőt, majd az injekciós tűn keresztül, amelyet aztán kihúznak, elhelyeznek egy igen finom katétert, mely a peridurális térben marad a szülés egész időtartama alatt azért, hogy újabb érzéstelenítőt adhassanak, ha szükséges.

Infúzió
Az infúzió alkalmazása, melyet fél órával korábban állítanak be, lehetővé teszi, hogy a vérnyomás esetleges változásaira (amit ez a fajta érzéstelenítés kiválthat) azonnal reagáljanak. Az infúzió bekötése később alkalmat nyújt a gyógyszeradagolásra és a méhösszehúzódások gyorsítására, mert a peridurális érzéstelenítés miatt azok lecsökkenhetnek.

Zsibbadás-érzés
Mintegy 10-20 percet kell várni az érzéstelenítő folyadék befecskendezése után, míg a szülő nő érzékeli a fájdalom enyhülésének első jeleit. Zsibbadás jelentkezhet a lábában, melegérzet az alsó végtagokban, elnehezült lábszárakkal. Mindezek a tünetek normálisak, és majd lassan eloszlanak. A legfontosabb, hogy köldöktől a combtőig nem érez semmit. A méhgörcsök érzete teljesen megszűnik vagy jelentősen enyhül, de ha kezét a hasára helyezi vagy a fájásokat regisztráló berendezésre pillant, látni fogja, hogy maguk a méhösszehúzódások nem szűntek meg.
A peridurális érzéstelenítés beállításával egyidejűleg a méhösszehúzódások jelentkezése lelassulhat. Ezzel szemben a tágulási szakasz megrövidül. Mindamellett megfigyelhető, hogy egy kicsivel hosszabb ideig tart a baba kijutása, azaz a kitolási szakasz és a lepényi szak.

Szerző: Dr. Rácz Tibor
Kismamák és kisbabák új egészségkönyve (Kossuth Kiadó 2005.)

A FOLYTATÁSBAN...
Bemutatjuk, hogy milyen esetek indokolják a peridurális érzéstelenítés alkalmazását!

 

Címkék: szülés, fájdalomcsillapítás szülés alatt, peridurális, epidurális, kismama

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A császármetszésről

Császármetszés során a magzat születése, pontosabban a kiemelése hason keresztül történik, azaz egy hasműtét során az anatómiai rétegek átvágásával ill. a méh megnyitásával.

tovább a cikkre
A szülés szakaszai

A szülés négy szakaszra osztható.
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart.
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra

tovább a cikkre
Miért fájdalmas a szülés?

A legtöbb szülést igen erős fájdalmak kísérik. A fájdalomküszöb minden nőnél és minden szülésnél sajátos, de az anyák több mint fele nehéz próbatételként emlékszik vissza a szülésre. Napjainkban szerencsére a szülési fájdalmak már jelentősen enyhíthetőek, illetve kiküszöbölhetőek.

tovább a cikkre
Gátmetszés

A gátmetszés évszázados kérdés a szülészetben. Alkalmazása hosszú múltra tekint vissza. A XX. század elején kezdték alkalmazni, egyes kultúrákban azonban sohasem végeznek gátmetszést szülés idején, még szükséges (orvosilag indokolt) esetben sem.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza