Főoldal > Cikkek > Újszülött > Felkészülés az újszülött fogadására - Szülők Lapja

Felkészülés az újszülött fogadására


Minden ember, minden család életében nagy öröm, izgalom - és néha egy kis szorongás - a legifjabb jövevény, a gyermek érkezése. Sok helyről és sokféle tanácsot adunk és kapunk, holott minden gyermek más és minden egyes család is különbözik a másiktól.

Szerző: Dr. Somló Pál
2008-05-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Somló Pál
Gyermekorvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Most mégis szeretnék én is néhány tanácsot adni, de nem azért, hogy a csecsemőgondozás még kuszább legyen, hanem néhány olyan mankóval szolgálnék, amelyek segíthetnek eligazodni a meglévő ismeretek körében.

Először is az alapvető kiindulási pont, hogy a legfontosabb tanácsadó a "józan, paraszti ész". A másik, hogy minden ember, így minden gyermek különbözik egymástól, de legjobban mégis a családjára hasonlít. Így mindenkinek a saját családja körében kell felnőnie, ahhoz kell alkalmazkodnia és ez hat rá a leginkább. E két alapelvet, mint iránytűt tartsuk a kezünkben, ill. a szemünk előtt és ennek fényében tekintsük át mindig a kapott "jó" tanácsokat.

Felkészülés a szoptatásra
Nincs olyan jó testi és szellemi, valamint lelki táplálék egy újszülött számára, mint az anyai emlő és az ebből fakadó édes tej. Ezért gyermeknek, anyának egyaránt meg kell küzdenie. Természetesen nem mindenkinek egyforma mennyiségben termelődik a teje, de az adottságának megfelelő maximumot el lehet, és el kell érni. Hogyan? Erre a felkészülést már korán el kell kezdeni. Sokkal fontosabb, mint néhány különleges rugdalódzó megvétele, amelyet csak néhány hónap múlva fog tudni viselni a csecsemő.
Nos a terhesség előtt is de főleg a terhesség alatt már érdemes megkezdeni a mellbimbó edzését. Ehhez mechanikus ingerlést alkalmazunk. Fürdés közben, ill. utána, durvább frottírral, esetleg szivaccsal vagy puha kefével eddzük a mellbimbót, hogy a csecsemő erőteljes szopása, rágása ne okozzon fájdalmat, ill. fölmaródást.
Szintén a terhesség előtt, ill. a kezdetén érdemes elkezdeni a szervezet vasraktárainak és fluortartalmú tároló helyeinek feltöltését. Ehhez megfelelő összetételű étrendre is szükség van. Ezt részletesen az orvossal kell megbeszélni. Az egészséges étrend, a dohányzás-, alkohol- és kábítószermentes életmód mindig alapvető - a legnagyobb kincs a gyermekünk - egészséges fejlődéséhez, mind a méhen belül, mind a születése után.

Előkészületek
Szintén az előkészületekhez tartozik néhány alapvető cikk beszerzése. Mik legyenek ezek? Ezek listája a Szülők Lapja menüjében is megtalálható, illetve jótanácsot a védőnőtől kaphatunk.
Lehetséges, hogy a kórházból az újszülöttet pólyában hozzuk haza. Ettől az alkalomtól eltekintve a pólya használatát lehetőleg kerüljük, mert a csecsemőt gátolja a mozgásban.

Babakuckó kialakítása
Amikorra az újszülött hazaérkezik, addigra ki kell alakítani az ő kis zugát. Ez elkülönített, de jól hozzáférhető, a szülők számára jól megfigyelhető legyen éjjel-nappal, hogy szükség esetén azonnal be tudjunk avatkozni. Lehetőleg úgy helyezzük el, hogy a televíziót véletlenül se lássa, ill. később még direkt sem, mert a képernyő vibrálása nagyon árt a gyermek szemének. Természetesen szükséges rácsos ágy, és járóka. Nem igazán tartjuk jónak az annyira elterjedt, műanyaghálós járókákat. Amennyiben lehetséges beszerezni, jobb a fa. Az ágyat úgy kell elhelyezni, hogy az természetes világítással legyen nappal megvilágítva, ugyanakkor ne kerüljön közvetlenül az ablak és a fűtőtest mellé.

 

Címkék: újszülött, terhesség, csecsemő, csecsemő gondozása, szoptatás, mellek felkészítése

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Te is a bal oldaladon tartod a gyermekedet a karodban? A kutatók szerint megvan rá a tudományos magyarázat, hogy miért!
Te is a bal oldaladon tartod a gyermekedet a karodban? A kutatók szerint megvan rá a tudományos magyarázat, hogy miért!

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a pozíció aktiválja a gyermek jobb agyféltekéjét, amelynek nagy szerep jut a kommunikációt és a kötődést segítő agyi funkciókban.

tovább a cikkre
Védőoltások csecsemőknek: Be szabad-e oltatni a koraszülött babákat vagy az oltás többet árt, mint használ? Ezt mondják a szakorvosok
Védőoltások csecsemőknek: Be szabad-e oltatni a koraszülött babákat vagy az oltás többet árt, mint használ? Ezt mondják a szakorvosok

A koraszülött csecsemőkre nem a védőoltások, hanem a fertőző betegségek jelentenek veszélyt, nekik és a kis súlyú újszülötteknek még nagyobb szükségük van a vakcinák nyújtotta védelemre, mint más csecsemőknek.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Somló Pál - Gyermekorvos

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Pulykahúspép

Pulykahúspép

Feltétek a főzelékhez >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Pulykamell Só

Recept:

A pulykamellett ledaráljuk és enyhén sós vízben megfőzzük. A félig főtt húshoz hozzáadhatjuk a krumplit és a zöldfőzeléket és így együtt főzzük puhára. A végén szitán áttörjük és egy kis margarinnal pépesre keverjük.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

5 tuti tipp az iskolára hangolódáshoz - Játék- és könyvajánlóval

vissza vissza