Főoldal > Cikkek > Szülés > 9 segítő ötlet a szülés élményének feldolgozására - A pszichológustól - Szülők Lapja

9 segítő ötlet a szülés élményének feldolgozására - A pszichológustól

Szülőklapja képA szülés meghatározó élmény, fontos, hogy megtörténjen a feldolgozása. Akik még szülni fognak, azoknak azért is fontos, mert a következő szülésre való készülődést, a következő szülés menetét befolyásolhatja az előző szülés feldolgozatlan élménye.

Szerző: Szülők lapja
2009-10-01
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az elvárásoknak megfelelően alakuló szülést könnyű feldolgozni. De megszokott, hogy ebben az esetben is a szülők néhány napig az események hatása alatt állnak, a kiemelkedő eseményeket gondolatban újra és újra átélik. A frissen szült, fáradt anyák sokszor nem is tudnak aludni az emlékek hatására.

A szülőpár kapcsolatát szorosabbá fűzheti, ha minden jól alakult. De az is előfordulhat, hogy a szélsőséges helyzetben párjuk új oldalát ismerik meg, és ezt fel kell dolgozni, meg kell beszélni.

A lelki egészséghez fontos a szülésélmény feldolgozása
Sokan vitatják, hogy a szülés élményével kell-e egyáltalán foglalkozni. Évtizedekkel ezelőtt a szüléssel kapcsolatban az anyai és csecsemőhalandóság csökkentése volt a feladat. Ekkor jelenhetett meg az a szemlélet, hogy a lényeg, hogy mindenki egészséges legyen, a többi nem számít.Valóban az a legfontosabb, hogy egészséges családok térjenek haza a kórházból, de a szülés élménye is fontos, a lelki egészség szempontjából.

Az egészségügy rendszere is hibás
Különböző szemléletű szakemberekkel találkozhatunk, és előfordul, hogy a terhesség alatt a kismama egyedül marad szüléssel kapcsolatos kérdéseivel, várakozásaival. Az egészségügy rendszere néhol azt várja a leendő szülőktől, hogy ne érdeklődjenek a részletek iránt, hanem adják át magukat a kialakult rendszernek, ahol a személyzet tudja, hogy mikor mit kell csinálni.
 

9 segítő tipp a szülés élményének feldolgozására - a pszichológustól


1. Írjon naplót!
A szüléskor átélt élményeket érdemes naplószerűen megörökíteni. Bármennyire hihetetlen, de idővel ezek az emlékek is el fognak halványulni, és talán szeretnénk később is felidézni, mi hogyan történt. A naplóban igazán őszinték lehetünk magunkhoz. Megfogalmazhatjuk pozitív és negatív élményeinket, kérdéseinket.

2. Beszélgessen a szülésről!
Ossza meg élményeit arra érdemes személyekkel, barátnőkkel, családtagokkal! Már a mesélés is csökkenti a feszültséget. Olyan beszélgetőtársakat válasszon, akikkel jól esik őszintének lenni, és akik elől a nehézségeket, az őszinte érzéseket sem kell elhallgatni, mert ezeket is elfogadják.

3. Beszélgessen a segítőivel!
A szülés után a szülésznő, szülészorvos, dúla feladata nem feltétlenül ér véget. Megkérhetjük őket, hogy segítsenek a szülés élményének feldolgozásában is.

4. Tisztázza, hogy mi okozta a nehézségeket!
Ezt megteheti egyedül is, de sokat segíthet, ha beszélget a szülésről más anyákkal, vagy szakemberekkel. Fontos, hogy tisztázza magában, volt-e olyan pont, amit máshogy szeretett volna, máshogy alakulhatott volna.

5. Milyen segítségre lett volna szüksége?
Van-e valami, amitől úgy gondolja, máshogy alakulhatott volna a szülés? Nem volt igazi bizalma a kórházban? A párjával nem tudtak megegyezni, hogy bent legyen-e a szülésnél? Segíthet a nehéz élményt feldolgozni, ha tudja, legközelebb mit csinálna másként.

6. Emlékezzen vissza a szüléssel kapcsolatos várakozásaira!
Próbálja tisztázni, hogy elvárásai, előzetes fantáziái reálisak voltak-e. Sokan csodálatos, felemelő élménynek írják le a szülést, de ehhez hozzátartozik a fájdalom, a küzdelem is. Lehetséges-e, hogy hamis kép élt Önben? Túlzottan idillinek képzelte? Vagy éppen ellenkezőleg, szinte megbénították a félelmei?

7. Idézze fel a gyermekével kapcsolatos várakozásait!
Milyen mintát látott a saját és környezete családjában, milyen az, amikor újszülött érkezik a családba? Szerette volna-e gyermekét már elengedni, vagy jobban örült volna, ha még az anyaméhben marad? A saját gyerekkori élményei, a szülővé válásával kapcsolatos élményei, a terhességgel, szüléssel kapcsolatos családi anekdoták mind befolyásolják a szüléshez való viszonyát, és esetleg annak lefolyását is.

8. Használja fel a szüléskor szerzett tapasztalatait!
Az első szülésre nehéz felkészülni, hiszen még sosem éltük át, nehéz róla valós képet kialakítani. A szülés után viszont átírhatjuk magunkban a szülésről kialakult képünket, beledolgozhatjuk a saját tapasztalatainkat. A szülés előtti véleményünket vizsgáljuk felül, és alakítsunk ki új, reálisabb képet, hogy a mi számunkra milyen is a szülés, mi benne a fontos, mik az elvárásaink.

9. Engedjük meg magunknak a negatív élmények, érzések megélését is!
Éljük meg annak a gyászélményét, ha valami nem az elvárásainknak megfelelően alakult, és ezt már nem lehet megváltoztatni. Ehhez is kérhetünk együtt érző segítséget családtagjainktól, barátainktól!

Szerző: Hertel Judit pszichológus
Fotó: Rawpixel

Címkék: szülés, szülés élmény, szülés feldolgozása, szülés után, újszülött, terhesség, kismama

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Érzelmi változások a vajúdás és szülés alatt

A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! A kísérő számára is fontos, hogy tudja, hol tart a szülés, mire számíthat még. Meglepő módon az orvosi, számszerű adatoknál pontosabb képet ad a kismama lelkiállapota arról, hogy hol tart a szülés, és még mire lehet számítani.

tovább a cikkre
Fájdalomcsillapítás szülés alatt - Peridurális érzéstelenítés

A legegyszerűbb eszköz a fájdalom elkerülésére nyilvánvalóan az érzéstelenítés (anesztézia). A szülés során leginkább a peridurális érzéstelenítést alkalmazzák. Célja az, hogy megszüntesse a méhösszehúzódások okozta fájdalmat azáltal, hogy érzéketlenné teszi a test alsó felét, miközben a szülőnő tökéletesen tudatánál, ébren marad.

tovább a cikkre
Miért fájdalmas a szülés?

A legtöbb szülést igen erős fájdalmak kísérik. A fájdalomküszöb minden nőnél és minden szülésnél sajátos, de az anyák több mint fele nehéz próbatételként emlékszik vissza a szülésre. Napjainkban szerencsére a szülési fájdalmak már jelentősen enyhíthetőek, illetve kiküszöbölhetőek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túrós galuska

Túrós galuska

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g liszt 30 g tehéntúró fél tojás só olívaolaj

Recept:

A felvert tojáshoz hozzáadjuk az áttört túrót és jól elkeverjük. Beletesszük a lisztet és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Lazán összedolgozzuk és forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, hideg v&iacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza