Főoldal > Cikkek > Szülés > Császármetszés után lehetséges természetes úton szülni? – Az anya nemet mondott a császármetszésre - Szülők Lapja

Császármetszés után lehetséges természetes úton szülni? – Az anya nemet mondott a császármetszésre


Három császármetszés után a negyedik gyermekét otthon szülte meg az a nő, aki nemet mondott a műtétre, mivel szerinte a korábbiak szükségtelenek voltak.

Szerző: Szülők lapja
2011-02-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Fotónk csak illusztráció!

Aneka december 2-ára volt kiírva a negyedik gyermekével császármetszésre, azonban ő otthon maradt. Az orvos értetlenül hívta, hol van, hiszen az ilyesmit nem lehet csak úgy elfelejteni. Aneka tudta jól mit csinál: természetes úton akarta megszülni a gyermekét, és számára már nem számított, mit mondott a szülész vagy, hogy döntését hány orvos ellenezte. "Ön felelőtlen! Meghalhat a baba és ön is”- próbálta meggyőzni az asszonyt telefonon az orvos.


Sok internetes közösségi portál hősnek tartja Anekát, aki szembe mert szállni az orvosokkal és végül természetes úton otthon szülte meg kisbabáját, amivel új utat teremtett a többi anyának is.


„Túl szűk a csípője, szükséges a császármetszés”
Az első terhességénél az akkori orvosa túl szűknek találta Aneka csípőjét, ezért javasolta a császármetszést. „Nem értettem miről beszél, szerintem nem szűk a csípőm”- emlékezett vissza az édesanya. Négy évvel később a második babájánál is császármetszést kellett végrehajtani, mivel orvosi tanulmányokra hivatkozva a szülész veszélyesnek ítélte meg a normális szülést. A kutatások szerint ugyanis azoknál a nőknél, akik előzőleg császárral szültek, nagyobb az esélye, hogy a régi hegek a méhben felszakadnak. Az orvosok ezzel győzték meg Anekát, és a harmadik gyermekénél is megműtötték.


3 császármetszés után természetes úton szülte meg a babát
A negyedik terhességénél az édesanya azonban utánaolvasott a műtétek szükségességének. Megnézte a Ricki Lake "The Business of Being Born" (azaz Üzlet a születés) című filmjét is, ami a szüléseket orvosi üzletként mutatja be. Ezeknek az információknak a birtokában úgy érezte, megfosztották a szülés örömének átélésétől, és elhatározta, a negyedik gyermekét hüvelyi úton szüli meg. Hiába beszélt három kórházzal is, mind elutasították, a legközelebbi kórház, amely végül vállalta volna, 90 percre volt tőlük, ezért végül egy bába segítségével otthon szülte meg gyermekét. Hosszú, 20 órás vajúdás után Aneka világra hozta egészséges kisbabáját.


Változások a császármetszés szabályozásában
Az eset után az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet (ACOG) kiadott egy nyilatkozatot, miszerint valóban kockázatos természetes úton szülnie annak, akinek már volt császármetszése, de egy újabb műtét is veszélyes lehet. Ezért mérlegelve a rizikókat, engedélyezik, hogy a nők a természetes szülést is választhassák. Hozzátették azt is, hogy bár korlátozott számú adat áll rendelkezésre arról, hogy mi történik azokkal a nőkkel - mint Aneka -, akik több császármetszés után természetesen szülnek, mindenesetre az eddigi statisztikák szerint 0,5 és 0,9 százalék az esélye annak, hogy méhszakadás lépjen fel, ami azonban halálos is lehet az anyára és a babára nézve.


Forrás: Medipress


 

Címkék: császármetszés, természetes szülés, műtét, baba, anya

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A császármetszésről

Császármetszés során a magzat születése, pontosabban a kiemelése hason keresztül történik, azaz egy hasműtét során az anatómiai rétegek átvágásával ill. a méh megnyitásával.

tovább a cikkre
Szülési terv - minta

Szülési terv mintánk több szempontból is a segítségedre lehet. Egyrészt segít végiggondolni, hogy miként szeretnéd megélni a baba világra jöttét, másrészt az orvosodnak, a kórházi személyzetnek is támpontot nyújt. Előre tájékoztatja őket, hogy milyen környezetet, milyen beavatkozásokat szeretnél, vagy nem szeretnél a vajúdás, a szülés és a kórházban eltöltött időszak alatt.

tovább a cikkre
A szülés szakaszai

A szülés négy szakaszra osztható.
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart.
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óraátállítás 2023: Közeleg a tavaszi óraátállítás ideje! - Melyik napra esik idén? Mutatjuk

vissza vissza