Kiütések, foltok, koszmó: Az újszülöttek és csecsemők 10 leggyakoribb bőrelváltozása - Szakorvos válaszol

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Kiütések, foltok, koszmó: Az újszülöttek és csecsemők 10 leggyakoribb bőrelváltozása - Szakorvos válaszol Az újszülött babák és csecsemők többségének van valamilyen bőrelváltozása. Kiütések, pattanás, hámló bőr, márványos bőr, tűzfoltok, mongol folt, sárgás bőr, koszmó, melegkiütés újszülött babákon és csecsemőkorban. Az újszülöttek kétharmadának van bőrgyógyászati eltérése, melyeknek szerencsére csupán egy része a szó szoros értelmében vett betegség.

Kiütések
A pici fehér vagy sárga fejű kiütés, az újszülött életének első három hetében jelenhet meg az orrán és az arcán. Azért keletkezik, mert a csecsemő verejtékmirigyei még nem működnek rendesen. A kiütések nem viszketnek, és kb. 2-3 hónapos korra elmúlnak. Ezen apró kiütések teendőt nem igényelnek, nagyon fontos, hogy ne nyomkodjuk őket, mert akkor felülfertőződés következik be.

"Pattanások"
A serdülőkorihoz hasonló pattanások előfordulhatnak az újszülöttek arcán, csaknem mindig fiúknál. Sárga, tűszúrásnyi pontok (faggyúmirigy túlműködés) lehetnek láthatóak az újszülött arcán. Anyai hormonhatásra alakulnak ki, és néhány hét, esetleg hónap alatt, fertőtlenítő-szárító kezelés mellett meggyógyulnak.



Melegkiütés
Láz, párás, meleg környezet hatására a mirigyek kivezető nyílásában a szaru megduzzad, és akadályozza a váladék elfolyását. Fentiek eredményeképpen vörös udvarú, néhány mm-es hólyagocskák keletkeznek, főként az újszülött arcán, hátán, esetleg popsiján, néha nagy számban. Ártatlan, de mégis ijesztő betegség, különösen, ha azt is tekintetbe vesszük, hogy ezekből a jelenségekből gennyes csomók, furunkulusszerű göbök keletkezhetnek. Kezdeti időszakban hintőpor, szellős ruházat, valamint a babaszoba túlfűtésének, túlpárásításának megszüntetése megoldja a problémát. Amennyiben a melegkiütés elfertőződik, akkor antibiotikum kezelés is szükségessé válhat.

Bőrhámlás
A túlhordott csecsemőknél természetes jelenség a felületi bőrhámlás. A hámlás legkifejezettebb a csuklókon, a kezeken a bokán, a lábakon. A terhesség 40. hete után született csecsemőknél a hámlás mértéke a túlhordási idővel arányosan nő, és az egész testen megfigyelhető. Ez a hámlás két hetes korra általában megszűnik. A túlhordással kapcsolatban egyéb bőrjelenségek is megfigyelhetők, mint pl. a hosszú körmök és haj, valamint a kevesebb bőralatti zsír.

Márványozott bőr
Az ajkak, körmök vagy a lábujjak elkékülése, vagy a bőr márványozott színe leggyakrabban annak a jele, hogy a csecsemő fázik. Fiatal csecsemőkorban a bőr alatti zsírpárnák még vékonyak, ezért még „melegben” is fázhatnak. A láz felszálló szakában is észlelhetünk hasonló elváltozást, hidegrázás kapcsán.

A teendőket a fennálló ok határozza meg. Ha fázik, jó melegen bugyoláljuk be, a fürdetés, tisztázás utáni teendőket pedig minél gyorsabban végezzük el, ill. a fürdetés idejére kapcsoljunk be egy hősugárzót. Amennyiben lázas, lázát kell csillapítani. Ha a csecsemőnél a márványozott bőrön kívül szapora légzést és szívverést tapasztalunk, rossz a közérzete, aluszékony, bágyadt, vagy nagyon nyűgös, a fentebb leírt jelenség súlyos fertőzés, szív- vagy tüdőbetegség jele is lehet, ezért azonnal forduljunk orvoshoz.

Naevus flammeus (tűzfolt)
Kiütések, foltok, koszmó - az újszülöttek és csecsemők bőrelváltozásaiA tűzfoltok a bőr szintjében elhelyezkedő, veleszületett, kisebb-nagyobb felületű piros foltok, a kis erek ártalmatlan tágulatai. Népiesen gólyacsípésnek is nevezzük őket. Síráskor, erőlködéskor valóban jobban látszanak, nyugalomban alig észrevehetőek. Ha a homlokon, szemhéjakon, szemöldöktájon vagy a tarkó közepén szimmetrikusan helyezkednek el, legtöbbször az első év végéig eltűnnek. Semmilyen teendőt nem igényelnek.

Ha az értágulatok egyoldaliak általában egy életen át megmaradnak, a korral színük mélyül és felszínükön apró, vörös csomók jelenhetnek meg. Leggyakrabban az arcon és a nyakon fordulnak elő. Mivel az egyoldali tűzfolt különböző betegségek részjelensége is lehet, ha ilyen elváltozást észlelünk, keressük fel a gyermek háziorvosát.

Mongolfolt
A mongolfolt egy anyajegy-féleség, azoknál fordul elő gyakrabban akiknek sötétebben pigmentált a bőrük. Barnás, szürkés, kékes foltok formájában jelentkezik. Leggyakrabban az ágyék, - keresztcsonttájon észlelhető. Ártalmatlan bőrjelenség 1-2 éves korra spontán elhalványul, kezelés nem szükséges.
 
Tejeskávé folt
A tejeskávé foltok általában alig észrevehetőek, néhány centiméter nagyságúak, egyenetlen körvonalúak, alig változnak. Amennyiben 4-5-nél több van belőlük, vagy a leírtaknál nagyobbak, vagy számuk szaporodik, orvosi vizsgálat szükséges. Jelenleg az elváltozásokkal kapcsolatban teendő nincs.

Karotinaemiás bőr
Azoknak a csecsemőknek, kisdedeknek a bőre - különösen a tenyerük, talpuk -, akik sok sárgarépát, sütőtököt, kubut fogyasztanak, sárgásan elszíneződhet. Ennek oka, hogy az ezekben a zöldségekben található karotin pirosas-sárgára festi meg a bőrt. Gyermeke egészséges, változatlanul fogyasszon sok sárgarépát, sütőtököt, ezáltal szervezet megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz is jut. Ez a jelenség nem tévesztendő össze a sárgasággal, amely komoly betegség. Ekkor azonban más jellegű a bőr színe, a szemfehérje is besárgul, illetve megváltozik a széklet, a vizelet színe is.

Seborrhoeás dermatitisz (koszmó)
Kiütések, foltok, koszmó - az újszülöttek és csecsemők bőrelváltozásaiAz elváltozás népies neve koszmó, amely lényegében hámló, gyulladt kiütés, amely a faggyútermelő területeken fordul elő leggyakrabban. Így a hajas fejbőrön, homloktájon, fül mögött. A fejbőrön, homloktájon zsíros, sárgás korpás, hámló területek jelennek meg. Általában 3-4 hetes korban jelentkezik a probléma és 4-5 hónapos korra magától megszűnik. A felrakódás vastag és tapadó is lehet. Fellazító kenőcsös pakolás segíthet eltávolítani a felrakódást.

Az esti hajmosás után  a fejbőrre olajos, vagy vazelines pakolást tegyünk. Majd vékony pamutsapkát adjunk a gyermekre, ezáltal megakadályozhatjuk az ágynemű szennyeződését, másrészt a puhítás is hatékonyabb lesz. Reggel a felpuhult  felrakódásokat babakefével könnyebben eltávolíthatjuk. Szükség szerint a fent leírt pakolás megismételhetjük. Amennyiben nem észlelünk javulást, akkor forduljunk orvoshoz.

Olvasd el ezt is!
Tejkiütés babáknál: Okai, tünetei, kezelése - A védőnő tanácsai »


Szerző: Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: Bethesda.hu
Kép: Freepik/brgfx

 

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2013.07.19