Főoldal > Cikkek > Szülés > Érzelmi változások a szülés előtt és alatt: A kismama lelkiállapota elárulja, hol tart a szülés - Ezeket jó, - Szülők Lapja

Érzelmi változások a szülés előtt és alatt: A kismama lelkiállapota elárulja, hol tart a szülés - Ezeket jó, ha tudod

Szülőklapja képA szülés nagyon sokféleképpen indulhat! A kísérő számára is fontos, hogy tudja, hol tart a szülés, mire számíthat még. Meglepő módon az orvosi, számszerű adatoknál pontosabb képet ad a kismama lelkiállapota arról, hogy hol tart a szülés, és még mire lehet számítani.

Szerző: Szülők lapja
2010-05-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! A kísérő számára is fontos, hogy tudja, hol tart a szülés, mire számíthat még. Meglepő módon az orvosi, számszerű adatoknál pontosabb képet ad a kismama lelkiállapota arról, hogy hol tart a szülés, és még mire lehet számítani.

Mik is ezek az érzelmi mérföldkövek? Mire kell odafigyelni?
 

1. Izgatott, mosolygós első szakasz - végre elkezdődött!

A vajúdás első szakaszában a nő élénk, beszédes, mosolygós, izgatott, hogy végre elkezdődött a szülés! Az összehúzódások fájdalmasak, de kibírhatóak, kezdettől csúcsig még nem tartanak 30 másodpercig, nem rendszeresek, vagy még több mint 5 perc van két csúcs között.

Fontos!
A vajúdásnak ez a része órákig, sőt, napokig is eltarthat! Érdemes otthon kivárni! Ha korán érkeztek a kórházba, az összehúzódások elmúlhatnak, leállhat a szülés. Ha ilyenkor beavatkozással gyorsítják, ennek gyakran szövődménye van. Beavatkozás beavatkozást eredményez.
 

2. Befelé figyelő, koncentráló második szakasz

A vajúdás következő stádiumában a kismama elkomolyodik. Már nem mosolyog hatalmasakat kontrakciók között, nem beszélget izgatottan a szülésről, inkább befelé figyel, és szüksége van erre az odafordulásra, hogy megbirkózzon az összehúzódásokkal.Ezek most már kezdettől csúcsig 45 másodpercig vagy még tovább is eltartanak, rendszeresek, és 5 percenként vagy még sűrűbben jönnek. Már nem tud a kismama az összehúzódás alatt másra figyelni, beszélgetni. Minden figyelmét az összehúzódásra kell, hogy fordítsa.

Fontos!
Érdemes megvárni ezt a stádiumot, mielőtt kórházba sietnénk! A partner feladata ilyenkor, hogy bátorítsa a kismamát a lazításra. Tudatosan, figyelmet szentelve érdemes lazítani, hogy a méh munkáját ne akadályozzuk a többi izom megfeszítésével. Dicsérni, bátorítani, szeretgetni kell a kismamát ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, és minden figyelmét a tudatos relaxációnak tudja szentelni. A szülésnek ez a stádiuma változó, lehet mindössze pár óra, de lehet 6-8 óra hosszú is!
 

3. Bizonytalanság

A vajúdás harmadik érzelmi mérföldköve a bizonytalanság. Szinte minden kismama eljut idáig, amikor az összehúzódások szinte egymást meg sem várva jönnek, hosszúak, intenzívek. A kismama minden figyelme szükséges ahhoz, hogy átvészelje őket. A mély hangok hallatása, laza állkapocs és ajkak segítik a méhszáj megnyílását is. Továbbra is fontos, hogy a test többi izma el legyen lazítva.

Fontos!
A kitolás előtti szakaszban szinte minden nő eléri azt a pontot, amikor bizonytalanságának ad hangot. “Nem bírom tovább. Nem tudom megcsinálni. Haza akarok menni. Vegyék ki belőlem. Elég volt.” Ilyen mondatok hangozhatnak el a szájából, még akkor is, ha természetes szülésre készült.

Nem szabad megijedni tőle! Ez a szülés egy érzelmi mérföldköve, és azt jelzi, nemsokára teljes a tágulás és kezdődhet a kitolás! A partner feladata ilyenkor az édesanya dicsérete, bátorítása, és emlékeztesse, hogy ha már így érez, akkor nincs sok hátra!

Szerző: Morvay Réka pszichológus, Dúla, Szoptatás támogató
Forrás: Natural Childbirth the Bradley Way
Fotó: Freepik/DCStudio

Címkék: vajúdás, szülés, érzelmek, kitolás, dúla, méhösszehúzódás

vonal

[x] hirdetés

hirdetés


 

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A szülés szakaszai

A szülés négy szakaszra osztható.
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart.
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra

tovább a cikkre
A szülés megindulásának 10 lehetséges módja

Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

tovább a cikkre
Vízben szülés pro és kontra

Egyre népszerűbb a vízben szülés. Sokan állítják, hogy természetesebb és kevésbé fájdalmas, mint a hagyományos életadás. Ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire biztonságos, ha az újszülött a vízben „látja meg a napvilágot”.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sajtos rúd

Sajtos rúd

Sütemények >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 16 dkg liszt 18 dkg sajt 12 dkg vaj 3 tojás sárgája 2 evőkanál tejföl só

Recept:

A lisztet, a reszelt sajtot, a vajat és a 2 tojás sárgáját összekeverjük, hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és egy kis sót. Összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk, mint a vajas tésztát, majd hideg helyre tesszük.

Egy óra múlva 1/2 cm vastagra ny&uac(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza