Főoldal > Cikkek > Újszülött > Újszülött ápolása - miben segít a védőnő? - Szülők Lapja

Újszülött ápolása - miben segít a védőnő?


Miután megszületett a baba, a kórház értesíti a védőnőt, így pár nap múlva - miután megérkezett az újszülöttértesítő - már mi is tudunk az örömhírről. Természetesen még jobb, ha az anyuka vagy valamelyik hozzátartozó értesíti a védőnőt, hisz ilyenkor úgy készülünk, hogy jó esetben 3-4 nap múlva hazatér az újszülött.

Szerző: Agárdiné Zseni Hilda
2012-07-16
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Fontos, hogy ha tudják, mikor viszik haza a babát, szóljanak a védőnőnek, hiszen nekünk a hazaéréstől számított 24 órán belül (hétvége vagy ünnepnap esetén 72 órán belül) meg kell látogatnunk a kis családot.

A védőnő első kérdései
Az első látogatáskor már ismerjük az édesanyát, ha van, a nagyobb testvért, szerencsés esetben az apukát is. Először gratulálunk, majd kicsit beszélgetünk. Hogyan zajlott a szülés, hogyan indult meg: fájásokkal? elfolyt a magzatvíz? bent tartották a kismamát? megnézzük a zárójelentéseket, anyuka felteszi az esetleges kérdéseit, majd megvizsgáljuk az újszülöttet.

Az újszülött vizsgálata
Első alkalommal mindig fel kell ébreszteni a babát, ha alszik. Levetkőztetjük egy pelenkára és figyelmesen szemügyre vesszük: megtapintjuk a kutacsát, megnézzük a kis arcát, nincsenek-e rajta kiütések. Megfigyeljük a bőrét, nem sárga? Száraz, hámló? A mellek duzzadtak-e? (Ha igen, az természetes, a hormonhatások miatt van.) 

Az újszülött köldökcsonkjának ápolása
Nagyon fontos a köldökcsonk ellenőrzése. Amikor hazaadják a kórházból az újszülöttet, a köldökcsonk még általában megvan. Sokan, főleg az első gyermekes szülők nem mernek hozzáérni, nehogy fájdalmat okozzanak a babának. Nem kell félni a köldökcsonktól, óvatosan megfogjuk, és 70%-os alkohollal körbetöröljük, majd beszórjuk köldökre való, hexaclorophenes hintoporral. Ezt minden pelenkázáskor megismételjük addig, míg le nem esik a köldökcsonk (7-10 nap). Amíg a köldökcsonk megvan, vigyázzunk, hogy lehetőség szerint ne érje víz. Ha fürdetéskor néhány csepp víz éri, nem tragédia, de ne áztassuk!

Az újszülött nemi szervének vizsgálata
Szemügyre vesszük a nemi szerveket, megnézzük a kislányoknál, hogy a nagyajkak duzzadtak-e, pirosak-e. Kisfiúknál a heréket ellenőrizzük, hogy a herezacskóban vannak-e. Megnézzük a péniszt, a bőrt meddig tudjuk felhúzni. Nem szabad erőltetni! Sok vita van arról, hogy kell-e húzgálni a bőrt a kisfiúk péniszén. A legtöbb gyermekorvos szerint felesleges 1 évig, hiszen folyamatosan nő, szépen magától is meg fog oldódni a szűkület. Azt figyeljék a fiús anyukák, hogy a csecsemő szépen, ívesen pisil-e. Ha igen, nincsen gond.

Az újszülött szoptatása
Ha szerencsénk van, éppen akkor jön el a következő szopás ideje, amikor családlátogatáson vagyunk. Ilyenkor megfigyeljük az újszülött szopási technikáját. Ügyesen bekapja a mellbimbót? Mohón szopik? Lusta? Sokszor pihen közben?
Anyukának megnézzük a mellbimbóját, nem sebes-e. Ha sebes, az szinte minden esetben a rossz mellre helyezéstől van. A baba nem megfelelően kapja be ilyenkor a mellbimbót és a bimbóudvar egy részét. Segítünk a megfelelő szoptatási testhelyzet kiválasztásában, a helyes mellre tételben. Ha kevés az anyatej, tanácsokkal látjuk el az édesanyát.

A legfontosabb tudnivalók
Beszélünk a szociális juttatásokról. Az igénylés menetéről, hová és mikor kell beadni a papírokat.
Fontos megbeszélni a vitaminok adásának idejét.
Tájékoztatjuk az édesanyát a kötelező és ajánlott oltásokról, azok idejéről.
Fontos beszélni a lázcsillapításról, a fürdetésről, bőrápolásról; szellőztetésről, levegőztetésről. Hogyan öltöztessük a babát, ha sétálni megyünk? Tavasztól őszig a napvédelem fontosságát hangsúlyozzuk.

Kérdezzünk!
Javaslom, hogy amint az édesanyának eszébe jut valami, jegyezze fel egy papírra, és ha ott van a védőnő, kérdezze meg. Inkább kérdezzen feleslegesen, minthogy bizonytalan legyen, vagy rossz döntést hozzon.

Azért vagyunk, hogy segítsünk!

 

Címkék: újszülött, újszülött köldökcsonk, köldökcsonk ápolása, szoptatás, védőnő, védőnői látogatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az újszülött első napjai a kórházban

Amint megszületik a várva várt gyermek, az újdonsült anyuka számára megszűnik a külvilág. Nem tud betelni gyermekével, földöntúli boldogságában talán fel sem tűnik neki a sürgés-forgás, ami az újszülött körül történik.

tovább a cikkre
Az újszülött gondozása

A kórházból hazaérve számtalan kérdés, kétség van a szülőkben, főként, ha első gyermeküket tartják kezükben. Eddig megoldott volt a baba táplálása, a megfelelő hőmérséklet biztosítása, de a világra jötte után az új környezethez alkalmazkodnia kell. A megváltozott körülmények hozzáigazításáról pedig nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk.

tovább a cikkre
Az újszülött életének első 2 napja

A megszületést követően akár 1 perc is eltelhet, mire a babák felsírnak. Ez az a pillanat, amire minden kismama lélegzetvisszafojtva vár, ugyanis ez a sírás mutatja, hogy az újszülött alkalmas a méhen kívüli életre.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg sárgaborsó 10 dkg burgonya 1 tk. olaj pár csepp citromlé

Recept:

A sárgaborsót a főzés előtti napon beáztatjuk hideg vízbe. A főzéskor épp csak annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a borsó már megpuhult, akkor hozzáadjuk a burgonyát, majd lassú tűzön tovább pároljuk kb. 15-20 percig. A főzőlevet (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

6 éves fiának engedte az apa, hogy vezesse az autót, ő meg átült az anyósülésre - Videón is közvetítette az egészet

vissza vissza