Főoldal > Cikkek > Szülés > A szülés megindulásának 10 lehetséges módja - Szülők Lapja

A szülés megindulásának 10 lehetséges módja


Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

Szerző: Szülők lapja
2010-04-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Leggyakrabban nem arról van szó, hogy mint egy gombnyomásra, elindul a szülés. Sokszor a test már napokkal, sőt hetekkel előbb elkezd készülődni a nagy eseményre. Fájdalmatlan keményedések talán egyre sűrűbben jelentkeznek. Lehet, hogy a nyákdugót elhagyod a WC-ben. Talán délutánonként, esténként mensiszerű fájdogálásokra leszel figyelmes, amik szépen elmúlnak. A test így gyakorol, a szülés igazából egyre erősödő hullámokban indul be.

Érdemes a könnyű és gyors élmény érdekében az első hullámokon otthon átlebegni, és a ténylegesen erős, rendszeres kontrakciókkal kórházba menni. A legkönnyebb szülések a saját maguktól beindult szülések! Ami otthon még elmúlt volna, de a kórházban ráerősítenek, gyakran nehezebb élmény lesz. A partner segíthet ilyenkor, hogy türelemre inti a kismamát, aki általában ilyenkor igencsak türelmetlen. Elege van a várandósságból, már tényleg terhes neki az állapota. De gondoljunk arra, hogy a magától beindult, természetes szülések általában a komplikációmentesek.
 

Így indulhat be a szülés - 10 lehetséges forgatókönyv a dúlától

Nézzük hát, hogy hogy is indulhat ez a folyamat:

1. verzió: A tankönyvi
Az összehúzódások rendszeresen jönnek. 35-40 másodpercesek. A tankönyvi szülés 12-14 óra. Akkor indultok kórházba, miután otthon már jó rendszeres, erős, tartós összehúzódásokat tapasztaltok, aminek a következtében a kismama komollyá válik, és minden figyelmét az összehúzódások alatti ellazulásnak szenteli.

2. verzió: A nyákdugó elhagyása
Észreveszed, hogy elhagytad a nyákdugót - akár egy darabban, akár több menetben. A nyákdugó távozása önmagában még nem jelent semmit, és nem jelzi, mikor fog kezdődni a szülés. Ez egy nagyon megbízhatatlan jel. Van olyan kismama, aki hetekkel előbb veszti el a nyákdugót, van aki csak szülés KÖZBEN! Van, aki észre sem veszi.

3. verzió: Elfolyik a magzatvíz
Naná hogy a közért kellős közepén… mikor egy kis pukkanást hallasz, és elönt a víz! Lehet hogy az összehúzódások azonnal elkezdődnek, lehet hogy csak órákkal vagy akár napokkal később. Ha a víz tiszta, akkor nincs ok a pánikra, csupán alapvető higiéniai szabályokat kell betartani, és a hüvelybe SEMMI nem mehet innentől kezdve. Szép komótosan haza lehet menni, összeszedni a cókmókot és bemenni a kórházba. Ha a magzatvíz nem tiszta, hanem zöld vagy bármilyen más színű, sűrű, stb, akkor viszont azonnal kórházba kell menni.

4. verzió: Vaklárma
Elkezdődnek az összehúzódások, mint a tankönyvi verzióban. Csupán 35 másodpercesek. Nem kell igazán rájuk figyelni vagy megdolgozni azért, hogy el tudd lazítani magad, amíg történnek. Ráadásul nemhogy egyre sűrűbbek lennének, hanem inkább elmúlnak.

A valódi vajúdás majd napokkal később kezdődik, de nem bánod, mert tudod, hogy a vajúdás akkor kezdődik, amikor te és a baba készen álltok rá. Nem piszkálod az orvosod azzal, hogy már mennyire szeretnéd, ha megszületne a baba.

5. verzió: A gyorshajtó
60 másodperc hosszú, intenzív, 4 perces fájásokkal indítasz. A vajúdás első mérföldkövét teljesen átugrod, és a másodikban kezded, mivel a méhed azonnal kemény munkába kezd. Lehet, hogy pár óra múlva baba lesz?

Otthon maradtok még 1-2 órát, majd mikor partnered konstatálja, hogy az összehúzódások már 60-70 másodpercesek és 3 perc van közöttük, eldöntitek, hogy ideje indulni. A kismama komoly, sőt elkezd bizonytalankodni, ami rögtön a 3. mérföldkőre emlékezteti a partnert, és javasolja, hogy induljanak. A kórházban még 2-3 órányi kemény munka vár rájuk.

6. verzió: A talány
Sűrű összehúzódásokkal kezded, 3 perc van közöttük, de csak 20-30 másodperc hosszúak. Arra gondolsz, biztos gyors vajúdás lesz, de nem vagy teljesen biztos, mert bár közel vannak egymáshoz, nem igazán meggyőzőek. A gyors vajúdás általában kemény munka!

Megvárod, míg a kontrakciók 60 másodpercesek lesznek, mielőtt kórházba indultok, és a végén tankönyvi szülés lesz belőle.

7. verzió: Csordogálás
A magzatvíz nem elfolyik, hanem csak csordogál. Nem nagyon, de észrevehetően. Az orvosok véleménye megoszlik arról, mi ilyenkor a teendő. Általában azok a szülések, amiket nem kényszerítettek fájáserősítőkkel vagy más módszerrel, komplikációmentesebbek.

8. verzió: A piszmogó
A vajúdás 30-35 másodperc hosszú kontrakciókkal kezdődik, 10-20 percenként. Hát az elég ritka. Az ilyen vajúdások akár egy napig is eltarthatnak, és remélhetőleg a kismama azt választja, hogy otthon marad és kipiheni magát mielőtt beindul a kórházba!

Azért érzitek biztonságosnak ezt a megoldást, mert még csak az első érzelmi mérföldkő van láthatáron: a kismama csupa izgalom és csevej. Nem nehéz átvészelni az összehúzódásokat. Megvárjátok a második mérföldkövet mielőtt beindultok, és még így is 8 óra telik el, mielőtt megszületik a baba!

9. verzió: Hátfájás
Elkezd fájni a hátad. Egyre erősebben. Rendszeres. Van csúcsa is, amikor erősebben fáj, aztán elmúlik.
Vannak olyan nők, akik a vajúdást csak a hátukban érzik. Ha elég erős ahhoz, hogy nem tudsz beszélni közben, akkor ideje beindulni a kórházba.

10. verzió: Most már bármikor!!!
Gyakran előfordul, hogy egy kismama hetekig 3-4-5 centire nyitott méhszájjal flangál. Nem vajúdnak. Viszont egy rutinvizsgálat alatt ez kiderül, és a kismamának megmondják, hogy most már bármelyik percben elindulhat a szülés! Biztos, hogy a hétvégét nem bírja ki!

A kismama erre természetesen felfokozott érzelmi állapotban megy haza, és várja az első összehúzódást. Elérkezik a hétfő, gyerek még sehol. A következő hétvége is elmúlik, még mindig semmi. A nő idegei ilyenkorra már cafatokban lógnak, mert minden percben azt várja, hogy majd MOST fog elkezdődni a vajúdás.
Ennek kéne a legkönnyebb szülésnek lennie, de gyakran nem az. Mindent megtesznek, hogy beindítsák a szülését, és a nő szín ideg, hogy miért nem sikerül?
A megindított szülések nehezebbek! Ha már 4 centire sikerült fájdalommentesen kinyílni, akkor kár beindítással megnehezíteni a maradék 6 centit!
Légy türelmes! Eljön majd az az idő, amikor elkezdődnek az összehúzódások, és ekkor már valószínűleg kihagyjátok az első stádiumot, és a második részben landoltok.

Morvay Réka
Pszichológus, Dúla, Szoptatás támogató

Címkék: szülés, szülés megindulása, szülés megindulásának jelei, indulás a kórházba, nyákdugó, magzatvíz, nyitott méhszáj, fájdalom, összehúzódás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A szülés megindulásának jelei

Nagyon fontos, hogy a szülő nők ismerjék a szülés megindulásának jeleit, hogy tudják, mikor kell kórházba indulni, vagy a koraszülés első fenyegető jeleit észlelhessék.

tovább a cikkre
A szülés szakaszai

A szülés négy szakaszra osztható.
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart.
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra

tovább a cikkre
Amikor beindul a szülés - Miben segíthet az apuka a vajúdó párjának? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szükséges mentőt hívni?

Életünk egyik legizgalmasabb, legcsodálatosabb, legboldogabb eseménye a születés, a szülés. A megelőző 9 hónap tele várakozással, tervekkel, bizonytalansággal és annak ellenére misztikummal, hogy biológiailag, orvosilag egyre többet tudunk erről az eseményről.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza