Főoldal > Cikkek > Újszülött > Az újszülött és csecsemő napi ritmusának kialakítása - Szülők Lapja

Az újszülött és csecsemő napi ritmusának kialakítása


Az újszülöttnek nagyon fontos, hogy szabott napirendje legyen. A baba születésétől fogva alakítsunk ki rendszerességet a kis jövevény körül. A napirend meghatározását bizonyos határok között rábízhatjuk a csecsemőre. Állandó programként kell beiktatni az újszülött életébe a játékot, foglalkozást és a fürdetést.

Szerző: Dr. Somló Pál
2008-05-06
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Somló Pál
Gyermekorvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Nappal - a csecsemő nappali napirendje
A napi ritmust úgy alakítsuk ki, hogy reggel ébredés után eszik a csecsemő, majd pihen. A délelőtt folyamán, amikor amúgy is ébren van, foglalkozzunk, játsszunk vele egy ideig, majd evés után ismét pihenni hagyjuk. Az ebéd utáni időszak szintén az alvásé. A legtöbb csecsemő a késő délutáni, koraesti órákban élénkül föl, ekkor igényli a legtöbb foglalkozást. Ezt az időt mindig tervezzük, szervezzük meg számára. A CSECSEMŐHŐZ MINDIG BESZÉLJÜNK, HA FOGLALKOZUNK VELE! Ez természetesen nem vonatkozik az éjszakára, ill. a késő esti utolsó etetésre.

Éjszaka - a csecsemő éjszakai napirendje
Az esti játék után az éjszaka felé egyre csöndesülő legyen a ritmus. Ez azt jelenti, hogy a játék vége legtöbbször a fürdetés, ami még egy kicsit játék, de egyben már az elcsendesülés és az éjszaka jöttét jelzi. Utána eszik a csecsemő, majd csöndes mesélés mellett lefektetjük. Ettől az időponttól kezdve már hangos, erős inger nem éri. Ha tisztába is kell rakni, akkor is csak csöndes duruzsolással, kevés mozgatással és csak akkor vegyük ki az ágyából, ha szükséges. Az éjszaka folyamán, ha még későn is eszik az újszülött, akkor ez nagyon nyugodtan, szinte félhomályban történjen, tisztába csak akkor tegyük, amikor szükséges. Ha máskorra nem is jut, ilyenkor mindig tegyük mellre, a nap befejezéseként. Utána már csak simogatással nyugtassuk meg, ha felsírna. Lehetőleg ne vegyük ki az ágyából. Semmi esetre se vigyük a saját ágyunkba, magunk mellé. Ha kéri, éjszaka is szoptassuk meg.

Hasfájás csecsemőkorban
A hasi görcsöknek van még egy fajtája, amely elsősorban az anyatejjel táplált, leány újszülöttek sajátja. Ez erős fájdalommal és görcsökkel, puffadással és bélgáz képződésével jár. Sok terápiát találtak már ki rá, de egyik sem az igazi. Mindegyiket végig lehet próbálni, hatékonysága egyénileg különbözik. Saját tapasztalatom szerint az édeskömény tea és enyhe görcsoldó is hatásos lehet. Az idő múlásával lassan elmarad.

Folyadékpótlás, vitaminok újszülöttek számára
A komplett táplálékot nyújtó anyatej mellett, a mi éghajlatunkon, a csecsemőknek 2 hetes koruktól szükségük van D-vitaminra. Ezt az orvos rendelésének megfelelően kell adni. Az anyatejjel táplált csecsemők K-vitamint is kapnak. Szintén ki kell egészíteni az anyatejet folyadékkal, mert ebből a csecsemőnek nagyobb a szükséglete, főleg az igen száraz panellakásokban. Ezt elsősorban forralt, visszahűtött vízzel oldjuk meg. Két étkezés között megkínáljuk őket.

Szerző: Dr. Somló Pál

Címkék: újszülött, csecsemő, napi ritmus, újszülött alvás, újszülött altatás, szoptatás, éjszaka, hasfájás csecsemőkorban,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az újszülött súlya és súlyváltozása

Az időre született érett újszülött általában 3000-3500 g súlyú és 48-52 cm hosszú. Teljesen természetes jelenség, hogy a baba a születési súlyából az első napokban veszít, a kórházból hazaérve gyakran könnyebb, mint a születés pillanatában.

tovább a cikkre
Az újszülött külseje

Az újszülött több mindenben eltér egy néhány hetes csecsemőtől. Van néhány jellegzetes vonás, amitől kicsit furcsa is lehet a kinézete, és ez aggaszthatja a szülőket. Pedig nincs ok az ijedségre, ezek lassan el fognak tűnni.

tovább a cikkre
Az újszülött gondozása

A kórházból hazaérve számtalan kérdés, kétség van a szülőkben, főként, ha első gyermeküket tartják kezükben. Eddig megoldott volt a baba táplálása, a megfelelő hőmérséklet biztosítása, de a világra jötte után az új környezethez alkalmazkodnia kell. A megváltozott körülmények hozzáigazításáról pedig nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk.

tovább a cikkre
Az újszülött fürdetése

A család és az újszülött életének fontos része a fürdetés. Ügyeljünk rá, hogy mindig játékos keretek között történjen. A csecsemőt mindig biztos kézzel tartsuk, hogy ne féljen a vízben. A fürdetés több szakaszból áll, nem csak abból, hogy vízbe tesszük és megmossuk.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Somló Pál - Gyermekorvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás csirkehúspüré

Sárgarépás csirkehúspüré

Főzelékek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre: 140 g sárgarépa 60 g csirkemell

Recept: A sárgarépát a csirkehússal megfőzzük, majd robotgéppel pürésítjük.

Dietetikus véleménye:

A főzővíz egy részét tartsuk meg, ezt használjuk fel a pürésítés során. A csirkemellet lecserélhetjük lebőr&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Bárcsak ne ordítoztam volna velük annyit! - 17 apuka mondta el, mit csinálna ma már másként a gyerekeivel kapcsolatban

vissza vissza