Főoldal > Cikkek > Újszülött > Az újszülött külseje - Szülők Lapja

Az újszülött külseje


Az újszülött több mindenben eltér egy néhány hetes csecsemőtől. Van néhány jellegzetes vonás, amitől kicsit furcsa is lehet a kinézete, és ez aggaszthatja a szülőket. Pedig nincs ok az ijedségre, ezek lassan el fognak tűnni.

Szerző: Hartung Vilmosné Andrea
2009-03-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mik lehetnek ezek a „furcsaságok”?
*duzzadt szemhéj
*lüktető kutacs
*megnagyobbodott nemi szervek
*duzzadt emlő
*lányoknál rózsaszínes folyás nyomai a pelenkán
*apró kiütések az arcon, akár pattanásszerű is lehet
*bőrszín változásai
*finom szőrzet a vállon és a derék környékén
*kékes folt a csípő tájékon, ez az ún. Mongol folt
*deformálódott fej
*duzzanat vagy véraláfutás a fejen
*hideg kezek és lábak
*kék végtagok
*befele forduló lábfejek
*görbe láb
*kicsi, csapott áll
*piros foltok a szemhéjon, tarkón, orron
*kancsalság
*apró kis fehér foltok az állon, orron, orcán
*szemfehérjén apró kis bevérzések
*köldökcsonk

Ezekben az elváltozásokban sok minden közrejátszik, így például szülőcsatornán való áthaladás, vagy az anyai hormonok.


Az anyai hormonok hatása az újszülöttre
Az anya véréből az újszülöttbe átkerült hormonok különböző elváltozásokat hozhatnak létre.
Mind leány, mind fiú újszülötteknél megfigyelhető az emlők duzzanata, esetleg belőlük savós váladék is ürülhet. Ez nem kóros! Anyai hormonok hatásának a következménye. Magától elmúlik, ha nem nyomkodjuk, nem sértjük meg. Egy anyai hormon (ösztrogén) jelenléte miatt jelentkezhetnek az újszülöttek arcán fehér, „pattanás szerű” acnék, (comedo) ezek maguktól elmúlnak, nem szabad őket bántani. Az anyai hormonhatás következtében jelentkezhet, kezelést nem igénylő, néhány nap alatt megszűnő jelenség az újszülött leánygyermekek hüvelyi folyása, rózsaszínes váladékozása, esetleg vérzése.

Az újszülött koponyájának alakváltozása
A fej a szülőcsatornán áthaladva igen erős nyomásnak van kitéve. Emiatt a fej deformálódhat. Pl:
Elhúzódó szülés után előfordulhat koponya vizenyős duzzanata, esetleg a bőr és csont közötti bevérzés, ami formátlanná teszi az újszülött fejét. Nem kell elkeseredni, semmi tennivaló nincs vele. Az előbbi néhány nap alatt eltűnik, az utóbbi esetleg megkeményedik, széle sáncszerűen ki-kiemelkedik, de néhány hónap múlva maradéktalanul felszívódik.

Az újszülött kutacsa
A kutacs a csecsemő feje tetején található lágy rész, a koponyacsontok összeilleszkedésének helye. A kutacs pulzálása normális jelenség, viszont ha besüppedt, vagy kidudorodik, fontos jelzés a szülők számára! A kutacs besüppedése szomjazás jele lehet, ilyenkor az édesanyának meg kell szoptatnia az újszülöttet, a kidudorodás már komoly, az agyban lezajló kóros folyamatok jele lehet, ezért fontos orvoshoz fordulni! A kiskutacs 6-8 hét alatt záródik össze, a nagykutacs 12-18 hónapos kor körül záródik.

Az újszülött bőre
Megszületéskor a legtöbb újszülöttet szürkésfehér krémes anyag borítja, melyet magzatmáznak hívnak. Méhen belül a magzatmáz védi a magzat bőrét a magzatvíztől. Ez az anyag fontos védőhatású, ezért nem szabad eltávolítani, születést követően hamarosan felszívódik. Abban az esetben, ha időn túl születik meg a gyermek (41-42. hét), ez az anyag már felszívódott, így gyakran az újszülött bőre száraz és ráncos. Emiatt nem kell aggódni, az újszülött bőre hamarosan ki fog simulni.
Van néhány elváltozás, melyek ideiglenesek, nem kívánnak beavatkozást, ilyenek pl. a vörös foltok, melyek legtöbbször a szemhéjon, tarkón és az orrnyergen lázhatók.
Ha az újszülött bőrszíne szürkés-kékes, keringési rendellenességre utal, mely azonnali beavatkozást igényel.


 

Címkék: újszülött, csecsemő, újszülött bőre, újszülött kutacs, újszülött fej, újszülött kutacs lüktet, újszülött kiütések, csecsemő piros foltok,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az újszülött gondozása

A kórházból hazaérve számtalan kérdés, kétség van a szülőkben, főként, ha első gyermeküket tartják kezükben. Eddig megoldott volt a baba táplálása, a megfelelő hőmérséklet biztosítása, de a világra jötte után az új környezethez alkalmazkodnia kell. A megváltozott körülmények hozzáigazításáról pedig nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk.

tovább a cikkre
Az újszülött életének első 2 napja

A megszületést követően akár 1 perc is eltelhet, mire a babák felsírnak. Ez az a pillanat, amire minden kismama lélegzetvisszafojtva vár, ugyanis ez a sírás mutatja, hogy az újszülött alkalmas a méhen kívüli életre.

tovább a cikkre
Felkészülés az újszülött fogadására

Minden ember, minden család életében nagy öröm, izgalom - és néha egy kis szorongás - a legifjabb jövevény, a gyermek érkezése. Sok helyről és sokféle tanácsot adunk és kapunk, holott minden gyermek más és minden egyes család is különbözik a másiktól.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak a chipsben - Ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

vissza vissza