Főoldal > Cikkek > Szülés > Hálapénz eltörlése 2021: Nem választhatnak orvost a kismamák a debreceni Szülészeti Klinikán, amíg nem tiszta - Szülők Lapja

Hálapénz eltörlése 2021: Nem választhatnak orvost a kismamák a debreceni Szülészeti Klinikán, amíg nem tiszta a hálapénz kérdése

Szülőklapja képA kormány 2021. január elsejétől vezette be a hálapénzre vonatkozó új törvényt, mely szerint ezentúl az orvosok nem kérhetnek és nem fogadhatnak el hálapénzt a pácienseiktől, de a pénzt felajánló betegeket is büntetik ezentúl.

Szerző: Szülők lapja
2021-01-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A kormány 2021. január elsejétől vezette be a hálapénzre vonatkozó új törvényt, mely szerint ezentúl az orvosok nem kérhetnek és nem fogadhatnak el hálapénzt a pácienseiktől, de a pénzt felajánló betegeket is büntetik ezentúl.

A hálapénz évtizedekig fennálló rendszerét szünteti meg egy 2021. január elsejével életbe lévő törvény, mely nem csak a külön juttatást elfogadó orvost bünteti, hanem a hálapénzt felajánló beteget is. Egy szülészeti klinika máris reagált az új helyzetre, és nem engedélyezi a fogadott orvost a szüléseknél - de miképp élik meg ezt a kismamák?
 

Hálapénz 2021 - Így módosult a törvény január 1-jétől


- Az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során a jogszabályban vagy jogszabály alapján meghatározott térítési díjon felül az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért sem előtte, sem alatta, sem utána semmilyen pénzbeli, gazdasági szolgáltatás keretében nyújtott vagy természetbeni ellenszolgáltatást vagy egyéb előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el.
- A nem állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozóra vagy egészségügyben dolgozóra a tilalom akkor vonatkozik, ha az általa ellátott beteget egyúttal az állami ellátás keretében is kezeli, a kezelésének az irányításáért felel vagy a kezelésében közreműködik.
- Az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó a szolgáltatás nyújtását követően egy alkalommal elfogadhat olyan ajándéktárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5%-át (azaz körülbelül 8000 forint értékben). Ha a beteget hosszú ideig, folyamatosan kezelik, akkor kéthavonta fogadható el ajándék, ugyanebben az értékben. Az ajándék értékének meghatározása során a beszerzési árat vagy saját előállítás esetén a hasonló termék kiskereskedelmi árát kell figyelembe venni.

A Btk. módosítása alapján a hálapénzt felajánló betegeket is büntetik: "Aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Ennek kapcsán szólalt meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája és a Facebook-oldalukon közzétett posztban elmondták, 2021. január elsejétől mindaddig nem szülhetnek fogadott orvosnál és szülésznőnél a kismamák, amíg nem tisztulnak a viszonyok és a "hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer" alakulhat ki.Bejegyzésük nem aratott osztatlan sikert a várandósoknál, sokan kétségüket fejezték ki, hogy ez a rendszer működhet és abbéli aggodalmuknak adtak hangot, hogy választott orvos híján nem kapnak majd megfelelő ellátást. Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik szerint ideje volt már a változásnak és biztosak benne, hogy bármelyik orvos a lehető legjobban ellátja a munkáját, ha arra kerül a sor. A hozzászólásokból válogattunk (Az elütéseket, központozást, ékezeteket a könnyebb érthetőség kedvéért javítottuk - a szerk.).
 

Hálapénz és fogadott orvosi rendszer megszüntetése - az ellenzők


"Nagyon nem kismamabarát döntés, főleg azokkal szemben, akik az elkövetkezendő hetekben szülnek. Főleg ha észreveszik, hogy ez nem fog működni és a későbbiekben visszaállítják! Nem hiába fogadunk orvost, megbízunk benne és tudják minden kórelőzményünket. A jó orvosok a kismamák lelkét is ápolják! Köszönjük a reménytelenséget..."

"Egyáltalán nem értek ezzel a döntéssel egyet. Nem flancból fogadtam orvost, hanem mert problémás a terhességem. Szültem már orvos nélkül köszönöm szépen, igazán klassz ellátást kaptam! Ha nincs a szülésznőm szerintem a babával együtt meg is haltunk volna. A biztonságérzet számomra nagyon fontos, amit most ezzel a döntéssel elvettek..."

"Ezt nagyon rossz ötletnek tartom! Eddig volt egy orvosod aki mindent tudott a terhességedről, és nem papírból olvasta, hanem ő vizsgált. Most azt mondják szüljön valaki egy olyan orvosnál aki ránézett a papírjaidra és még sose láttad! Hogy lehet így bizalmat szavazni neki? Nem akarok senkit megbántani, de azért had dönthesse már el az ember kinek szavaz bizalmat!"

"Már ha új rendszert akarnak kialakítani, miért nem lehetett úgy csinálni, hogy a szülés közelében lévő kismamák se "sérüljenek"? Nem érzem fernek, hogy az utolsó napokban fosztanak meg az orvosomtól, szülésznőmtől akikben 100%-ig megbízom. Biztosan minden orvos/szülésznő 100%-ig elvégzi a munkáját. De nyilván oka volt, hogy fogadott orvost akartam. Mennyivel nyugodtabban mennék szülni, ha tudnám, hogy ők vannak ott, akikkel kialakult bizalmi viszonyom van."

"Remélem, a kismamák ezt nem hagyják ennyiben! Szabad orvosválasztás mondd valamit?? Senkit nem köteleztek eddig sem, hogy orvost fogadjanak, és ha mégis fogadtak és fizettek, azt önszántukból tették! Érdekes, hogy olyanok hozzák az ilyen döntéseket, akiknek gőzük nincs, mit jelent szülni..."


 

Hálapénz és fogadott orvosi rendszer megszüntetése - a támogatók


"Véleményem szerint az, akinek fogadott orvosa van jó dolog, de ne ringassa tévhitbe senki se magát azzal kapcsolatban, hogy teljesen "képben van" a betegével. Ha baráti a viszony a dokival, szülésznővel, az természetesen más dolog. Nyilván fogadott dokinál, szülésznő esetén hamarabb összeáll a kép, hogy mire is lehet szükség, mi is lehet gond, így kevesebbet kell kérdezni. Ugyanúgy megnézi a papírokat, kórelőzményeket, mert van több 10 várandós kismamája is általában. Inkább nekünk ad egy biztonságérzetet, hiszen ez egy valamiféle bizalmi dolog. Saját tapasztalatom szerint ott, abban a helyzetben mindenki megpróbálja a lehető legjobb ellátást, a lehető legjobb körülményt biztosítani."

"Most komolyan nem értem, miért kell fogadni orvost, de hát mindenki maga dönti el, akinek van sok pénze, az megteheti. Én 2 gyermekemet szültem a Klinikán és nem fogadtam orvost és ugyanúgy minden ellátást, odafigyelést megkaptam az orvostól boríték nélkül is! Ez egy divat már az anyák közt, hogy fizetik az orvosokat..."

"Most szült az ismerősöm Ausztriában és itt pl. büntetés jár, ha az orvos elfogad pénzt. Fogadni meg nem is lehet! És lám, megszületik így is egy gyermek, fogadott orvos nélkül is!"

"Mindkét gyermekemet a Klinikán szültem, fogadott orvos nélkül,remek orvosi és csecsemőgondozói, illetve gyermekorvosi ellátással. Én kértem hogy ott szülhessek,és nem bántam meg!!! Ha még lenne gyermekem, ma sem mennék máshová!"

"Sajnos bármelyik orvos keze alatt történhet bármi, ha fogadott, ha nem... Egy fogadott is lehet tudatlan, vagy 1 nem fogadott lehet profi. Ezt előre nem lehet tudni. Én három gyermeknek adtam életet a Debreceni Klinikán, nem volt fogadott orvosom. De minden orvos, szülésznő mindent megtett értünk úgy, ahogyan azt kell ilyenkor, szó nélkül érzéstelenítő, 1 pohár víz, stb."

Forrás: Parlament.hu, Facebook/Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Fotó: Pixabay

Címkék: hálapénz, szülészet, szülészeti klinika, hálapénz eltörlése

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Családi pótlék, GYES, GYET utalás 2021: Utalási napok havi bontásban! - Mikor kapod meg a családtámogatási és szociális ellátások összegét?
Családi pótlék, GYES, GYET utalás 2021: Utalási napok havi bontásban! - Mikor kapod meg a családtámogatási és szociális ellátások összegét?

Mikor számíthatsz 2021-ben a különféle családtámogatási ellátásokra? A Magyar Államkincstár már közzétette a 2021-re tervezett utalási rendet havi bontásban, mi is megmutatjuk, írd be a naptáradba is!

tovább a cikkre
Munkaszüneti napok 2021: Hány hosszú hétvége, ledolgozós szombat lesz az ünnepnapok miatt? Hogyan alakulnak az iskolai szünetek?
Munkaszüneti napok 2021: Hány hosszú hétvége, ledolgozós szombat lesz az ünnepnapok miatt? Hogyan alakulnak az iskolai szünetek?

2021-ben csak egyetlen szombaton kell dolgoznunk, és ugyan több hosszú hétvégének is örülhetünk majd az év folyamán, sajnos nagy ünnepek esnek hétvégére is.

tovább a cikkre
Otthonfelújítási támogatás: 6 milliós kölcsönt kaphatsz az államtól, ha nincs pénzed a felújításra - Jön az otthonfelújítási kölcsön
Otthonfelújítási támogatás: 6 milliós kölcsönt kaphatsz az államtól, ha nincs pénzed a felújításra - Jön az otthonfelújítási kölcsön

2021. február 1-jétől otthonfelújítási kölcsönt kínálnak azoknak, akiknek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással élni tudjanak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza