Főoldal > Cikkek > Szülés > Gátmetszés: szükséges, vagy indokolatlanul végzik? - Szülők Lapja

Gátmetszés: szükséges, vagy indokolatlanul végzik?

Szülőklapja képA gátmetszés alkalmazása sok kórházban rutinná vált minden első gyermekét világra hozó anyánál, és a legtöbb második, harmadik stb. alkalommal szülőnél is.

Szerző: Dézsi Réka
2009-12-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A gátmetszés alkalmazása ellentmondásossá vált az utóbbi években. A várandós nők és a kismamák egyaránt panaszkodni kezdtek és olyan bábákat és orvosokat akartak, akik gátvédő technikákat alkalmaznak és egészen addig kerülik a gátmetszés lehetőségét, míg annak alkalmazása valóban indokolttá nem válik. Ezeknél a gondozóknál a gátmetszések aránya mindössze 8-20%.

A gátmetszés alkalmazása sok kórházban rutinná vált minden első gyermekét világra hozó anyánál, és a legtöbb második, harmadik stb. alkalommal szülőnél is.

Az egyik nemrég lezárult tanulmány, mely a rutinszerűen alkalmazott gátmetszést (50-90%) és a szelektíven végzett gátmetszést (átlag 10%) hasonlította össze, nem sok pozitívumot talált, mely a gátmetszés rutinszerű alkalmazása mellett szólna, viszont rámutatott jó néhány rizikóra. Számos, már régóta megcáfolhatatlannak tartott előnyt, egyszerűen nem tudtak bizonyítani a gátmetszéssel kapcsolatban.

Bizonytalanság a gondozók között
A rutinszerűen alkalmazott gátmetszéssel szemben összegyűlt számottevő bizonyíték sok e területen dolgozó gondozót arra indított, hogy megtanulja azokat a technikákat, melyek a gát épségét igyekeznek megóvni. Mások még mindig nincsenek meggyőzve arról, hogy a rutin-gátmetszés elhagyása a hétköznapi gyakorlatból jó ötlet lenne. Ezt a kérdést minden várandós anyának meg kell vitatnia a választott gondozójával.

Kérdezd meg szülészorvosod, hogy milyen gyakran alkalmaz gátmetszést!
Hasznos az anyának megkérdezni a gondozója véleményét a gátmetszés alkalmazásáról vagy elhagyásáról, és megtudni álláspontját arról is, hogy szerinte milyen gyakran van rá a nőknek szüksége.

A legtöbb gondozó azt fogja mondani, hogy csak azokban az esetekben alkalmaz gátmetszést, amikor fennáll a gátszakadás vagy a magzati distressz veszélye. A különbség a gondozók között mindössze abban áll, hogy mikor fogják azt hinni, hogy gátrepedés veszélye fenyeget, és hogy ennek a tényét mennyire súlyosan ítélik meg.

Azon gondozók, akiknek magas a gyakorlatában a gátmetszések aránya, azt fogják állítani, hogy az először szülő anyák nagy része felszakadna gátmetszés nélkül, és egy szakadás mindig rosszabb, mint a gátmetszés. Azt hiszik, hogy a másodszor, harmadszor stb. szülők már inkább szülhetnek szakadás nélkül.

Azok, akinél alacsonyak a gátmetszési arányok, azt állítják, hogy a gát felrepedésének esélye általában 50/50, de a komoly szakadások vagy akár az olyan szakadások, melyek megfelelnek egy átlagos gátmetszés szintjének, nagyon ritkán fordulnak elő. Ők számos olyan technikát is fel tudnak sorolni, amivel megőrizhető a gát épsége.Kérd meg a szülészorvosod, hogy mondja el az érveit!
Javasolt utánanézni azoknak az okoknak, amiket a gondozó a gátmetszés mellett felsorakoztat, és az ellenérvekről is kikérni a véleményét. Mindenképp írjuk bele a szülési tervünkbe, hogy milyen körülmények között vállaljuk a metszést, hiszen a negatívumaival kizárólag nekünk, anyáknak kell megbirkóznunk. Praxisom alatt sok olyan anyával találkozom, akik emiatt a „kis diszkomfortérzés” miatt évek múltán is szenvednek testileg-lelkileg egyaránt.

A kismamának kell mérlegelnie
Tehát az anyának komolyan mérlegelnie kell, hogy megkockáztat-e egy szakadást és vállalja ennek a következményeit vagy inkább a gátmetszés mellett dönt, és ezt közölnie kell gondozójával is. Minél tapasztaltabb a gondozó a gát épségének megőrzése terén, annál nagyobb esély van arra, hogy a gát ép maradjon vagy egy kisebb repedéssel megússzuk a szülést.

Szerző: Dézsi Réka dúla
Fotó: Rawpixel

Címkék: gátmetszés, gátvédelem, kismama, szülészorvos, gátszakadás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mikor szükséges a peridurális (epidurális, vagy spinális) érzéstelenítés?

Egyes esetekben a szülészorvos is dönthet a peridurális érzéstelenítés mellett. Azoknál a nőknél, akiknek magas a vérnyomása vagy terhességi mérgezésben (toxémia) szenvednek, a peridurális érzéstelenítés megkönnyítheti a magzat és az anyai szervezet közötti kapcsolatot; megelőzi a szén-dioxid túlzott kilégzését (hiperventiláció), mert szülés közben a vajúdó anya igen gyorsan szedi a levegőt, ami pedig teljességgel ellenjavallott bizonyos helyzetekben (pl. tetánia, hemofília, epilepszia).

tovább a cikkre
Fájdalomcsillapítás szülés alatt - Peridurális érzéstelenítés

A legegyszerűbb eszköz a fájdalom elkerülésére nyilvánvalóan az érzéstelenítés (anesztézia). A szülés során leginkább a peridurális érzéstelenítést alkalmazzák. Célja az, hogy megszüntesse a méhösszehúzódások okozta fájdalmat azáltal, hogy érzéketlenné teszi a test alsó felét, miközben a szülőnő tökéletesen tudatánál, ébren marad.

tovább a cikkre
Miért fájdalmas a szülés?

A legtöbb szülést igen erős fájdalmak kísérik. A fájdalomküszöb minden nőnél és minden szülésnél sajátos, de az anyák több mint fele nehéz próbatételként emlékszik vissza a szülésre. Napjainkban szerencsére a szülési fájdalmak már jelentősen enyhíthetőek, illetve kiküszöbölhetőek.

tovább a cikkre
Gátmetszés

A gátmetszés évszázados kérdés a szülészetben. Alkalmazása hosszú múltra tekint vissza. A XX. század elején kezdték alkalmazni, egyes kultúrákban azonban sohasem végeznek gátmetszést szülés idején, még szükséges (orvosilag indokolt) esetben sem.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dézsi Réka - Dúla

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Ribizli túróval

Ribizli túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ribizli Túró

Recept:

A leszárazott, megmosott gyümölcsöt áttörjük, a már áttört túróval habosra keverjük. A túró mennyisége a ribizli lédússágától függ.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Folyadékbevitel: Mennyit és mit kell inni terhesség alatt, szoptatáskor, babáknak, gyerekeknek, felnőtteknek?

vissza vissza