Főoldal > Cikkek > Újszülött > A babamasszázs - gyengéd érintés - jótékony hatásai - Szülők Lapja

A babamasszázs - gyengéd érintés - jótékony hatásai


A masszázs varázslatos hatását, amit őseink ösztönösen éreztek, napjainkban már tudományos tények is alátámasztják. A babák egészséges fejlődéséhez, érzelmi biztonságához nélkülözhetetlen a simogatás, az érintés, és a testközelség.

Szerző: Szülők lapja
2008-07-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A szülők ösztönösen érzik ezt, és a baba bőrének simogatása, mindkettőjük számára örömteli élmény. A sírós, nyűgös babát megnyugtatja, ha édesanyja magához öleli, simogatja, beszél hozzá, énekel neki.


Új kapcsolat születik
A babamasszázs során lehetőség nyílik a szülő számára, hogy a csecsemőt alaposabban megismerje, és ennek hatására a közöttük lévő érzelmi kapcsolat is elmélyül. Az érintés, a szemkontaktus, az egymásra figyelés, egymásra hangolódás, mind a mély bizalmat és megértésen alapuló kölcsönös kapcsolatot támogatják a családban.
A masszírozás idővel közös családi programmá válik, és megerősíti az anyaság, apaság érzését, segíti a baba jelzéseinek, szükségleteinek megértését. A nagyobb testvér masszírozása hozzájárulhat a kistestvér elfogadásához azáltal, hogy biztosítja őt a feltétel nélküli szülői szeretetről, és megerősíti őt abban, hogy továbbra is fontos a számukra.

Hatása az anyukára
A masszázs az édesanyára is rendkívül jótékony hatással van, hiszen a babával való boldog együttlét, növeli az oxitocin nevű hormon kiválasztódását, melynek hatására fokozódik az anyatej termelődése, javul az anya általános közérzete, nyugodtabb lesz, és jobban tud a babára figyelni. Megfigyelték azt is, hogy ezen édesanyák körében, hosszabbodik azon időtartam is, amíg a babájukat szoptatni tudják.

Hatása a babára
A babamasszázs támogatja a szervezet kiegyensúlyozott működését, jó hatással van a testi fejlődésre, serkenti a vérkeringést, a szívműködést, a légző- és emésztőrendszert. Elősegíti a babák súlygyarapodását, támogatja az izomrendszer fejlődését, a mozgás-koordináció kialakulását, fokozza a mozgékonyságot, erősíti az immunrendszert, és ez által növekszik a szervezet ellenálló képessége.
A babamasszázs átsegíti a babát a betegségek, hasfájás, fogzási fájdalom, érzelmi megrázkódtatás, görcsök, elfáradás, esetleg kórházi tartózkodás negatív élményeinek nehézségein is. A masszírozott csecsemők könnyebben elalszanak, nyugodtabb az éjszakai alvásuk, napközben érdeklődőbbek, kiegyensúlyozottabbak.
A résztvevő babáknál megfigyelhető még a stabilabb idegrendszer, illetve mindkét félnél érvényesül a masszázs stresszoldó, feszültséglevezető hatása.


Összességében elmondható, hogy a babamasszázs mind a masszírozó személyre (szülő, nagyszülő, nagyobb testvér stb.), mind pedig a masszírozott gyermekre egyaránt, nagyon sok jótékony hatást gyakorol. Nagymértékben hozzájárul az egymásra való odafigyelés megtanulásához, és még erősebbre fűzi a szülő és gyermeke közötti érzelmi köteléket.Bajnóczyné Olasz Enikő
Babamasszázs oktató, védőnő

 

Címkék: babamasszázs, érintés, simogatás, baba, anyuka

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Baba-mamatorna

A szülés után, ha hazamentünk a kórházból, legkisebb bajunk is nagyobb annál, minthogy arra gondoljunk, hogy elindulunk valamilyen mozgásformát keresni, melyet gyermekünkkel együtt végezhetünk.

tovább a cikkre
Ha jön a baba foga

Hogyan tisztítsuk a fogait? Mikortól kezdjük a baba fogainak mosását? Mit tegyünk, ha a baba nyűgös a fogak kibújása miatt? Az alábbi cikk mindezekre a kérdésekre tartalmazza a választ.

tovább a cikkre
Mit ehet a babám?

A baba emésztőrendszerének fejlettsége, érettsége szabja meg, hogy mikor milyen ételeket adhatunk számára. Összeállításunkban megtalálható, hogy mi az, ami már bevezethető és mi az, amivel érdemes várni az allergia-, illetve más veszélyek miatt.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás-banános köleskása

Almás-banános köleskása

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g köles 1 db kisebb alma – kb. 100 g 1 db banán – kb. 100 g

Recept:

A kölest négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Az almát lereszeljük, a banánt villával összetörjük. Amikor a kása kicsit kihűlt, hozzákeverjük a gyümölcsöket.DIETETIKUS VéLEMéNYE:

Szénhidrátban gazdag, finom étel. A köles már egészen fiatal kortól adható, mivel gluténmentes, nem okoz érzékenységet. Az alma és a(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Tedd szebbé egy kisgyermek karácsonyát! - Adventi programokkal várnak a cipősdoboz átadás helyszínén

vissza vissza