Babatorna gyakorlatok otthonra: 7 gyakorlat, ami fejleszti az izmokat és hasfájás ellen is hatékony - Újszülött kortól!

Iveszics Tünde

Újszülött

Iveszics Tünde


Babatorna gyakorlatok otthonra: 7 gyakorlat, ami fejleszti az izmokat és hasfájás ellen is hatékony - Újszülött kortól! 2-4 hetes kortól elkezdhető babatornát mutatunk, olyat, amit kivétel nélkül minden baba szeret. A pár percet igénylő babamozgatóval naponta többször is áttornáztathatod a kisbabádat, ami többek között a hasfájását is enyhíteni fogja. 2-4 hetes kortól elkezdhető babatornát mutatunk, olyat, amit kivétel nélkül minden baba szeret. A pár percet igénylő babamozgatóval naponta többször is áttornáztathatod a kisbabádat, ami többek között a hasfájását is enyhíteni fogja - Iveszics Tünde védőnő tanácsai.

Masszázsóráimon immár több éve bevált gyakorlatsort mutatok, amit valóban kivétel nélkül minden baba szeret. Körülbelül 2-4 hetes kortól már nyugodtan elkezdhetitek, ha nincs semmi szervi akadálya. Elemeit már a nagyszüleink is hatásosan alkalmazták (én is a nagymamámtól tanultam). Tudományosan pedig a babamozgató gyakorlatsora segít az ízületek nyitásában, azok rugalmassá tételében, az izmok fejlesztésében, emésztési panaszok (főleg a hasfájás) enyhítésében, valamint a feszítés és nyújtás, illetve ellazulás érzetének elkülönítésében. Csupán pár percet vesz igénybe, így akár naponta többször is alkalmazhatod mindkettőtök örömére.


 

Babatorna ízületek nyitására, izomfejlesztésre, hasfájásra


1. A két karocskát keresztezd a test előtt (feszítés érzete), és tárd szét (lazítás, nyújtás érzésének megtapasztalása). Keresztezd ismét, majd újra tárd szét. Ez a gyakorlat a légzésre is jó hatással van, szabályozza azt, mivel a kar kinyújtásakor belégzésre ösztönzi a babát, keresztezéskor pedig kilégzésre. Ha kezdetben nem engedi teljesen kinyújtani a karjait, ne aggódj, hamarosan átadja magát kezeid irányításának.

2. Ellentétes oldali karokat, lábakat keresztezd a test előtt, és tárd szét. Ezt is ismételd meg többször egymás után. Itt sem baj, ha eleinte nem tudod teljesen kinyújtani a karokat. Ekkor már a ferde hasizmokat is megdolgoztatod, így hatásosan alkalmazhatod hasfájás esetén. E mellett a csípő lazításában, erősítésében is szerepe van. Tanácsos a gyakorlatot a jobb lábbal és bal karral kezdeni, mert ekkor követjük a vastagbél lefutását, és először a jobb oldal felől hatunk.

3. Ellentétes oldali karokat, lábakat keresztezd a test előtt (feszítés átélése), és tárd szét (lazítás megtapasztalása).

4. Egyik oldali lábacskát nyomd az ellenkező oldali csípőhöz (feszítés és nyújtás megtapasztalása). E mozgással a csípőt célozzuk meg, de az emésztésre is hatunk. Az előbbihez hasonlóan a jobb oldalon kezdjünk. Végezd többször egymás után.

5. Ellentétes oldali lábat nyomd a szemközti csípőhöz, többször egymás után. A nyomás ne tartson tovább egy lélegzetvételnyi időnél.

6. Lábakat nyomd fel törökülésben a pocakhoz, majd nyújtsd ki, lazítsd el. A csípő és térdízület mellett ez a gyakorlat az emésztésre is kedvező hatással van. A lábak felemelésekor hintáztathatod is a babát a hátán.

7. Lábakat most nyomd fel, térdben behajlítva, a hashoz, majd nyújtsd ki, lazítsd el. Végezd ezt is többször.

8. Huppanás: lábakat bokánál fogva emeld fel (nyújtsd ki) és óvatosan engedd el, így a baba lábai lehuppannak a talajra. Ebben a gyakorlatban egy mozdulatsorban van a nyújtás és az ellazulás. A baba így érzékelni fogja a nyújtózás és ellazulás ellentétét.

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: inpursuitforyoga.com

Iveszics Tünde

Újszülött

Iveszics Tünde


2016.06.07