2023. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Újszülött > Mi kell az újszülött ellátásához? Gyógyszertári termékek - Szülők Lapja

Mi kell az újszülött ellátásához? Gyógyszertári termékek


Egy újszülött érkezése előtt számos dolgot kell beszereznünk; a babaszoba berendezésétől kezdve, ruhákon, játékokon át, az ellátásához szükséges kiegészítőkig. Természetesen a gyógyszerek sem kivételek ez alól.

Szerző: Dr. Szabó Júlia
2012-10-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Szabó Júlia
Gyógyszerész
kérdezd szakértőnket a témában >>

A mai cikkben megnézzük mire is van szüksége egy újszülöttnek
Az alapcsomagot a választott gyermekorvos fogja felírni receptre és bár ezek egy része recept nélkül is beszerezhető (az adott tételeknél mindig jelezni is fogom), a TB-támogatás miatt érdemes receptre megvenni őket.
Egy kis kitérőt tennék még a recept kitöltésével kapcsolatban (sok esetben nem tölti ki az orvos)
A név, a lakcím, a születési dátum adott. A TAJ-szám, ami ez esetben érdekes. Az újszülött nyilván nem kap azonnal TAJ-számot, így míg a saját TAJ-kártyája meg nem érkezik (postán automatikusan küldik - nem igényel külön ügyintézést), addig a baba TAJ-száma nem más, mint az anyuka TAJ-száma, ahol az első számjegyet lehelyettesítik a 8-as számmal. (pl.: az anya TAJ-száma: 086-985-987, a baba TAJ-száma: 886-985-987)

És most nézzük a gyógyszereket:
1. Köldökcsonk ellátása
Az első napokban, hetekben, az újszülött gondozása terén, talán ez az egyik legfontosabb és kezdő kismamák számára legfélelmetesebb kihívás. A köldökcsonk, leeséséig körültekintő ellátást igényel, hisz valójában nem más, mint egy nyílt seb, amelyen keresztül különféle kórokozók juthatnak be a kicsi szervezetébe.

Mivel történik a köldökcsonk kezelése?
Vagy 70%-os alkohollal (maximum 50g mennyiség recept nélkül is beszerezheto), vagy 3%-os hidrogén peroxiddal (szintén lehet venni recept nélkül) történik a fertőtlenítés.  (Az alkoholt jobbnak tartom erre a célra, és a gyerekorvosok nagy része is ezt részesíti előnyben.)
A fertőtlenítős letörlés után, szintén fertőtlenítő hatású hintőporral szórjuk be a csonkot. (Sparsorium hexachloropheni pro infante vagy Sparsorium hexachloropheni – ez utóbbiban a hatóanyag mennyisége duplája az előzőének). Vigyázzunk rá, hogy lehetőleg a hintőpor csak a csonk köré kerüljön, mert az ép bőrt felmarhatja, kipirosodást, hámlást okozva. (Egy kis trükk, amit a védőnőmtol tanultam: nem szórom a flakonból a hintőport, hanem fültisztító pálcikával belenyúlok, felszedek vele egy kisebb mennyiséget és óvatosan a csonk tövére szórom.)
A csonkot nem szükséges lefedni!
A csonk 2-3 hét alatt leesik, utána néhány napig érdemes még a szokásos eljárást alkalmazni, míg meg nem szűnik a váladékozás.
És egy kis megnyugtatás az anyukáknak: A köldökcsonk mozgatása nem okoz fájdalmat a babának!

2. Vitaminkészítmények (receptkötelesek!)
- D-vitamin csepp: a baba 2 hetes korától szükséges adagolni, minden nap 1 cseppet (koraszülötteknél 2 csepp) egészen az első életévük betöltéséig, de érdemes (különösen a téli, kevesebb napsütéses időszakban) 2 éves korig folytatni az adagolását.
A csepp beadható közvetlenül a baba szájába cseppentve, vagy kiskanállal anyatejbe, tápszerbe, később teába… keverve.
A D-vitaminra a megfelelő csontképződéshez, az Angolkór megelőzése miatt van szükség.
- K-vitamin ampulla: az első adagot már a kórházban, szülés után megkapják (a zárójelentésen rajta is szokott lenni). A második adagot otthon, a szülést követő 4-7. nap között kell beadni, majd ettől kezdve havonta ismételni, míg a szilárd ételre át nem térnek (ez általában egy dobozt, azaz 5 ampullát jelent).
Az ampullából történő kiszívást és a beadást a gyógyszer dobozában található fecskendő segíti (részletes, rajzzal ellátott leírás található a betegtájékoztatón). A fecskendőből közvetlenül a kicsi szájába adagolhatjuk az oldatot - kis részletekben. Érdemes eleve egy kis kanalat is tartani a baba szájánál, hogy a kifolyó gyógyszert felfoghassuk vele és vissza tudjuk adni, míg a teljes mennyiséget le nem nyeli.
Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy a fecskendő úgy van kialakítva, hogy egyszerre fel lehessen vele szívni a szükséges adagot, ennek ellenére az ampullában maradhat oldat, amit már nem szükséges beadni. (ez csak afféle biztonsági többlet!)
A K-vitaminnak a véralvadásban van fontos szerepe. Újszülöttek és csecsemők esetében a véralvadási rendszer fejletlensége miatt alakulhatnak ki vérzések; ennek a megelőzésére használjuk ezt a készítményt.

3. Popsi ápolás
A babapopsi bőre szinte folyamatos igénybevételnek van kitéve. Bár a mai, nagy nedvszívó képességű pelenkák már sokat javítanak a helyzeten, mégis nagyon oda kell figyelni az ápolására.  Jobb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni, ezért minden pelenkázásnál (vagy majdnem mindegyiknél) érdemes védő popsikrémet használni.
A krémek egy része patikai előírat alapján készül (ezek recept nélkül is megvehetőek, de támogatás is van rajtuk, ha receptet sikerül íratni), de vannak gyári készítmények is (ezek recept nélküliek és támogatás sincs rajtuk). Igazából mindenki maga fogja kitapasztalni, hogy az ő babájának melyik felel meg a legjobban.
Lássunk néhány példát:
Patikai kenőcsök: Unguentum neonatorum, Unguentum infantum, Gárdos-féle bóraxos babakrém, különféle csukamájolajos popsikenőcsök.
Gyári készítmények: Bepanthen kenőcs, Neogranormon kenőcs, Sudocrem…

4. Fürdetés
Leggyakrabban a fürdető kenőcsöt szokták felírni az orvosok (Unguentum hydrophilicum nonionicum), amely nem tartalmaz sem illatanyagot, sem színezéket.
Hátránya viszont – ahogy a neve is utal rá, hisz kenőcs -, hogy keményebb az állaga, így nem könnyű sem a vízben, sem a baba testén eloszlatni. Ez nagyobb babáknál nem okoz akkora gondot, viszont újszülöttek esetében, amikor sokszor hiányzik a kellő rutin és magabiztosság, nehéz lehet.
Hogy könnyebb dolgunk legyen, vagy használat előtt a kezünkben keverjünk hozzá egy kis meleg vizet - aki próbálta, tudja, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik –, vagy – amit inkább ajánlok – olyan fürdető krémet írassunk fel, amely már eleve desztillált vízzel hígítva tartalmazza az alapkenőcsöt (van, ahol egy kis A-vitamint is ír hozzá az orvos, ami szintén jó a baba bőrének).
Samponként, amíg nincs koszmós probléma, elegendő a fürdető krémet használni. Testápolóként, ha száraz a baba bőre, szintén a fürdető krém a legideálisabb. (Három az egyben!)
Természetesen vannak gyári készítmények, amelyek már újszülött kortól használhatóak, de amíg valamilyen speciális probléma nem indokolja, véleményem szerint, nem szükséges megvenni őket.
A hajlatokat, szükség szerint, olajozhatjuk a gyógyszertári napraforgó olajjal – Oleum helianthi vagy mostani hivatalos nevén Helianthi Annui Oleum Raffinatum (szintén recept nélkül is lehet, de támogatott)

5. Fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer
Ezek egy része receptköteles (kúpok-az egyikben egy kis nyugtató, görcsoldó hatóanyag is van), egy részét viszont meg lehet recept nélkül is venni (kúp vagy szirup formában).
Az orvos által felírt kúpot mindenképp érdemes kiváltani, mert soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség. (először általában a 2 hónapos védőoltás után) A sziruppal ráérünk később.

Egyéb gyógyszerek, amelyeket az orvos felír, de nem szükséges előre kiváltani, csak ha valóban szükség lesz rá:
- Sparsorium infantum (recept nélkül is lehet, de támogatott): babahintopor, általában nyáron a melegkiütések ellen a hajlatokban, nyakon, mellkason… alkalmazható
- Glycerinum boraxatum – rózsaméz (recept nélkül is lehet, de támogatott): szájpenész elleni ecsetelő
- Antibiotikus szemcsepp (receptköteles): ha a baba szeme váladékozni kezd
- Tápszer: az újszülött kortól adható hipoallergén (HA) tápszerek receptkötelesek, támogatottak; a nagyobb korban adható tápszerek, tejpépek már recept nélkül is megvásárolhatóak, egy részükön azonban van támogatás
Ezeken kívül írhat még fel az orvos néhány dolgot (mull lapot, kamilla teát, steril vattát…), de ezek már nem általánosak.

 

Címkék: újszülött, újszülött ellátása, újszülött gyógyszerek, köldökcsonk, köldökcsonk ápolása, vitaminok újszülöttnek, újszülött fürdetés, fürdetőkrém, csecsemő fájdalomcsillapító, csecsemő lázcsillapító

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Újszülött ápolása - miben segít a védőnő?

Miután megszületett a baba, a kórház értesíti a védőnőt, így pár nap múlva - miután megérkezett az újszülöttértesítő - már mi is tudunk az örömhírről. Természetesen még jobb, ha az anyuka vagy valamelyik hozzátartozó értesíti a védőnőt, hisz ilyenkor úgy készülünk, hogy jó esetben 3-4 nap múlva hazatér az újszülött.

tovább a cikkre
Mi kell az újszülött ellátásához? Hogyan gondozzuk az újszülöttet?

Az elsőgyermekes szülők gyakran tele vannak bizonytalansággal: akadnak, akik jó előre igyekszenek mindent elrendezni, míg mások csak a szülés előtti pillanatokban kezdenek kapkodni. Nem árt ezért, ha kérdéseinkkel a választott gyermekorvost még a szülés előtt felkeressük, mert sok bizonytalanságot eloszlathat egy ilyen találkozás.

tovább a cikkre
Az újszülött első napjai a kórházban

Amint megszületik a várva várt gyermek, az újdonsült anyuka számára megszűnik a külvilág. Nem tud betelni gyermekével, földöntúli boldogságában talán fel sem tűnik neki a sürgés-forgás, ami az újszülött körül történik.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Szabó Júlia - Gyógyszerész

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Tonhalkrém

Tonhalkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 80 g tonhalfilé 20 g paradicsompüré só borsikafű

Recept:

A tonhalfilét nagyon kevés vízben megfőzzük. Mikor teljesen puha, a vízből kivéve villával pépesre törjük, ízesítjük a paradicsompürével, borsikafűvel, kevés jódozott sóval. Kenyérre kenve kínáljuk.DIETETIKUS VÉ(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Termékvisszahívás: Szaloncukrokat hívtak vissza, nehogy egyenek belőle a gyerekek!

vissza vissza