Főoldal > Cikkek > Újszülött > Őssejtlevétel – Életetmentő lehet az újszülött köldökzsinórvéréből nyert őssejt - Szülők Lapja

Őssejtlevétel – Életetmentő lehet az újszülött köldökzsinórvéréből nyert őssejt


Őssejttel ma már nyolcvan külön féle betegséget tudnak gyógyítani, akár még a születéskori oxigénhiány okozta agyi károsodást és sok más gyermekbetegséget is. A köldökzsinórvér levétele az újszülött számára fájdalom és kockázatmentes, amire az életben csak egyszer van lehetőség... Éppen ezért óriási felelősség, hogy hogyan döntenek a szülők.

Szerző: Szülők Lapja
2014-04-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hogyan képes gyógyítani az őssejt?
Az őssejtek olyan speciális sejtek, melyek osztódással képesek önmaguk megújítására, sőt át is tudnak alakulni bizonyos szövetekké. Az őssejtekkel már rutinszerűen gyógyítanak vérképzőszervi, daganatos betegségeket, de igazolt orvosi felhasználásuk emellett ma már több mint nyolcvan féle betegségre kiterjed, a születéskori oxigénhiány okozta agyi károsodás kezelésétől az infarktus következményeinek gyógyításáig. Az őssejt az a sejtünk, melyből akár speciális új szövetek, izmok, szervek is „újranöveszthetőek”. 

A köldökzsinórvér őssejtjeit még semmilyen károsodás nem érte
Az őssejt származhat csontvelőből, köldökzsinórvérből, köldökzsinórszövetből, placentából, azaz méhlepényből és a keringő vérből (perifériás őssejt). Fontos azonban tudni, hogy a köldökzsinórvér és a csontvelő őssejtjei közel sem azonos minőségűek, erre genetikai és biológiai bizonyíték is van. A köldökzsinórvérből nyert őssejtek előnye, hogy még fiatalok, nem érte őket mindaz a káros hatás, mint az évek múlásával, a felnőttekből kinyerhető őssejteket. A köldökzsinórvér eredetű őssejtek annyira fiatalok, annyira naivak, hogy belőlük még szinte bármi kialakulhat. A csontvelő eredetű őssejtek bonyolultabbak, összetettebbek, így felhasználási módjuk is korlátozottabb.

Fáj-e a babának a köldökzsinórvér levétele?
A köldökzsinórvér levételére közvetlenül a baba születése után nyílik lehetőség, ami kockázat és fájdalommentes. Ezt követően elszállítják azokat a laborba, ahol feldolgozzák és 190-220 C fok között lefagyasztják.

A köldökzsinór szövetből származó őssejtek levétele – egyre népszerűbb?
A köldökzsinór szövetből származó őssejtek, az úgynevezett mezenchymális őssejtek, melyek levétele és tárolása világszerte egyre népszerűbb szolgáltatás, ugyanis ezek az őssejtek a köldökzsinórvér vagy csontvelő eredetű őssejtekhez adagolva javítják a transzplantált sejtek megtapadását, valamint csökkentik a kilökődés kockázatát.

Szaporítható az őssejt?
Elég vagy sem a születéskor, a köldökzsinórvérből levehető őssejt egy nagyobb gyermek esetleges későbbi kezelésére? A válasz egyértelmű igen, köszönhetően annak a szabadalmaztatott technológiának (ex vivo expansio), mellyel a levett minták szaporíthatóak. 

Az őssejt életeket menthet
Magyarországon a köldökzsinórvérből származó őssejttranszplantációk aránya ma még a tíz százalékot sem éri el, szemben a nyugat-európai 30%-os arányhoz. Annak, hogy ma még - bizonyos szempontból – ritkán kerül sor őssejtbeültetésre az az oka, hogy jelenleg a születendő gyerekek 10 %-ának vetetik le és tároltatják el az őssejtjeit, és ez az arány pár évvel ezelőtt még jóval kisebb volt. Így ma még egy beteg gyermek esetében igen kicsi a valószínűsége annak, hogy az őssejtjét megőrizték. 

Egyre több az őssejt-transzplantációk száma
A KRIO Intézet által követett manuális technológia eredményességét Magyarországon három sikeres őssejtbeültetés bizonyítja. Az Intézetben tárolt mesenchymális őssejteket az anyavállalat, Európa egyik legnagyobb őssejtbankja, a FamiCord csoport már négy sikeres őssejtterápia során alkalmazta. Az őssejt-transzplantáció Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már rutin műtéti beavatkozásnak számít, világszerte a felhasznált őssejtek mintegy 30%-ka már köldökzsinórvér eredetű. Az 1988-as első köldökzsinórvér eredetű őssejtbeültetés óta már több mint 30.000 hasonló beavatkozás történt a világon. 2008 óta több felnőtt, mint gyermek kaphatott köldökzsinórvérből vett őssejttel életmentő kezelést. 
 


A KRIO Intézet 16 éve működik és tevékenységét ivarsejt fagyasztással kezdte, 2004 óta pedig őssejttárolást is végez. Az elmúlt években Európában is egyedülállóan korszerű és biztonságos eljárást dolgozott ki az őssejtek gyűjtésére, feldolgozására, fagyasztására és tárolására. A köldökzsinórszövetből származó őssejtek feldolgozására saját módszert fejlesztett ki. Az Intézet által alkalmazott rendkívül precíz, manuális technológiának köszönhetően a mintákban a felolvasztást követően különösen magas az őssejtek száma, de az ún. VSEL sejteké is, amelyeknek egy későbbi terápia sikerességében döntő szerepük van. Az Intézet által alkalmazott őssejtlevételi, fagyasztási és tárolási módszert 2010-ben akkreditálta az AABB (American Association of Blood Banks), a világ egyik legrangosabb őssejtbank szövetsége.
 

Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

 

Címkék: őssejt, baba, csecsemő, újszülött, szülés, köldökzsinórvér, köldökzsinór, őssejt tárolás, gyógyítás őssejttel

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Őssejtlevétel – mit mulasztunk, ha lemondunk róla?

Érdemes eltároltatni a születendő gyermek köldökzsinórvérből levett őssejteket? Van értelme egyáltalán az újszülött kisbaba őssejtjeit levetetni? Milyen betegségek gyógyíthatók ma őssejtbeültetéssel? Ablakon kidobott pénz vagy gyermekünk jövőjének záloga az őssejt? Bárhogy is döntenek a szülők, egyet nem szabad szem elől téveszteni: köldökzsinórvér levételre az életben csak egyszer nyílik lehetőség...

tovább a cikkre
Teljesen meggyógyult a tavaly májusban őssejt-transzplantáción átesett kisfiú

Murvai Barnabás 2012 májusában kapta meg kisöccsének a KRIO Intézetben tárolt őssejtjeit súlyos, aplasztikus anémiájának kezelése érdekében. A beavatkozás után a kórházból az akkor kétéves kisfiú azzal az ígérettel távozott, hogy néhány hónap múlva teljesen gyógyultan, ugyanolyan életet élhet, mint a többi gyermek. Az elmúlt egy év tanúsága szerint az ígéret teljesült, a kisfiú teljesen felgyógyult.

tovább a cikkre
Őssejtek - Dr. Czeizel Endre az őssejtkutatás jelenéről és jövőjéről

A jelen orvostudományának egyik legtöbb reményre okot adó kutatási iránya az őssejtek lehetséges gyógyászati felhasználásával kapcsolatos, noha már napjainkban is alkalmazzák az őssejteket a csontvelő átültetésekkor. A jövőbeni remények azonban szinte minden képzeletet felülmúlnak, az őssejtek számos rettegett és jelenleg gyógyíthatatlan betegség számára jelenthetnek majd gyógyírt, nem is beszélve a szervátültetések során oly gyakran nehézséget okozó megfelelő donorszervek előállíthatóságáról.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Óvári csirkemell

Óvári csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g csirkemell 2 szelet sült sonka 2 szelet sajt fűszerkeverék 10 olaj 10 g liszt

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Kevés sültcsirke fűszerkeverékkel bedörzsöljük a hússzeleteket, lisztbe forgatjuk, majd nagyon pici olajon egy serpenyőben mindkét oldalán félig puhára sütjük. Egy tűzálló üvegtálat nagyon vékonyan kiol(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza