Főoldal > Cikkek > Szülés > Tényleg olyan életveszélyes, ha a baba nyakára tekeredik a köldökzsinór szülés közben? - Tapasztalt bába vál - Szülők Lapja

Tényleg olyan életveszélyes, ha a baba nyakára tekeredik a köldökzsinór szülés közben? - Tapasztalt bába válaszol

Szülőklapja képA szülés közben előforduló lehetséges szövődmények közül a legtöbb hiedelem talán a köldökzsinór nyakra, testre, végtagokra való tekeredésével kapcsolatosan él a köztudatban. Egy bába elmondta, mi az igazság ezzel kapcsolatban.

Szerző: Szülők lapja
2019-09-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A köldökzsinór babára tekeredése rendkívül veszélyes és kiszámíthatatlan szülési komplikációforrásként van számon tartva, amely derült égből villámcsapásként jelentkezik, és csak a szerencsének köszönhető, ha ezt valaki baj nélkül megússza.

Tényleg olyan életveszélyes, ha a babára van tekeredve a köldökzsinór, mint ahogy ez a köztudatban él? Járjuk egy kicsit körül a témát, miről is van szó egészen pontosan - Béres Edina bába tapasztalatai.

Mi az a köldökzsinór?
A köldökzsinór egy rendkívül csúszós, nyúlós anyagból van megalkotva, hossza körülbelül 50-70 centiméter. Két artéria és egy véna fut benne spirálisan, melyek egy kocsonyás anyagba (az úgynevezett Wharton-kocsonya) vannak beágyazva. Ez az anyag óvja meg az ereket az esetleges összenyomódástól.


Fotó: Paula Galvão szülésfotós/Cover Images

A Wharton kocsonya állagának köszönhető az is, hogy a zsinór nem tud megtörni, csomózódni is csak rendkívül ritkán. A zsinórban futó erek hosszabbak, mint maga a zsinór, ez eredményezi annak spirális szerkezetét, illetve teszi lehetővé, hogy a nyúlós anyagú köldökzsinór meghúzódása esetén sem záródik el az erekben a keringés. A természet tehát többszörösen túlbiztosítja a magzat védelmét a születés során, alapvetően a túlélésre berendezve ezt a védelmet.

Amennyiben a szülés előtti utolsó nőgyógyászati vizsgálat során kiderül, hogy a magzat feje rögzült az anyai medencebemenetben és onnan ki nem mozdítható, akkor egyrészt sem a köldökzsinór-előesés veszélye nem áll fenn, sem pedig attól nem kell tartani, hogy az a szülés során a baba nyakára tekeredne. A baba fejét ugyanis a medencebemenetben ebből a bizonyos "rögzült", vagyis "indulásra kész" helyzetből már nem emeli ki.
 
"A baba nyakára tekeredett a köldökzsinór, ezért meg kellett császározni" - Tények és tévhitek
Hányszor halljuk mégis az ismeretségi körben, olvassuk különböző közösségi csoportokban, hogy "a szülés közben a nyakára tekeredett a zsinór a babának, ezért kellett császározni. Csak a gyors beavatkozás mentette meg". Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ilyen szövődmény fellépése, miután a koponya rögzült a medencebemenetben, fizikai képtelenség. A zsinór egyébként is jellemzően a korábbi hetekben, hónapokban tekeredik oda, ahova - és aztán vagy kitekeredik belőle a magzat, amikor még minden irányban van lehetősége mozogni, forgolódni, vagy pedig úgy marad.

A tapasztalatok szerint az újszülöttek közel fele úgy születik meg, hogy a köldökzsinór valamelyik testrészére van hurkolódva, tekeredve, ez tehát teljesen mindennapos állapot. A leggyakrabban még az ultrahangvizsgálat során sem látszik, hogyan is helyezkedik el a zsinór - ami talán nem is olyan nagy baj, ha belegondolunk, mennyi felesleges aggodalom forrása lehet egy-egy ilyen plusz információ.

Ezért káros siettetni a szülést
Az, hogy napjainkban mégis ekkora fókuszt kap a köldökzsinór helyzete és rettegett komplikáció lehetőségként van számon tartva, elsősorban a helytelen szülésvezetési gyakorlattal és a rutinszerű beavatkozásokkal hozható szoros összefüggésbe.

A szülés siettetése, forszírozása következtében ugyanis sokkal nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy a magzat egyáltalán nem tud regenerálódni a kitolási szak során, ezáltal rossz állapotban születhet meg, esetleg élesztésre, monitorozásra szorulhat. Ilyenkor nagyon gyakran az a téves következtetés vonódik le, hogy bár mindent megtettünk, hogy a babát mihamarabb a világra segítsük, mégis rossz állapotban született meg.

Ez az állapot azonban nem a köldökzsinór helyzetének, illetve testrészekre tekeredésének  az eredménye, hanem rendszerint a nem megfelelő szülésvezetési gyakorlat következménye.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy azokban az esetekben ahol a szülésnél jelenlévő szaksegítő személyzet kellő türelemmel a saját ritmusában hagyja történni a folyamatot - külön hangsúlyoznám az anyai szabad testhelyzet változtatás kiemelt jelentőségét is - megfelelő magzati állapot-ellenőrzés mellett, a legnagyobb eséllyel arra számíthat, hogy az újszülött kitűnő Apgar-értékkel és kifogástalan állapotban jön a világra. (Lásd: magyarországi és külföldi bábapraxisok statisztikái, illetve az Egészségügyi Világszervezet szülésre vonatkozó ajánlásai.)

Nem kell mindig császármetszés
Fontos hangsúlyoznunk, hogy az anya- és a baba érdekét elsősorban és legfőképpen a természetes szülés szolgálja. Sok más mellett egyebek közt a köldökzsinór helyzetének indokolatlan túlértékelése hozzájárul ahhoz, hogy a császármetszések száma egyre inkább emelkedőben van világszerte.

A császármetszés nagy hasi műtét, mely elsősorban életmentésre való, eredendően arra lett kitalálva. A rutinszerű alkalmazása tehát - az anya és a baba érdekében- feltétlenül kerülendő, a köldökzsinór helyzetétől függetlenül is.

Ez is érdekelhet!
Az Év szülésfotója 2018: 20 gyönyörű fénykép a szülés és születés csodájáról »


Szerző: Béres Edina bába
Fotó: Paula Galvão szülésfotós/Cover Images

Címkék: szülés, köldökzsinór, bába, apgar-érték

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Nem mindennapi szüléstörténet: 73 évesen ikreknek adott életet egy asszony! - Most sikerült először teherbe esnie
Nem mindennapi szüléstörténet: 73 évesen ikreknek adott életet egy asszony! - Most sikerült először teherbe esnie

Nem mindennapi szüléstörténetről adott hírt a BBC: egy 73 éves indiai asszony ikreknek adott életet szeptember 5-én, csütörtökön. A nőnek az újszülöttek az első gyermekei, férje 82 éves.

tovább a cikkre
Így mentette meg újszülött gyermeke életét egy győri apuka! - Az Országos Mentőszolgálat számolt be az esetről
Így mentette meg újszülött gyermeke életét egy győri apuka! - Az Országos Mentőszolgálat számolt be az esetről

Az Országos Mentőszolgálat számolt be arról a fantasztikus szülésről, melyet egy édesapa vezetett le telefonon keresztül, és még a nyakra tekeredett köldökzsinórtól is megmentette újszülött kisbabáját!

tovább a cikkre
Autóban született meg ez a tündéri kislány Budapesten! Nem várta meg, amíg beérnek a kórházba anyukájával
Autóban született meg ez a tündéri kislány Budapesten! Nem várta meg, amíg beérnek a kórházba anyukájával

Tündéri kisbaba született Budapesten, egy autóban, a kis Bianka egészségesen jött világra, számolt be az esetről a Magyar Gyermekmentő Alapítvány.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza