Főoldal > Cikkek > Újszülött > Baba-mamatorna - Szülők Lapja

Baba-mamatorna


A szülés után, ha hazamentünk a kórházból, legkisebb bajunk is nagyobb annál, minthogy arra gondoljunk, hogy elindulunk valamilyen mozgásformát keresni, melyet gyermekünkkel együtt végezhetünk.

Szerző: Szülők lapja
2008-07-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez rendjén is van körülbelül a második hónapig, mikor már a gyermek beáll egy napi ritmusra, illetve mi is rutinosabbak leszünk ellátásában
Azt mondhatjuk, hogy a baba-mam torna a 2. hónaptól ajánlott.

Miért jó a baba-mama torna?

1. Jó program a mamának és a babának együtt;
2. Fontos az anyukának, mert a terhesség alatt bekövetkezett változásokat mérsékeljük;
3. Jó a babának, mert megismeri egy kicsit az őt körülvevő világot;
4. Az édesanyák megbeszélhetik a gyermekneveléssel és ellátással kapcsolatos dolgokat, hasznos tippeket és trükköket adhatnak át egymásnak egy-egy ilyen alkalommal;
5. És ami kettejük szempontjából fontos, hogy együtt vannak és mélyül az anya-gyermek kapcsolat.


Mi történik a tornán?
A baba-mamatornán elsősorban az anyukák mozognak, mely egy nem túl megerőltető alakformáló órát jelent. A túlzott megerőltetés, aerob jellegű gyakorlatok nem szerencsések, mert a tejelválasztást negatív irányba befolyásolják. Az óra tulajdonképpen egy kondicionáló, női alakformáló órának felel meg, ahol minden izomcsoportot megdolgoztatunk, és minden ízületet megmozgatunk. A torna közben a babákat is megmozgatjuk, ők az „élő súlyzók”, amivel az anyukák erősítenek. A baba-mamatornán figyelmet kell fordítanunk a gátizmok tornájára is, hogy a lehető legjobban visszaállítsuk az eredeti állapotokat és megelőzzük az oly kellemetlen következményeket, mint a vizeletcsepegés, illetve a szexuális élet zavara.
A torna elején a babákra fordítunk nagyobb figyelmet, vagyis némi mozgásfejlesztéssel, valamint babamasszázzsal kényeztetjük a piciket. A tapasztalataim szerint ez azért az óra elején van, mert a picik ilyenkor még jobban bírják, ha dolgoztatják őket - a torna végére ők is elfáradnak a sok újdonság miatt.
A torna körülbelül 1 óra hosszú, mely alatt a cél a családias, nyugodt hangulat kialakítása és a mozgás örömének átélése. A babák komfortérzetét növelendő tornázhatunk gyermekzenékre, illetve énekelhetjük is azokat a gyermekeinknek.


Ha már nagyobbacska a gyermek
Körülbelül 5-6 hónapos korra a babák olyan nehezek lesznek, hogy már nem használhatók súlyzónak, ilyenkor változik a torna menete. Az elválasztás időszakába léptek a babák, vagyis nincs szükségük már annyi anyatejre, tehát az anyuka nyugodtan választhat most már megerőltetőbb, aerob jellegű mozgásformákat. Amit biztosan élveznek a babák, ha kenguruban, vagy hordozókendőben csücsülve rugóznak velük. Ezt kihasználva lehet aerobikos gyakorlatokat belevinni egy-egy tornába, például a bemelegítésnél. Ilyenkor el lehet kezdeni futni a babakocsi mögött, ami pár barátnővel, akik hasonló korú gyermekkel rendelkeznek még szórakoztató is.

Ajánlom minden anyukának és babának, hogy fedezzék fel, milyen jó együtt mozogni!Fenyvesi Ildikó
Gyógytornász

 

Címkék: baba-mamatorna, anyuka, baba, mozgás, torna

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ha jön a baba foga

Hogyan tisztítsuk a fogait? Mikortól kezdjük a baba fogainak mosását? Mit tegyünk, ha a baba nyűgös a fogak kibújása miatt? Az alábbi cikk mindezekre a kérdésekre tartalmazza a választ.

tovább a cikkre
Mit ehet a babám?

A baba emésztőrendszerének fejlettsége, érettsége szabja meg, hogy mikor milyen ételeket adhatunk számára. Összeállításunkban megtalálható, hogy mi az, ami már bevezethető és mi az, amivel érdemes várni az allergia-, illetve más veszélyek miatt.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Májkrém

Májkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirkemáj Margarin

Recept:

A megfőzött, szitán áttört májat margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Izzadás okai és kezelése: Miért fontos a szervezetnek az izzadás? Mit tehetsz kóros izzadás ellen?

vissza vissza