Főoldal > Cikkek > Szülés > Szülés után 24 órával hazaküldenék a kórházból a frissen szült mamát és a kisbabáját - Ezt fogják beveze - Szülők Lapja

Szülés után 24 órával hazaküldenék a kórházból a frissen szült mamát és a kisbabáját - Ezt fogják bevezetni a magyar szülészeteken?

Szülőklapja képEgy új kormányrendelet-módosítási tervezet értelmében a szülés után 24 órával már haza is engednék a frissen szült kismamákat és a babájukat. Vajon mennyiben fogja ez a kismamák , babák, védőnők, gyerekorvosok helyzetét változtatni?

Szerző: Szülők lapja
2017-06-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Problémamentes szülés esetén 24 órával a szülés után hazaengednék az újszülöttet és az újdonsült kismamát. De kinek is jó ez? Erről a rendeletmódosításról jelent meg cikk a Magyar Nemzetben.

Felvetődik a kérdés, vajon a kórházak hogy fogják ezt kezelni? Esetleg az egyre nagyobb munkaerőhiány miatt, amiről harsognak a hírek mostanában, vajon megpróbálják inkább arra ösztökélni a nőket, hogy minél előbb hagyják el a kórházat?
 

Új tervezet a láthatáron: szülsz és mehetsz!


A lap értesülései szerint a cél az állami szektorban az, hogy minél hamarabb felszabaduljanak az ágyak. Problémamentes terhesség és szülés esetén akár már a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházból a kismamát és újszülött babáját, az anya kérésére.

Minden bizonnyal vannak, akik üdvözlik ezt a hírt és akadnak, akik megrémülnek tőle, hiszen esetleg nagyobb biztonságot jelentett nekik eddig a tudat, hogy szakértő kezek vigyáznak rájuk a szülést követő napokban.

Normális, problémamentes terhesség és szülés a feltételei a hazamenetelnek
A '"normális", "problémamentes" szavak alatt 37. és 41. hét között spontán lezajlott szüléseket értik, 2499 gramm feletti születési súllyal rendelkező újszülötteket engedhetik haza, amennyiben a csecsemő egészséges.

Nyugat-Európában több országban is élnek ezzel a gyakorlattal, szülést követő 24 órán belül hazaengedik anyát és babáját, császáros szülés esetén pedig két nap után. Kérdés, hogy ez követendő példa-e.

Az ambuláns szülés nem újkeletű dolog
Magyarországon a magánklinikákon már jelenleg is él az a gyakorlat, hogy saját kérésre és felelősségre távozhat az anya az újszülöttel az intézményből 24 órával a szülés után - általában azok élnek vele, akik nem az első babájuknak adnak életet. De akik ott maradnak, segítséget kapnak a gyerekek ellátásában, a szoptatási technikák kitapasztalásában. Ez a gyakorlati segítség jelenleg minden magyar intézményben létezik, legyen az állami vagy magán.

A magánklinikák mellett több állami kórházban is lehetőség van - térítés ellenében - ún. családi vagy VIP-szobákat igénybe venni, ahol akár az újdonsült apuka is bent tartózkodhat kis családjával. Ezek száma azonban korlátozott, illetve értelemszerűen, mivel költségtérítéses, nem mindenkinek adott a lehetőség.

Mi, a Szülők Lapja gyakorló anyukái azért pár dolgon elmorfondíroztunk a hír hallatán:
1. Mi lesz akkor, ha a 3. vagy a 4. napon besárgul a baba? Vissza kell rohanni a kórházba? Ügyeletre kell vinni az alig 3 napos csecsemőt? Hiába jön a házhoz a gyerekorvos, otthon nem lehet kék fény alá tenni az újszülöttet.
2. Eddig a hazatérés után a házi gyerekorvosnak egy hete volt, hogy meglátogassa az újszülöttet, a védőnőnek egy napja. Ez a módosítás mennyiben fogja befolyásolni az ő munkájukat?
3. Mi lesz a BCG oltással, amit általában a harmadik napon kapnak a csecsemők? Kinek a felelőssége, kompetenciája lesz beadni? Mikor?
4. Az első babás anyukák rengeteg segítséget kapnak a kórházban levő szoptatási tanácsadóktól, csecsemős nővérektől a baba ellátását, szoptatását illetően. Ez a jövőben, hogy lesz?
5. Mi számít majd problémamentes szülésnek? "Túlhordás" esetén mi történik? Normálisnak számít-e még? Ha már a 41. hétben jár a várandós nő és ezért rásegítésként kézi tágítást, zselét vagy oxit kap, akkor már nem számít problémamentesnek?
6. Ha kér EDA-t (érzéstelenítést) az anya a szülés előtt, ez hova sorolja? A normális szülés vagy a problémás szüléshez? Hisz utána hosszú órákig a fejét sem emelheti fel a párnáról.
7. A jelenlegi gyakorlat szerint spontán szülés után legalább három, császármetszés után pedig legalább kettő napot kell a kórházban tölteni ahhoz, hogy az intézmény megkapja a szülés és az ellátás költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Ez vajon hogyan módosul?

Van min gondolkodni.

Fotó: pixabay
Forrás: mno

Címkék: rendeletmódosítás, szülés után, 24 óra, hazamehet, baba és mama

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ez is megtörténhet szülés közben! Nem mindennapi fotók készültek egy kisfiú születéséről
Ez is megtörténhet szülés közben! Nem mindennapi fotók készültek egy kisfiú születéséről

Csúcsfejű, deformálódott fejű újszülött egyáltalán nem szokatlan, számos baba születik megnyúlt formájú koponyával vagy másféle deformációval - általában azoknál fordul elő, akik több időt töltenek a szülőcsatornában.

tovább a cikkre
Szülésfotók: 13 gyönyörű és különleges fotó a születés csodájáról - Ahogy talán még sosem láttad
Szülésfotók: 13 gyönyörű és különleges fotó a születés csodájáról - Ahogy talán még sosem láttad

A gyönyörű szülésfotók megmutatják, hogy bár minden vajúdás és szülés hasonlóan zajlik, mégis, megismételhetetlenül egyedi és különleges.

tovább a cikkre
Fotók: óriásbébi született! A 6 kilós kislány egy héttel korábban érkezett a vártnál
Fotók: óriásbébi született! A 6 kilós kislány egy héttel korábban érkezett a vártnál

Nemrégiben óriásbébi született - egy héttel korábban a kiírt időpontnál. A nem is olyan kicsi kislány 6 kilóval jött a világra május 15-én császármetszéssel, a családban ő a negyedik gyermek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza