Főoldal > Cikkek > Újszülött > Egymásra hangolódás a babával - Szülők Lapja

Egymásra hangolódás a babával


Az egymásra hangolódás azt is jelenti, hogy mi felnőttek, biztonságot kell, hogy adjunk a kisebbnek. Először mi követjük őt igényeiben, hogy aztán ő is képes legyen minket követni.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az egymásra hangolódás azt is jelenti, hogy mi felnőttek, biztonságot kell, hogy adjunk a kisebbnek. Először mi követjük őt igényeiben, hogy aztán ő is képes legyen minket követni.

Ha az etetési rend példáját nézzük, akkor a kezdeteknél nekünk kell igazodni a csecsemőhöz, megismerni az ő éhségét, hogy mennyit és hogyan fogad be, legyen az valódi ennivaló vagy bármilyen környezeti inger (pl. érintés, beszéd, mozgás…).
Ha megnyugszik attól, hogy óránként szoptatjuk, hogy sírásnál felvesszük, hogy ringatjuk a szobában sétálva, hogy egyfolytában beszélgetünk hozzá, tegyük meg az első hetekben. De ne szoptassuk meg, ne vegyük fel, ne ringassuk, ne beszéljünk hozzá, ha még nyugtalanabbá válik ettől.

Bízzunk magunkban és a baba jelzéseiben!
Merjük ilyenkor félretenni a jó tanácsokat, vagy a gyerekkorunkból hozott megoldásmódokat. Bízzunk abban, hogy gyermekünk tudja, hogy ezt igényli, vagy most nem igényli. Vannak csecsemők, akiket minden rezdülésre megszoptatnak, pedig csak egy simogatás, helyzetváltoztatás elég lett volna, és vannak csecsemők, akiknek éhesen várniuk kell, mert még nem telt le a 3 órás etetetési idő.
Vannak kisgyermekek, akiket a családi hagyomány már 6 hónaposan bilire ültet és vannak olyanok, akiknek még 4-5 évesen is pelenkát adnak éjszakára vagy nappalra, ahelyett, hogy bilibe, WC-be kakiltatnák.

Nehéz ebben a kérdésben okosnak lenni, mert nem az észre támaszkodás, a logika segít, vagy gátol, hanem az érzéseink. Ha az első hetekben megfigyeltük gyerekünk éhségét az ingerekre, akkor ehhez próbáljunk igazodni. Sok csecsemőt nem hagynak elegendő időt pihenni, nézelődni, egyedül lenni, se éjjel, se nappal, mondván, hogy igényli a foglalkoztatást. Vagy talán nem merjük egyedül hagyni, mert féltjük őt!

Sokszor nem hisszük el, hogy evés nélkül is jól megvan egy délután és nem hal éhen, 100 ml tej is elég, hogy elégedett legyen. Ha elhisszük, hogy ez az ő igénye, erre rá tudunk hangolódni (és nem az „átlaggyerek” igényére), akkor ezután ő is képes ránk hangolódni, hisz neki a biztonságot az adja meg, ha mi szabjuk meg a keretet a számára. 4-5 hónaposan a gyerek képes elfogadni, hogy nem adjuk oda a cicit fél vagy 1 óránként. Elfogadja, mert mikor éhes, tudja, hogy számíthat ránk. Ez a biztonságot adó szülő-gyerek kapcsolat titka, hogy a gyerek szükségleteit érezzük, de a kielégítés kereteit már mi biztosítjuk.

Ha gondok adódnak…
Probléma, ha a gyerek a kapcsolatirányító szerepében ragad, azaz ő mondja meg mikor, mennyit, hogyan fogyaszt, ürít, tesz, és az is nehézséget szül, ha az anya az egyedüli szabályhozó. Az előző az elkényeztetéssel, az utóbbi a szigorú nevelési stílussal áll összefüggésben, mely a következő cikkekben kerül részletezésre.
Sok anya persze mondhatja, hogy már több éves a gyereke és ez nem így történt a kezdetektől.

Fontos tudni, hogy bár az egymásra hangolódás a kezdetektől egy jó alap, de ha ebben nehézségek adódnak, mindig van mód korrekcióra - és most ne a pedagógusok, pszichológusok munkájára gondoljunk elsősorban, hanem bennünk, szülőkben, gyermekekben lévő erőre, amelyet Alfred Adler, az individuálpszichológia megalapítója hangsúlyozott. Az ő nézőpontja szerint van egy kreatív-énünk, amivel korrigálni tudjuk az eddigi kapcsolatainkat meghatározó életstílusunkat - ez pedig megváltoztatja a kapcsolat működését.

Polgár-Nagy Ágnes
pedagógiai-szakpszichológus
individuálpszichológiai tanácsadó

Címkék: baba, csecsemő, újszülött, egymásra hangolódás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Te is a bal oldaladon tartod a gyermekedet a karodban? A kutatók szerint megvan rá a tudományos magyarázat, hogy miért!
Te is a bal oldaladon tartod a gyermekedet a karodban? A kutatók szerint megvan rá a tudományos magyarázat, hogy miért!

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a pozíció aktiválja a gyermek jobb agyféltekéjét, amelynek nagy szerep jut a kommunikációt és a kötődést segítő agyi funkciókban.

tovább a cikkre
Védőoltások csecsemőknek: Be szabad-e oltatni a koraszülött babákat vagy az oltás többet árt, mint használ? Ezt mondják a szakorvosok
Védőoltások csecsemőknek: Be szabad-e oltatni a koraszülött babákat vagy az oltás többet árt, mint használ? Ezt mondják a szakorvosok

A koraszülött csecsemőkre nem a védőoltások, hanem a fertőző betegségek jelentenek veszélyt, nekik és a kis súlyú újszülötteknek még nagyobb szükségük van a vakcinák nyújtotta védelemre, mint más csecsemőknek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 g zabpehely víz pici só

Recept:

A zabpelyhet beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Ezután felöntjük 300-400 ml vízzel, teszünk hozzá egy kevés sót, és addig főzzük, amíg a zab teljesen megpuhul, sőt, egy része szétfő. Nem túl forrón tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEM&Ea(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza