Főoldal > Cikkek > Szülés > 9 segítő ötlet a szülés élményének feldolgozására - A pszichológustól - Szülők Lapja

9 segítő ötlet a szülés élményének feldolgozására - A pszichológustól

Szülőklapja képA szülés meghatározó élmény, fontos, hogy megtörténjen a feldolgozása. Akik még szülni fognak, azoknak azért is fontos, mert a következő szülésre való készülődést, a következő szülés menetét befolyásolhatja az előző szülés feldolgozatlan élménye.

Szerző: Szülők lapja
2009-10-01
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az elvárásoknak megfelelően alakuló szülést könnyű feldolgozni. De megszokott, hogy ebben az esetben is a szülők néhány napig az események hatása alatt állnak, a kiemelkedő eseményeket gondolatban újra és újra átélik. A frissen szült, fáradt anyák sokszor nem is tudnak aludni az emlékek hatására.

A szülőpár kapcsolatát szorosabbá fűzheti, ha minden jól alakult. De az is előfordulhat, hogy a szélsőséges helyzetben párjuk új oldalát ismerik meg, és ezt fel kell dolgozni, meg kell beszélni.

A lelki egészséghez fontos a szülésélmény feldolgozása
Sokan vitatják, hogy a szülés élményével kell-e egyáltalán foglalkozni. Évtizedekkel ezelőtt a szüléssel kapcsolatban az anyai és csecsemőhalandóság csökkentése volt a feladat. Ekkor jelenhetett meg az a szemlélet, hogy a lényeg, hogy mindenki egészséges legyen, a többi nem számít.Valóban az a legfontosabb, hogy egészséges családok térjenek haza a kórházból, de a szülés élménye is fontos, a lelki egészség szempontjából.

Az egészségügy rendszere is hibás
Különböző szemléletű szakemberekkel találkozhatunk, és előfordul, hogy a terhesség alatt a kismama egyedül marad szüléssel kapcsolatos kérdéseivel, várakozásaival. Az egészségügy rendszere néhol azt várja a leendő szülőktől, hogy ne érdeklődjenek a részletek iránt, hanem adják át magukat a kialakult rendszernek, ahol a személyzet tudja, hogy mikor mit kell csinálni.
 

9 segítő tipp a szülés élményének feldolgozására - a pszichológustól


1. Írjon naplót!
A szüléskor átélt élményeket érdemes naplószerűen megörökíteni. Bármennyire hihetetlen, de idővel ezek az emlékek is el fognak halványulni, és talán szeretnénk később is felidézni, mi hogyan történt. A naplóban igazán őszinték lehetünk magunkhoz. Megfogalmazhatjuk pozitív és negatív élményeinket, kérdéseinket.

2. Beszélgessen a szülésről!
Ossza meg élményeit arra érdemes személyekkel, barátnőkkel, családtagokkal! Már a mesélés is csökkenti a feszültséget. Olyan beszélgetőtársakat válasszon, akikkel jól esik őszintének lenni, és akik elől a nehézségeket, az őszinte érzéseket sem kell elhallgatni, mert ezeket is elfogadják.

3. Beszélgessen a segítőivel!
A szülés után a szülésznő, szülészorvos, dúla feladata nem feltétlenül ér véget. Megkérhetjük őket, hogy segítsenek a szülés élményének feldolgozásában is.

4. Tisztázza, hogy mi okozta a nehézségeket!
Ezt megteheti egyedül is, de sokat segíthet, ha beszélget a szülésről más anyákkal, vagy szakemberekkel. Fontos, hogy tisztázza magában, volt-e olyan pont, amit máshogy szeretett volna, máshogy alakulhatott volna.

5. Milyen segítségre lett volna szüksége?
Van-e valami, amitől úgy gondolja, máshogy alakulhatott volna a szülés? Nem volt igazi bizalma a kórházban? A párjával nem tudtak megegyezni, hogy bent legyen-e a szülésnél? Segíthet a nehéz élményt feldolgozni, ha tudja, legközelebb mit csinálna másként.

6. Emlékezzen vissza a szüléssel kapcsolatos várakozásaira!
Próbálja tisztázni, hogy elvárásai, előzetes fantáziái reálisak voltak-e. Sokan csodálatos, felemelő élménynek írják le a szülést, de ehhez hozzátartozik a fájdalom, a küzdelem is. Lehetséges-e, hogy hamis kép élt Önben? Túlzottan idillinek képzelte? Vagy éppen ellenkezőleg, szinte megbénították a félelmei?

7. Idézze fel a gyermekével kapcsolatos várakozásait!
Milyen mintát látott a saját és környezete családjában, milyen az, amikor újszülött érkezik a családba? Szerette volna-e gyermekét már elengedni, vagy jobban örült volna, ha még az anyaméhben marad? A saját gyerekkori élményei, a szülővé válásával kapcsolatos élményei, a terhességgel, szüléssel kapcsolatos családi anekdoták mind befolyásolják a szüléshez való viszonyát, és esetleg annak lefolyását is.

8. Használja fel a szüléskor szerzett tapasztalatait!
Az első szülésre nehéz felkészülni, hiszen még sosem éltük át, nehéz róla valós képet kialakítani. A szülés után viszont átírhatjuk magunkban a szülésről kialakult képünket, beledolgozhatjuk a saját tapasztalatainkat. A szülés előtti véleményünket vizsgáljuk felül, és alakítsunk ki új, reálisabb képet, hogy a mi számunkra milyen is a szülés, mi benne a fontos, mik az elvárásaink.

9. Engedjük meg magunknak a negatív élmények, érzések megélését is!
Éljük meg annak a gyászélményét, ha valami nem az elvárásainknak megfelelően alakult, és ezt már nem lehet megváltoztatni. Ehhez is kérhetünk együtt érző segítséget családtagjainktól, barátainktól!

Szerző: Hertel Judit pszichológus
Fotó: Rawpixel

Címkék: szülés, szülés élmény, szülés feldolgozása, szülés után, újszülött, terhesség, kismama

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Érzelmi változások a vajúdás és szülés alatt

A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! A kísérő számára is fontos, hogy tudja, hol tart a szülés, mire számíthat még. Meglepő módon az orvosi, számszerű adatoknál pontosabb képet ad a kismama lelkiállapota arról, hogy hol tart a szülés, és még mire lehet számítani.

tovább a cikkre
Fájdalomcsillapítás szülés alatt - Peridurális érzéstelenítés

A legegyszerűbb eszköz a fájdalom elkerülésére nyilvánvalóan az érzéstelenítés (anesztézia). A szülés során leginkább a peridurális érzéstelenítést alkalmazzák. Célja az, hogy megszüntesse a méhösszehúzódások okozta fájdalmat azáltal, hogy érzéketlenné teszi a test alsó felét, miközben a szülőnő tökéletesen tudatánál, ébren marad.

tovább a cikkre
Miért fájdalmas a szülés?

A legtöbb szülést igen erős fájdalmak kísérik. A fájdalomküszöb minden nőnél és minden szülésnél sajátos, de az anyák több mint fele nehéz próbatételként emlékszik vissza a szülésre. Napjainkban szerencsére a szülési fájdalmak már jelentősen enyhíthetőek, illetve kiküszöbölhetőek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Csirkehúspüré

Csirkehúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirkemell, vagy csirkecomb Só

Recept:

A megmosott nyers mell-, vagy combhúst ledaráljuk és enyhén sós vízben, vagy a hozzá készülő főzelékkel együtt megfőzzük, majd szitán áttörjük.

A hús ledarálása azért is praktikus, mert így könnyen kis adagokra osztható és lefagyasztható.

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper gyerekprogramok: arcfestés, óriás kalózhajó, terepasztal a Vasúttörténeti Parkban

vissza vissza