Főoldal > Cikkek > Újszülött > Felkészülés az újszülött fogadására - Szülők Lapja

Felkészülés az újszülött fogadására


Minden ember, minden család életében nagy öröm, izgalom - és néha egy kis szorongás - a legifjabb jövevény, a gyermek érkezése. Sok helyről és sokféle tanácsot adunk és kapunk, holott minden gyermek más és minden egyes család is különbözik a másiktól.

Szerző: Dr. Somló Pál
2008-05-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Somló Pál
Gyermekorvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Most mégis szeretnék én is néhány tanácsot adni, de nem azért, hogy a csecsemőgondozás még kuszább legyen, hanem néhány olyan mankóval szolgálnék, amelyek segíthetnek eligazodni a meglévő ismeretek körében.

Először is az alapvető kiindulási pont, hogy a legfontosabb tanácsadó a "józan, paraszti ész". A másik, hogy minden ember, így minden gyermek különbözik egymástól, de legjobban mégis a családjára hasonlít. Így mindenkinek a saját családja körében kell felnőnie, ahhoz kell alkalmazkodnia és ez hat rá a leginkább. E két alapelvet, mint iránytűt tartsuk a kezünkben, ill. a szemünk előtt és ennek fényében tekintsük át mindig a kapott "jó" tanácsokat.

Felkészülés a szoptatásra
Nincs olyan jó testi és szellemi, valamint lelki táplálék egy újszülött számára, mint az anyai emlő és az ebből fakadó édes tej. Ezért gyermeknek, anyának egyaránt meg kell küzdenie. Természetesen nem mindenkinek egyforma mennyiségben termelődik a teje, de az adottságának megfelelő maximumot el lehet, és el kell érni. Hogyan? Erre a felkészülést már korán el kell kezdeni. Sokkal fontosabb, mint néhány különleges rugdalódzó megvétele, amelyet csak néhány hónap múlva fog tudni viselni a csecsemő.
Nos a terhesség előtt is de főleg a terhesség alatt már érdemes megkezdeni a mellbimbó edzését. Ehhez mechanikus ingerlést alkalmazunk. Fürdés közben, ill. utána, durvább frottírral, esetleg szivaccsal vagy puha kefével eddzük a mellbimbót, hogy a csecsemő erőteljes szopása, rágása ne okozzon fájdalmat, ill. fölmaródást.
Szintén a terhesség előtt, ill. a kezdetén érdemes elkezdeni a szervezet vasraktárainak és fluortartalmú tároló helyeinek feltöltését. Ehhez megfelelő összetételű étrendre is szükség van. Ezt részletesen az orvossal kell megbeszélni. Az egészséges étrend, a dohányzás-, alkohol- és kábítószermentes életmód mindig alapvető - a legnagyobb kincs a gyermekünk - egészséges fejlődéséhez, mind a méhen belül, mind a születése után.

Előkészületek
Szintén az előkészületekhez tartozik néhány alapvető cikk beszerzése. Mik legyenek ezek? Ezek listája a Szülők Lapja menüjében is megtalálható, illetve jótanácsot a védőnőtől kaphatunk.
Lehetséges, hogy a kórházból az újszülöttet pólyában hozzuk haza. Ettől az alkalomtól eltekintve a pólya használatát lehetőleg kerüljük, mert a csecsemőt gátolja a mozgásban.

Babakuckó kialakítása
Amikorra az újszülött hazaérkezik, addigra ki kell alakítani az ő kis zugát. Ez elkülönített, de jól hozzáférhető, a szülők számára jól megfigyelhető legyen éjjel-nappal, hogy szükség esetén azonnal be tudjunk avatkozni. Lehetőleg úgy helyezzük el, hogy a televíziót véletlenül se lássa, ill. később még direkt sem, mert a képernyő vibrálása nagyon árt a gyermek szemének. Természetesen szükséges rácsos ágy, és járóka. Nem igazán tartjuk jónak az annyira elterjedt, műanyaghálós járókákat. Amennyiben lehetséges beszerezni, jobb a fa. Az ágyat úgy kell elhelyezni, hogy az természetes világítással legyen nappal megvilágítva, ugyanakkor ne kerüljön közvetlenül az ablak és a fűtőtest mellé.

 

Címkék: újszülött, terhesség, csecsemő, csecsemő gondozása, szoptatás, mellek felkészítése

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Te is a bal oldaladon tartod a gyermekedet a karodban? A kutatók szerint megvan rá a tudományos magyarázat, hogy miért!
Te is a bal oldaladon tartod a gyermekedet a karodban? A kutatók szerint megvan rá a tudományos magyarázat, hogy miért!

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a pozíció aktiválja a gyermek jobb agyféltekéjét, amelynek nagy szerep jut a kommunikációt és a kötődést segítő agyi funkciókban.

tovább a cikkre
Védőoltások csecsemőknek: Be szabad-e oltatni a koraszülött babákat vagy az oltás többet árt, mint használ? Ezt mondják a szakorvosok
Védőoltások csecsemőknek: Be szabad-e oltatni a koraszülött babákat vagy az oltás többet árt, mint használ? Ezt mondják a szakorvosok

A koraszülött csecsemőkre nem a védőoltások, hanem a fertőző betegségek jelentenek veszélyt, nekik és a kis súlyú újszülötteknek még nagyobb szükségük van a vakcinák nyújtotta védelemre, mint más csecsemőknek.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Somló Pál - Gyermekorvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg sárgaborsó 10 dkg burgonya 1 tk. olaj pár csepp citromlé

Recept:

A sárgaborsót a főzés előtti napon beáztatjuk hideg vízbe. A főzéskor épp csak annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a borsó már megpuhult, akkor hozzáadjuk a burgonyát, majd lassú tűzön tovább pároljuk kb. 15-20 percig. A főzőlevet (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

6 éves fiának engedte az apa, hogy vezesse az autót, ő meg átült az anyósülésre - Videón is közvetítette az egészet

vissza vissza