Főoldal > Cikkek > Szülés > Szülészorvos, szülésznő, dúla: Ki kicsoda a szülészetben? A legfontosabb tudnivalók kismamáknak - Szülők Lapja

Szülészorvos, szülésznő, dúla: Ki kicsoda a szülészetben? A legfontosabb tudnivalók kismamáknak

Szülőklapja képSzülészorvos, szülésznő, dúla, a leendő kismamák gyakran csak kapkodják a fejüket, mikor kivel találkoz(hat)nak. Sokszor az sem világos, ki mit csinál, mihez van joga, mi a kompetenciája, mikor kell vagy lehet választani. Útmutató a szülészet világába.

Szerző: Pap Kinga
2018-06-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szülészorvos, szülésznő, dúla, a leendő kismamák gyakran csak kapkodják a fejüket, mikor kivel találkoz(hat)nak. Sokszor az sem világos, ki mit csinál, mihez van joga, mi a kompetenciája, mikor kell vagy lehet választani. Kórházat, szülésznőt, orvost, stb. Szülésznő szakértőnk, Pap Kinga segít eligazodni a szülészeti szakemberek között.
 

Ki kicsoda a szülészetben? - Szülész-nőgyógyász, szülésznő, dúla


Ki melyik kórházban kell(ene), hogy szüljön?
A kórházak ellátási területe, adott szakmákra lebontva meghatározott. Az ebből a régióból érkező pácienseket a nap bármely szakában kötelesek ellátni, amennyiben a probléma ügyeleti ellátást igényel! A régebb óta fennálló, életet nem veszélyeztető állapotok gyógyítása nem ügyeleti feladat és így az ellátás is megtagadható, a páciens a megfelelő szakrendelőbe irányítható.A területen kívülről érkezett pácienseket csak bizonyos feltételek esetén kötelesek ellátni. Ez akkor lehetséges, ha valaki az adott intézményben választ orvost, vagy ha sürgős ellátásra szorul (például lepényleválás, előesett köldökzsinór stb.). A többi eset egyedi elbírálás alá esik, hiszen a magyar törvények csak az orvosválasztást engedik, a szabad kórházválasztás kimaradt a szabályozásból!

Ha valaki nem a területi intézményben tervezi a szülését, és nem szeretne ott orvost sem választani, érdemes az osztályon érdeklődni, engedélyt kérni, hogy a számára szimpatikus helyen szülhessen.


A szülész-nőgyógyász

A szülész-nőgyógyászati hivatás lényege a női nemi szervek működési és fejlődési hibáinak orvoslása, továbbá a várandósság, a szülés élettani folyamatainak támogatása, a kórós folyamatok gyógyítása. Jogilag a méhen belüli magzat és az édesanya életéért, állapotáért kizárólag az orvosok felelnek, így fontos döntéseket, például gyógyszerek beadásának elrendelése, császármetszés beindikálása, csak szülész-nőgyógyász hozhat.

Különleges bizalmi viszony kialakítása szükséges egy szülész-nőgyógyász és páciense között, hiszen ez az egészségügy legintimebb területe. Sajnos hazánkba is elért az a külföldi irányzat, amely veszélybe sodorta ezt a kapcsolatot. A rengeteg kártérítési per a „mi baja lehet a páciensnek”  nézet felől, a „mi bajom lehet a páciensből” irányába terelte ezt a viszonyt. Az orvosokat elsősorban nem a szakmaiság, hanem egy védekező magatartás vezérli.

Miért olyan népszerű Magyarországon a szülészorvos-választás?
Magyarországon a fizetések és az állami egészségügy helyzete messze elmarad a nyugati irányzattól, azonban a páciensek igényei, elvárásai megközelítik azt. Ezért lett népszerű az orvosválasztás, mely a szülészet területén valósul meg leginkább. Az, hogy azonos személy végzi a terhesgondozást és kíséri a szülést, a nők számára egyfajta biztonságérzetet ad. Aki ilyen döntés előtt áll, vegye figyelembe, hogy elképzelései a terhesség, a vajúdás terén, mennyire egyeznek az választott orvos nézeteivel.
 

A szülésznő

A szülész-nőgyógyász szakorvosok legfontosabb munkatársai a szülőszobán a szülésznők, akik a vajúdás folyamatának haladását és az anya illetve a magzat állapotát ellenőrzik, de találkozhatunk velük a gyermekágyas osztályokon, a nőgyógyászati részlegen és a szakrendelőkben is.

Mi a szülésznő feladata?
A vajúdás során folyamatos orvosi jelenlét nem szükséges, akkor sem, ha választott szülészorvosról beszélünk, hiszen a szülésznők feladata az élettani folyamatok támogatása és a szövődmények észlelése. Ezek egy részét kompetencián belül képesek elhárítani, és vannak helyzetek, melyek orvos jelenlétét és segítségét igénylik. Alapvetően ők azok, akik a vajúdás alatt a munka oroszlánrészét végzik, épp emiatt lett népszerű az orvosválasztás mellett a szülésznők felfogadása is.

Különbség van egy magyar és egy külföldi szülésznő feladatai között
Vannak helyek, ahol szinte csak segédápolói feladatokat végezhetnek, és van, ahol magasabb szintű továbbképzés valósult meg, így még a szülés során keletkező sérüléseket is elláthatják (értsd: varrás).  Ez a külföldön elérhető bábai modell előfutárának mondható, mely nem csak a szülés önálló kísérését jelenti, hanem a  terhesgondozást is magába foglalja.

Hazánkban csak a főiskolai végzettségű szülésznők végezhetik alacsony rizikójú várandósok gondozását, de kevés az olyan intézmény, ahol önállóan vezethetik a szüléseket, azaz orvos jelenléte nélkül. Aki olyan helyen szül, ahol az orvosok és a szülésznők között a bizalmi viszony erős, az igazán szerencsés édesanyának mondhatja magát.
 

Dúla: a segítő társ

Sok nő igényli dúla, azaz asszonytársi segítő jelenlétét szülése során. Ez a hivatás a régebbi korokban gyökeredzik, amikor a várandós nő kiválasztotta azokat a rokonokat, asszonyokat, akikben a legjobban bízott, akik tanácsokkal tudták ellátni a szülés során, ők voltak a dúlák. A mai időkben is vannak olyan asszonyok, akik saját tapasztalataikból és tanult ismereteikből építkezve tudják az anyákat segíteni.

Mi a dúla feladata?
A dúla nem része az egészségügyi személyzetnek és így döntéseket nem hozhat, ő inkább a lelki oldal embere, aki a vajúdás teljes ideje alatt tudja az anyákat pszichésen támogatni. Sok helyen elzárkóznak a dúlák szülőszobába engedése elől, így ha ilyen terveik vannak érdemes utána érdeklődni az adott intézményben.  

Összességében elmondható, hogy a leendő anyák nagy szabadságot élvezhetnek a választás terén
Célszerű alaposan körbejárni, ki milyen portékát árul, és utána érdeklődni, hogy az ígéretek mennyiben fedik a valóságot. A mosolygós személyzet és a szép szülőszobák, kórtermek mellett fontos azt is figyelembe venni, milyen lehetőséget érhetők el az újszülött ellátás területén az adott kórházban, például van-e koraszülött osztály, megvalósul-e az arany óra, milyen nézeteket vall a kórház a szoptatásról. Tartsuk szem előtt, hogy nem csak a szülés és a magunk igényei, hanem az új élet első napjainak megfelelő támogatása is fontos!

Olvasd el ezt is!
Amikor a kis újszülött rögtön az édesanyja mellkasára kerül - Ezért fontos az arany óra szülés után »

Szerző: Pap Kinga szülésznő
Fotó: Pixabay

Címkék: szülészet, szülész, szülésznő, dúla, szülész-nőgyógyász, szülés, babavárás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Friss: Megszületett Kapócs Zsóka kisfia! Ezzel a fotóval tudatta az örömhírt a büszke anyuka
Friss: Megszületett Kapócs Zsóka kisfia! Ezzel a fotóval tudatta az örömhírt a büszke anyuka

Örvendetes hírt osztott meg Kapócs Zsóka április 3-án, kedden az Instagram-oldalán: végre megszületett várva várt kisfia!

tovább a cikkre
Élő adásban szülte meg kisbabáját a rádiós műsorvezető! - Nézd, milyen aranyos fotók készültek a kisfiúról
Élő adásban szülte meg kisbabáját a rádiós műsorvezető! - Nézd, milyen aranyos fotók készültek a kisfiúról

Élő adásban, császármetszéssel adott életet kisfiának egy amerikai rádiós műsorvezető, a kisfiú nevét a hallgatók szavazták meg még januárban.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Pap Kinga - szülésznő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza