A szájpenész tünetei és kezelése

Dr. Szabó Júlia

Újszülött

Dr. Szabó Júlia


Leggyakrabban csecsemőkorban, időseknél vagy legyengült immunrendszerű felnőtteknél fordul elő. A szájpenész (orvosi nevén: soor) okozója egy gomba, a Candida Albicans. Miért alakul ki a szájpenész?
Ez a gomba az egészséges emberekben is jelen van (a bőr, a szájüreg, a hüvely- és a bélflóra területén) anélkül, hogy problémát okozna, de csecsemőknél, akiknek még nem elég erős, kifejlett az immunrendszerük, már más a helyzet, és a gomba túlzott elszaporodása szájpenészt okoz.

Mi okozhat fertőzést?
A csecsemőknél sajnos igen elterjedt betegség. Ha a kismamánál hüvelyi candida fertőzés áll fenn, már a szülés során megfertőződik az újszülött. De okozhatnak fertőzést nem megfelelően sterilizált cumik, gumieszközök, amelyeket a baba etetésénél használunk.

A szájpenész tünetei
A legjellemzőbb tünetei a szájban keletkező fehér foltok, vagy összefüggő fehér lepedék, amely, ellentétben a szoptatás után a szájban maradt tejjel, nehezen távolítható el, és a foltok alatt kipirosodott, érzékeny a nyálkahártya. A foltok nem mindig fehérek, előfordul, hogy szürkés, sárgás színűek, illetve az is, hogy nem jelentkezik lepedék, csak azt vesszük észre, hogy az íny és a száj sarkaiban vörös, érzékeny, olykor repedezett a nyálkahártya.

A szájpenész következményei
Szerencsére a szájpenész nem jár fájdalommal, de az érzékeny nyálkahártya miatt nehézzé válhat az evés és az ivás. Ilyenkor babánk étvágytalanná, nyűgössé válhat, gyakran túlzott nyálfolyás figyelhető meg.
Rosszabb esetben a szájból kiinduló fertőzés - végighaladva az emésztőrendszeren - kiütéseket okozhat a végbélnyílás körül, illetve gombás fertőzés jelentkezhet a pelenkával fedett területeken és a nemi szerveken.

A szájpenész kezelése
Kezelésére a gyógyszertárban kapható bórax-glicerines (Glycerinum boraxatum, glicerin-bórax,rózsaméz) ecsetelés alkalmazható.
 
Hogyan ecseteljük a szájpenészt?
Az ujjra tekert többrétegű steril gézlapot átitatjuk az oldattal és erőteljes mozdulatokkal (nem elég finoman törölgetni, mert úgy hatástalan), jól rányomva a fertőzött területre, áttöröljük a babaszájüregét. (ne ijedjünk meg, ha kicsit véres is lesz a géz az erős dörzsöléstől!) Különösen figyeljünk a belső szájzug rejtettebb helyeire, mert ha valahol megbújik egy kevés a lerakódásból, az újra terjedni kezd a szájban.

Mire figyeljünk még szájpenész esetén?
Homeopátiás golyácskák közül (hasonlót a hasonlóval elv alapján) a Candida albicans CH15 hígításából napi 1x5 golyócskát adagolhatunk.
A popsi részt - ha szükséges - vagy bóraxos babakrémmel (pl.: Gárdos krém, Ung. neonatorum, más patikai készítésű popsikrém), vagy Canesten krémmel (ami a nemi szerveken is alkalmazható) kenegethetjük.
Figyelni kell a megfelelő fertőtlenítésre, sterilezésre (a cumikat, műanyag vagy szilikon evőeszközöket, a szájába vehető játékokat…), illetve a mellet is érdemes áttörölni magával a bórax-glicerinnel, hogy elkerüljük a visszafertőződést.

Ha több hét után sem tapasztalható javulás, mindenképpen beszéljünk a gyermekorvossal!


Dr. Szabó Júlia

Újszülött

Dr. Szabó Júlia


2012.06.29