Főoldal > Cikkek > Szülés > Tök mindegy, hogy császárral szülsz vagy hüvelyi úton! - Nyílt levélben mondta el véleményét egy anyuka - Szülők Lapja

Tök mindegy, hogy császárral szülsz vagy hüvelyi úton! - Nyílt levélben mondta el véleményét egy anyuka

Szülőklapja képKicsit több, mint két évtizede nevelek már gyerekeket, jól vagy rosszul, ezt majd az idő eldönti. Sok dolog miatt aggódtam, szorongtam, töltöttem miattuk álmatlanul az éjszakáimat – valljuk be, teljesen feleslegesen. A legtöbbről kiderült, hogy egyáltalán nem számít, hogy visszatekintve semmi, de semmi jelentősége. Az egyik ilyen a császárom volt.

Szerző: Szülők lapja
2017-03-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Tudom, mit beszélek, keresztülmentem rajta, nem is egyszer. Kicsit több, mint két évtizede nevelek már gyerekeket, jól vagy rosszul, ezt majd az idő eldönti. Sok dolog miatt aggódtam, szorongtam, töltöttem miattuk álmatlanul az éjszakáimat – valljuk be, teljesen feleslegesen. A legtöbbről kiderült, hogy egyáltalán nem számít, hogy visszatekintve semmi, de semmi jelentősége. Az egyik ilyen a császárom volt.

Az első fiam 19 évvel ezelőtt született, sürgősségi császárral. Biológiai baleknak éreztem magam, akit kibeleztek, kifiléztek egy asztalra kiterítve, miközben minden porcikám tiltakozott ellene. Az sem érdekelt, hogy a császár megmentette a fiam életét, és persze az enyémet is – ami azt illeti, ez hónapokon keresztül eszembe sem jutott. Bűntudatom volt, és úgy éreztem, kudarcot vallottam. Minden egyes természetes szüléstörténet, amit láttam a tévében vagy olvastam valahol, olyan volt, amint egy arculcsapás. Átkoztam a testemet, a heget és magamat, hogy a világ legszebb és legtermészetesebb dolgára sem voltam képes: megszülni a babámat.

Bűntudat, ok nélkül
Ott álltam egy újszülöttel, azt sem tudtam, mit kezdjek vele, a mellem begyulladt a tejtől, a testem megtört, és egyáltalán nem számított, hogy indokolatlanul érzek bűntudatot. Egyszerűen nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy anyaként már a legelső lépésnél elbuktam.
A második fiam 18 hónappal később érkezett, és bár próbáltam természetes úton szülni, végül nem sikerült.

A bűntudat maradt, de annyira lefoglalt a két gyerekről való gondoskodás, hogy nem is tudtam végiggondolni, mit csináltam ismét rosszul. Csak az az érzés volt állandó, hogy nem vagyok elég jó anya. És valahányszor el kellett mondanom valakinek, hogy császárral szültem mindkettőt, szörnyű dühös lettem, mert azt hittem, bocsánatot kell kérnem miatta. Soha nem mertem büszkén elmesélni, mindig csak halkan, motyogva hadartam el: „Sajnos, császár volt.” Erre aztán mindig jött a kérdés: „Miért?”, amire minden válaszom így kezdődött: „Nem tudtam…” vagy „A testem nem volt képes…” esetleg „Akartam, de….”. Mindig csak: az én hibám, az én hibám, az én hibám.

Minden baba a pelusba csinál
Az elkövetkező években aztán rájöttem egy s másra. A babák, akik fájdalomcsillapítás vagy oxitocin nélkül, teljesen természetesen, hüvelyi úton, rózsaszirmokkal teleszórt kádban, levendula- és vaníliaillatban, lágy jazz-zenével a háttérben jönnek világra, ugyanúgy a pelenkába csinálnak, ahogy az enyémek. Ugyanazokat a hisztiket vágják le, ugyanúgy kiköpik a spenótot, rúgják a bőrt és buknak meg nyelvtanból, mint azok, akiket kirántottak az anyukájuk felvágott hasából 90 másodperccel azután, hogy az orvosok úgy döntöttek, nincs más megoldás.

Valójában nem számít, hogyan érkezünk a világra.

Tudom, mert a fiam egyetemi felvételi lapján sehol nem kell beikszelni, hogy hüvelyi úton vagy császárral jött-e a világra. Az első állásinterjúján sem fogják megkérdezni tőle, de még csak az önéletrajzába sem kell beleírnia soha.

Egyetlen anya sem kap kitüntetést azért, mert természetes úton szült, én is megleszek az elismerés nélkül. És kedves örökbefogadó anyukák? Fogadok, soha nem foglalkoztatok vele, milyen úton jött világra a fiatok-lányotok. Mert egyszerűen nem számít.

A biztonság fontosabb
Az utolsó fiam születésekor (programozott császár volt), olyan emelt fővel sétáltam be a kórházba, mint a sztárok szoktak a vörös szőnyegen. Nem volt bűntudatom, nem volt „mi-lenne-ha”, nem volt önmarcangolás, megaláztatás. Egyszerűen nem érdekelt.

Ahogy ott ültem az előkészítőben, egyszerűen csak hálás voltam minden ápolónak és orvosnak, akik egyetlen célt tartottak csak szem előtt: biztonságban megérkezzen a babám. Sikítottam örömömben (persze csak magamban), hogy olyan országban élünk, ahol olyan az egészségügyi gyakorlat, hogy ezt megtehetem, és biztonságban érezhetem magunkat akkor is, ha a testem nem képes megadni ezt nekünk. Abban a pillanatban, amikor ismét ott feküdtem a műtőasztalon, és az utolsó fiamat kivették a hasamból, hálát érzetem. És egy kis türelmetlenséget, hogy mikor végeznek már, és ölelhetem magamhoz a gyerekemet.

Forrás: a scarymommy.com cikke nyomán

Címkék: császármetszés, hüvelyi szülés, szüléstörténet, nyílt levél

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Fotók! Így változik meg a női test szülés után - Anyukák, akik nem féltek megmutatni a valóságot
Fotók! Így változik meg a női test szülés után - Anyukák, akik nem féltek megmutatni a valóságot

Szülés utáni testek: van, akin semmi sem látszik, míg másnál striák keletkeznek, megnyúlik a bőr és a súlytöbblet is megmarad. Hogyan néz ki egy anyuka teste a szülés után? Miért fogadd el magad édesanyaként is? Fotósorozat.

tovább a cikkre
160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány
160 ezret követelt a szülésért az ügyeletes orvos egy budapesti klinikán - Így reagált a kórház vezetősége, amikor kipattant a botrány

Felfüggesztették a Semmelweis Egyetem orvosát, aki állítólag utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. A II. számú szülészeti klinika kezdeményezésére a klinikai központ elnöke belső vizsgálatot indított azon orvos ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletesként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért.

tovább a cikkre
Sziámi ikrek születtek Budapesten! A szívüknél van összenőve a két kislány, az orvosok küzdenek az életükért
Sziámi ikrek születtek Budapesten! A szívüknél van összenőve a két kislány, az orvosok küzdenek az életükért

A győri kismama 20 hetes terhes volt, amikor kiderült, hogy valami nincs rendben az ikrekkel. Az orvosai úgy döntöttek, hogy megvárják a 30. hetet, végül császármetszéssel segítették világra a kisbabákat.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza