Főoldal > Cikkek > Szülés > Miért olyan sok a császármetszés? - Szülők Lapja

Miért olyan sok a császármetszés?


A Yale orvosi karán elsők közt vizsgálták annak okait, hogy miért növekedett meg drámaian a császármetszések száma. Egyfelől több lett azon esetek száma, akik előzőleg is műtéti úton hozták világra gyermeküket. Másfelől viszont az első terhességek közül is egyre több végződik a műtőasztalon. Ez utóbbi esetekben legtöbbször az elhúzódó tágulási szak, illetve a magzat szívfrekvenciájával kapcsolatos problémák szerepelnek legtöbbször az okok között.

Szerző: Szülők lapja
2011-07-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban hihetetlen mértékben megnőtt a császármetszések aránya, leginkább Connecticutban és Rhode Islanden. A korábbi kutatások adatai csak a születési adatokat dolgozták fel, és nem tüntették fel a műtét specifikus indikációit vagy okait.
Az Obstetrics & Gynecology című folyóirat júliusi számában megjelenő tanulmányt Jessica Illuzzi vezette. A Yale-New Haven Kórház adatbázisából több mint 30 000 szülés adatait gyűjtötték össze és elemezték ki a 2003-2009 közti időszakból.


Nem a farfekvések és a nagyméretű újszülöttek száma változott…
"A sokkal objektívebb okok, mint például a farfekvés, vagy a mélyen tapadó lepény nem változtak, a szubjektív okok viszont nagyon nagy mértékben hozzájárultak a műtéti beavatkozások számának emelkedéséhez. Bár a nagyméretű újszülöttek, az ikrek és a terhességi toxémiás esetek száma nem gyarapodott jelentősen a tanulmány hét éve alatt, mégis hozzájárultak ahhoz, hogy több műtéti befejezés mutatkozott a statisztikákban. „Ez arra utal, hogy ezekben a helyzetekben gyakrabban alkalmaznak császármetszést." - mondta Illuzzi.


Kevesebbszer használnak fogót és vákuumot
A kutatók megvizsgáltak néhány, gyakran említett okot is. „Azon spekulációk ellenére, hogy a szülészeti fogó és a vákuum használatának visszaesése vezetett a császármetszések megszaporodásához, az adataink azt mutatják, hogy 2003 óta a műtétek a szülés első szakaszában következtek be, a méhszáj teljes kitágulását megelőzően, mikor a fogó és a vákuum még nem használhatók.” A másik gyakran emlegetett faktor, az anyai döntés csak kis mértékben (8 százalék) járult hozzá a növekedéshez.


A császármetszés drágább és hosszabb a gyógyulási idő is
"A császármetszéses esetek növekedése mögött rejlő okok tisztázása segíthet eldönteni, hogy a műtét előnyei valóban egyensúlyban vannak-e annak ismert kockázataival, a költségeivel és a hosszabb gyógyulási idővel.” – mondta Illuzzi.


Forrás: Obstetrics & Gynecology

Címkék: szülés, császármetszés, magzat, terhesség, újszülött, fogó, vákuum

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A császármetszésről

Császármetszés során a magzat születése, pontosabban a kiemelése hason keresztül történik, azaz egy hasműtét során az anatómiai rétegek átvágásával ill. a méh megnyitásával.

tovább a cikkre
Császármetszés után lehetséges természetes úton szülni? – Az anya nemet mondott a császármetszésre

Három császármetszés után a negyedik gyermekét otthon szülte meg az a nő, aki nemet mondott a műtétre, mivel szerinte a korábbiak szükségtelenek voltak.

tovább a cikkre
Szülési terv - minta

Szülési terv mintánk több szempontból is a segítségedre lehet. Egyrészt segít végiggondolni, hogy miként szeretnéd megélni a baba világra jöttét, másrészt az orvosodnak, a kórházi személyzetnek is támpontot nyújt. Előre tájékoztatja őket, hogy milyen környezetet, milyen beavatkozásokat szeretnél, vagy nem szeretnél a vajúdás, a szülés és a kórházban eltöltött időszak alatt.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza