Főoldal > Cikkek > Újszülött > A babamasszázs - gyengéd érintés - jótékony hatásai - Szülők Lapja

A babamasszázs - gyengéd érintés - jótékony hatásai


A masszázs varázslatos hatását, amit őseink ösztönösen éreztek, napjainkban már tudományos tények is alátámasztják. A babák egészséges fejlődéséhez, érzelmi biztonságához nélkülözhetetlen a simogatás, az érintés, és a testközelség.

Szerző: Szülők lapja
2008-07-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A szülők ösztönösen érzik ezt, és a baba bőrének simogatása, mindkettőjük számára örömteli élmény. A sírós, nyűgös babát megnyugtatja, ha édesanyja magához öleli, simogatja, beszél hozzá, énekel neki.


Új kapcsolat születik
A babamasszázs során lehetőség nyílik a szülő számára, hogy a csecsemőt alaposabban megismerje, és ennek hatására a közöttük lévő érzelmi kapcsolat is elmélyül. Az érintés, a szemkontaktus, az egymásra figyelés, egymásra hangolódás, mind a mély bizalmat és megértésen alapuló kölcsönös kapcsolatot támogatják a családban.
A masszírozás idővel közös családi programmá válik, és megerősíti az anyaság, apaság érzését, segíti a baba jelzéseinek, szükségleteinek megértését. A nagyobb testvér masszírozása hozzájárulhat a kistestvér elfogadásához azáltal, hogy biztosítja őt a feltétel nélküli szülői szeretetről, és megerősíti őt abban, hogy továbbra is fontos a számukra.

Hatása az anyukára
A masszázs az édesanyára is rendkívül jótékony hatással van, hiszen a babával való boldog együttlét, növeli az oxitocin nevű hormon kiválasztódását, melynek hatására fokozódik az anyatej termelődése, javul az anya általános közérzete, nyugodtabb lesz, és jobban tud a babára figyelni. Megfigyelték azt is, hogy ezen édesanyák körében, hosszabbodik azon időtartam is, amíg a babájukat szoptatni tudják.

Hatása a babára
A babamasszázs támogatja a szervezet kiegyensúlyozott működését, jó hatással van a testi fejlődésre, serkenti a vérkeringést, a szívműködést, a légző- és emésztőrendszert. Elősegíti a babák súlygyarapodását, támogatja az izomrendszer fejlődését, a mozgás-koordináció kialakulását, fokozza a mozgékonyságot, erősíti az immunrendszert, és ez által növekszik a szervezet ellenálló képessége.
A babamasszázs átsegíti a babát a betegségek, hasfájás, fogzási fájdalom, érzelmi megrázkódtatás, görcsök, elfáradás, esetleg kórházi tartózkodás negatív élményeinek nehézségein is. A masszírozott csecsemők könnyebben elalszanak, nyugodtabb az éjszakai alvásuk, napközben érdeklődőbbek, kiegyensúlyozottabbak.
A résztvevő babáknál megfigyelhető még a stabilabb idegrendszer, illetve mindkét félnél érvényesül a masszázs stresszoldó, feszültséglevezető hatása.


Összességében elmondható, hogy a babamasszázs mind a masszírozó személyre (szülő, nagyszülő, nagyobb testvér stb.), mind pedig a masszírozott gyermekre egyaránt, nagyon sok jótékony hatást gyakorol. Nagymértékben hozzájárul az egymásra való odafigyelés megtanulásához, és még erősebbre fűzi a szülő és gyermeke közötti érzelmi köteléket.Bajnóczyné Olasz Enikő
Babamasszázs oktató, védőnő

 

Címkék: babamasszázs, érintés, simogatás, baba, anyuka

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Baba-mamatorna

A szülés után, ha hazamentünk a kórházból, legkisebb bajunk is nagyobb annál, minthogy arra gondoljunk, hogy elindulunk valamilyen mozgásformát keresni, melyet gyermekünkkel együtt végezhetünk.

tovább a cikkre
Ha jön a baba foga

Hogyan tisztítsuk a fogait? Mikortól kezdjük a baba fogainak mosását? Mit tegyünk, ha a baba nyűgös a fogak kibújása miatt? Az alábbi cikk mindezekre a kérdésekre tartalmazza a választ.

tovább a cikkre
Mit ehet a babám?

A baba emésztőrendszerének fejlettsége, érettsége szabja meg, hogy mikor milyen ételeket adhatunk számára. Összeállításunkban megtalálható, hogy mi az, ami már bevezethető és mi az, amivel érdemes várni az allergia-, illetve más veszélyek miatt.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg sárgaborsó 10 dkg burgonya 1 tk. olaj pár csepp citromlé

Recept:

A sárgaborsót a főzés előtti napon beáztatjuk hideg vízbe. A főzéskor épp csak annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a borsó már megpuhult, akkor hozzáadjuk a burgonyát, majd lassú tűzön tovább pároljuk kb. 15-20 percig. A főzőlevet (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Nem bírta ki a kórházig! Mentőkocsiban született meg a kisfiú ma hajnalban Ócsán

vissza vissza