Főoldal > Cikkek > Újszülött > Babatorna gyakorlatok otthonra: 7 gyakorlat, ami fejleszti az izmokat és hasfájás ellen is hatékony - Újszülött k - Szülők Lapja

Babatorna gyakorlatok otthonra: 7 gyakorlat, ami fejleszti az izmokat és hasfájás ellen is hatékony - Újszülött kortól!

Szülőklapja kép2-4 hetes kortól elkezdhető babatornát mutatunk, olyat, amit kivétel nélkül minden baba szeret. A pár percet igénylő babamozgatóval naponta többször is áttornáztathatod a kisbabádat, ami többek között a hasfájását is enyhíteni fogja.

Szerző: Iveszics Tünde
2016-06-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Iveszics Tünde
Védőnő
kérdezd szakértőnket a témában >>
2-4 hetes kortól elkezdhető babatornát mutatunk, olyat, amit kivétel nélkül minden baba szeret. A pár percet igénylő babamozgatóval naponta többször is áttornáztathatod a kisbabádat, ami többek között a hasfájását is enyhíteni fogja - Iveszics Tünde védőnő tanácsai.

Masszázsóráimon immár több éve bevált gyakorlatsort mutatok, amit valóban kivétel nélkül minden baba szeret. Körülbelül 2-4 hetes kortól már nyugodtan elkezdhetitek, ha nincs semmi szervi akadálya. Elemeit már a nagyszüleink is hatásosan alkalmazták (én is a nagymamámtól tanultam). Tudományosan pedig a babamozgató gyakorlatsora segít az ízületek nyitásában, azok rugalmassá tételében, az izmok fejlesztésében, emésztési panaszok (főleg a hasfájás) enyhítésében, valamint a feszítés és nyújtás, illetve ellazulás érzetének elkülönítésében. Csupán pár percet vesz igénybe, így akár naponta többször is alkalmazhatod mindkettőtök örömére.


 

Babatorna ízületek nyitására, izomfejlesztésre, hasfájásra


1. A két karocskát keresztezd a test előtt (feszítés érzete), és tárd szét (lazítás, nyújtás érzésének megtapasztalása). Keresztezd ismét, majd újra tárd szét. Ez a gyakorlat a légzésre is jó hatással van, szabályozza azt, mivel a kar kinyújtásakor belégzésre ösztönzi a babát, keresztezéskor pedig kilégzésre. Ha kezdetben nem engedi teljesen kinyújtani a karjait, ne aggódj, hamarosan átadja magát kezeid irányításának.

2. Ellentétes oldali karokat, lábakat keresztezd a test előtt, és tárd szét. Ezt is ismételd meg többször egymás után. Itt sem baj, ha eleinte nem tudod teljesen kinyújtani a karokat. Ekkor már a ferde hasizmokat is megdolgoztatod, így hatásosan alkalmazhatod hasfájás esetén. E mellett a csípő lazításában, erősítésében is szerepe van. Tanácsos a gyakorlatot a jobb lábbal és bal karral kezdeni, mert ekkor követjük a vastagbél lefutását, és először a jobb oldal felől hatunk.

3. Ellentétes oldali karokat, lábakat keresztezd a test előtt (feszítés átélése), és tárd szét (lazítás megtapasztalása).

4. Egyik oldali lábacskát nyomd az ellenkező oldali csípőhöz (feszítés és nyújtás megtapasztalása). E mozgással a csípőt célozzuk meg, de az emésztésre is hatunk. Az előbbihez hasonlóan a jobb oldalon kezdjünk. Végezd többször egymás után.

5. Ellentétes oldali lábat nyomd a szemközti csípőhöz, többször egymás után. A nyomás ne tartson tovább egy lélegzetvételnyi időnél.

6. Lábakat nyomd fel törökülésben a pocakhoz, majd nyújtsd ki, lazítsd el. A csípő és térdízület mellett ez a gyakorlat az emésztésre is kedvező hatással van. A lábak felemelésekor hintáztathatod is a babát a hátán.

7. Lábakat most nyomd fel, térdben behajlítva, a hashoz, majd nyújtsd ki, lazítsd el. Végezd ezt is többször.

8. Huppanás: lábakat bokánál fogva emeld fel (nyújtsd ki) és óvatosan engedd el, így a baba lábai lehuppannak a talajra. Ebben a gyakorlatban egy mozdulatsorban van a nyújtás és az ellazulás. A baba így érzékelni fogja a nyújtózás és ellazulás ellentétét.

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: inpursuitforyoga.com

Címkék: újszülött, baba, csecsemő, babatorna, védőnő, hasfájás

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól
Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól

Mikor alakul ki a végleges testtartás? Miért tartjuk görbén magunkat? Hogyan kezelhető a görbe testtartás gyermekkorban? Meddig lehet tenni a rossz testtartás ellen? Gyógytornász válaszol.

tovább a cikkre
Babamasszázs - Miért jó a babának? Milyen hatással van a babára?

Babamasszázzsal kapcsolatos új cikksorozatunk első fejezetéből megtudhatjátok, hogy honnan származik a babamasszázs. Hogyan tanulhatják meg a szülők a gyakorlati fogásokat? Mi a célja és miért hasznos a kisbabákon alkalmazott egyszerű masszázs? Végül egy kedves történet segít megérteni a babamasszázs lényegét.

tovább a cikkre
Babamasszázs videók

Mik a babamasszázs előnyei? Mikor és hogyan masszírozzuk a babát? Segít-e a babamasszázs a hasfájáson? Védőnőnk összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Sőt, 2 videót is láthattok a babamasszázsról!

tovább a cikkre
Dévény torna - DSGM

Dévény Anna módszere napjainkban a legelismertebb gyermekgyógytorna módszer. A Dévény torna egy dsgm szakgyógytornász által végzett speciális fogásokkal fűszerezett manuális technika. Ez különböző helyzetekben történik egybekötve az egyes mozgásfázisokat (forgás, mászás begyakorlásával).

tovább a cikkre
A babamasszázs - gyengéd érintés - jótékony hatásai

A masszázs varázslatos hatását, amit őseink ösztönösen éreztek, napjainkban már tudományos tények is alátámasztják. A babák egészséges fejlődéséhez, érzelmi biztonságához nélkülözhetetlen a simogatás, az érintés, és a testközelség.

tovább a cikkre
Baba-mamatorna

A szülés után, ha hazamentünk a kórházból, legkisebb bajunk is nagyobb annál, minthogy arra gondoljunk, hogy elindulunk valamilyen mozgásformát keresni, melyet gyermekünkkel együtt végezhetünk.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Iveszics Tünde - Védőnő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza