Főoldal > Cikkek > Szülés > Érzelmi változások a vajúdás és szülés alatt - Szülők Lapja

Érzelmi változások a vajúdás és szülés alatt


A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! A kísérő számára is fontos, hogy tudja, hol tart a szülés, mire számíthat még. Meglepő módon az orvosi, számszerű adatoknál pontosabb képet ad a kismama lelkiállapota arról, hogy hol tart a szülés, és még mire lehet számítani.

Szerző: Szülők lapja
2010-05-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mik is ezek az érzelmi mérföldkövek? Mire kell odafigyelni?

Izgatott, mosolygós első szakasz – végre elkezdődött!
A vajúdás első szakaszában a nő élénk, beszédes, mosolygós, izgatott, hogy végre elkezdődött a szülés! Az összehúzódások fájdalmasak, de kibírhatóak, kezdettől csúcsig még nem tartanak 30 másodpercig, nem rendszeresek, vagy még több mint 5 perc van két csúcs között.

Fontos!
A vajúdásnak ez a része órákig, sőt, napokig is eltarthat! Érdemes otthon kivárni! Ha korán érkeztek a kórházba, az összehúzódások elmúlhatnak, leállhat a szülés. Ha ilyenkor beavatkozással gyorsítják, ennek gyakran szövődménye van. Beavatkozás beavatkozást eredményez.


Befelé figyelő, koncentráló második szakasz
A vajúdás következő stádiumában a kismama elkomolyodik. Már nem mosolyog hatalmasakat kontrakciók között, nem beszélget izgatottan a szülésről, inkább befelé figyel, és szüksége van erre az odafordulásra, hogy megbirkózzon az összehúzódásokkal. Ezek most már kezdettől csúcsig 45 másodpercig vagy még tovább is eltartanak, rendszeresek, és 5 percenként vagy még sűrűbben jönnek. Már nem tud a kismama az összehúzódás alatt másra figyelni, beszélgetni. Minden figyelmét az összehúzódásra kell, hogy fordítsa.

Fontos!
Érdemes megvárni ezt a stádiumot mielőtt kórházba sietnénk! A partner feladata ilyenkor, hogy bátorítsa a kismamát a lazításra. Tudatosan, figyelmet szentelve érdemes lazítani, hogy a méh munkáját ne akadályozzuk a többi izom megfeszítésével. Dicsérni, bátorítani, szeretgetni kell a kismamát ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, és minden figyelmét a tudatos relaxációnak tudja szentelni. A szülésnek ez a stádiuma változó, lehet mindössze pár óra, de lehet 6-8 óra hosszú is!


Bizonytalanság
A vajúdás harmadik érzelmi mérföldköve a bizonytalanság. Szinte minden kismama eljut idáig, amikor az összehúzódások szinte egymást meg sem várva jönnek, hosszúak, intenzívek. A kismama minden figyelme szükséges ahhoz, hogy átvészelje őket. A mély hangok hallatása, laza állkapocs és ajkak segítik a méhszáj megnyílását is. Továbbra is fontos, hogy a test többi izma el legyen lazítva.

Fontos!
A kitolás előtti szakaszban szinte minden nő eléri azt a pontot, amikor bizonytalanságának ad hangot. “Nem bírom tovább. Nem tudom megcsinálni. Haza akarok menni. Vegyék ki belőlem. Elég volt.” Ilyen mondatok hangozhatnak el a szájából, még akkor is, ha természetes szülésre készült. Nem szabad megijedni tőle! Ez a szülés egy érzelmi mérföldköve, és azt jelzi, nemsokára teljes a tágulás és kezdődhet a kitolás! A partner feladata ilyenkor az édesanya dicsérete, bátorítása, és emlékeztesse, hogy ha már így érez, akkor nincs sok hátra!!!Morvay Réka
Pszichológus, Dúla, Szoptatás támogató


(Forrás: Natural Childbirth the Bradley Way)


 

Címkék: vajúdás, szülés, érzelmek, kitolás, dúla, méhösszehúzódás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A szülés szakaszai

A szülés négy szakaszra osztható.
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart.
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra

tovább a cikkre
A szülés megindulásának 10 lehetséges módja

Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

tovább a cikkre
Vízben szülés pro és kontra

Egyre népszerűbb a vízben szülés. Sokan állítják, hogy természetesebb és kevésbé fájdalmas, mint a hagyományos életadás. Ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire biztonságos, ha az újszülött a vízben „látja meg a napvilágot”.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza