Főoldal > Cikkek > Újszülött > Első napok a babával: így oldd meg a rokonlátogatást, hogy ne legyen sértődés! - Védőnő praktikus tanácsai - Szülők Lapja

Első napok a babával: így oldd meg a rokonlátogatást, hogy ne legyen sértődés! - Védőnő praktikus tanácsai

Szülőklapja képVégre otthon! Már alig vártátok, hisz végre együtt a család. Sokan szeretnének mielőbb meglátogatni titeket otthon, mert hozzátok tartoznak. Akár vér szerinti, akár csak baráti kötelék által. És felmerül a kérdés, hogy kik tartoznak ebbe a viszonylag szűk körbe? Iveszics Tünde védőnő szakértőnk véleménye az újszülöttek látogatásáról.

Szerző: Iveszics Tünde
2017-09-06
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Iveszics Tünde
Védőnő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Ezen írásomban szeretnék segítségedre lenni abban a kérdésben, hogy mi a legjobb a babádnak és persze neked/nektek. A kérdés már gyakorta a szülés előtt is felmerülhet. Szerintem sem árt időben felkészülni ilyen téren is az első napokra.
 

Az első napok otthon a babával


Talán azok közé tartozol, aki már várandósan görcsöl azon, hogyan rázza le a korai látogatókat? Esetleg örömmel és szélesre tárt ajtókkal várod a kíváncsiakat? Te tudod a legjobban, melyik csoportba tartozol, hiszen különbözőek vagyunk, így mindenki másképp gondolkodik erről, másképp áll hozzá a kérdéshez. Sőt az is előfordulhat, hogy te az egyik oldalon vagy, a párod pedig az ellenkezőjét vallja.

Természetes szülői aggodalom vagy fölösleges stressz?
Szóval, nézzük az egyik oldalt, amikor legszívesebben egy zsilipen áthaladva, alapos fertőtlenítő fürdő után, steril ruházatban, esetleg szkafanderben engednéd csak be a hozzátok érkezőket. Gyakorta tapasztalom, hogy ezek a szülők már várandósan stresszelnek attól, mi lesz a szülés után. Az biztos, hogy merev szabályokkal, agresszíven-indulatosan nem biztos, hogy megúszod sértődés nélkül. Mert ugye, egy felnőttre rászólni, esetleg utasítani a kézfertőtlenítésre...

Először nézzük meg mi a jó a babának!
1.    Együtt lenni egy nyugodt, boldog anyukával.
2.    Sokat ölben lenni, szeretve lenni.
3.    Szopizni amikor csak akar, sokszor és ráadásul az első napokban teljesen rendszertelenül.
4.    Békés otthont, ahol mindenki jól érzi magát.


Fotó: Pixabay

Mi lenne a legjobb az anyukának:
1.    Jól alvó, kb. 3 óránként evő, soha nem síró gyermek.
2.    Teljes ellátás, kiszolgálás, kényeztetés.
3.    Sok pihenés, alvás, nyugalom.

Amit tehetsz, hogy mindenki elégedett és boldog legyen:
Legfontosabb, hogy beszéld meg a pároddal, ki mit gondol az első babás napokról:
•    Ki az, aki elsőként láthatja a kórházban az újszülöttet?
•    Ki az, aki majd csak otthon nézi meg a babát és mikor?
•    Állítotok-e fel szabályokat (cipő levétel, kézmosás, kézfertőtlenítés, puszi tilalom, kiságyból való kivevés, dajkálás tilalom, stb.) és azokat hogyan közlitek a hozzátartozókkal (fontos az is, hogy ki vállalja ezt fel)?
•    Jó, ha beszélgettek arról, hogy ki sértődékeny, ki milyen típus, kitől/mitől tartotok leginkább (nem tiszta, mindig beteg, állandóan puszilgatja a kicsiket a családban, kisállata van és féltek ennek veszélyeitől, sokat beszél, amit nem bírnátok egy kisbaba mellett elviselni, ki kell szolgálni, készülni kell a látogatására, nálatok alszik, eszik, és még lehetne tovább sorolni az aggályokat).


Fotó: Pixabay

•    Kivel, ki, mikor és hogyan közli az elvárásaitokat, félelmeiteket, aggodalmaitokat?
•    Kinek mi lesz a dolga a látogatókkal kapcsolatban (fogadás, kiszolgálás, kikísérés, esetleg annak finom jelzése, hogy már elfáradt az újdonsült anyuka, vagy kezdődik az esti fürdés, netán azt, hogy a szoptatáskor szeretne egyedül lenni anyuka és baba)?
•   Fontos lehet az is, hogy kisebb vagy nagyobb gyermekkel mikor jöhetnek hozzátok látogatók (pl. ha az a kisgyerek mindig beteg, köhög, állandóan folyik az orra, óvodás/iskolás és biztosan hoz valamilyen „közösségi” kórokozót).
•    Külön kategória lehet még a dohányos rokon is, pláne ha téged/titeket is zavar a dohányfüst szagú illető.

Apró trükkök, amik segíthetnek:
•    A nektek legoptimálisabb látogatási időpont megbeszélése, egyeztetése (rendszerint ezt jó esetben amúgy is megkérdezik).
•    Szülőkkel vagy más rokonnal, baráttal beszéljétek meg nyugodtan ki, miben, mit segíthet nektek (vasalás, takarítás, ételkészítés, bevásárlás, ügyintézés, esetleg babafürdetés) - talán el sem hiszed milyen potenciál rejlik a rokonságban.
•    A látogatást össze lehet kötni egy számodra hasznos kéréssel: „jó, gyere, de előtte kiderítenéd, hol lehet mérleget kölcsönözni esetleg el is mennél érte és elhoznád?”
•    Váltópapucs kikészítése.


Fotó: Pixabay

•    Nyugodtan mondd el az aggodalmad: „Annyira félek, hogy beteg lesz, mi is állandóan kezet fertőtlenítünk és imádja a csendet is, így lábujjhegyen járunk, pedig megfogadtam, hogy ezt nem csináljuk majd. Ugye megértesz?”
•    Kézfertőtlenítő elhelyezése jól látható helyen (akár a lakás több helységében is, hogy mindig, mindenhol kéznél legyen, és hogy ne felejtsd el te sem).
•    Tiszta pelus, hogy ne a látogató „koszos” ruhájához érjen a baba (használd te is a korai időszakban, hiszen a babák bukósak).
•    Előre mondhatod, mit lehet a babán megpuszilni ("Nyugodtan puszild meg a pici lábacskáját, azt úgy szereti!").
•    Közeli rokon, szoros barátság esetén, ahol kisgyermek van, megbeszélheted nyugodtan, hogy amíg beteg, ne jöjjenek, ha nagyon közeli a kapcsolat, és elkerülhetetlen a látogatás akkor vagy gyermekek nélkül, vagy csak egy pillanatra és szájkendővel javasolt a látogatás.

A legfontosabb a ti nyugalmatok!
Ebben az időszakban fontos, hogy inkább rátok figyeljenek, legyenek tekintettel, mint ti másokra. Mégis előfordulhat ennek ellenkezője. Ezért érdemes mindig belegondolni, beleképzelni magad a másik helyzetébe, annak a helyébe, aki nagyon szeretné látni a babát és nagyon meg akarja mutatni nektek mennyire szeret titeket, stb. Egy idősebb már nehezen, vagy talán már nem is tud változni. Ha őszintén elmondod érzéseidet, félelmeidet, aggodalmaidat neki, hidd el a legridegebb rokon is megért és segíteni fog neked!

Bízz abban, hogy minden kedves látogató jót akar nektek!
És egy biztos: mindenki a legjobbat akarja neked, persze a maga módján. És mindenki a legjobb szándékkal közelít. Mert ő így tud jót adni, így tartja jónak, így tanulta vagy tapasztalta, vagy esetleg ő is ezt kapta. Mindegy is, mi a mögöttes szándék, egy biztos: jót akar. Ha te is próbálod a jót látni benne, vagy meglátni a jót mögötte, csak jól jöhet ki mindenki belőle és mindebből a legtöbbet te profitálsz majd és persze a gyermeked.

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotók: Pixabay

Címkék: babalátogató, újszülött, otthon, család, barátok, rokonok, első napok intimitása

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

5 egyszerű dolog, ami egy kisbabát végtelenül boldoggá tesz - Ezekre figyelj oda, ha nemrég született a gyermeked
5 egyszerű dolog, ami egy kisbabát végtelenül boldoggá tesz - Ezekre figyelj oda, ha nemrég született a gyermeked

Hogy mi teszi a babákat boldoggá és mosolygóssá? Mi a kisbabád számára a legjobb? A mai anyukák hajlamosak azt gondolni, hogy a babák a változatosságtól, állandó jövés-menéstől, babaringatótól, babafejlesztéstől, babaokosítástól, babatornától, babaúszástól, babaangoltól, babaszínháztól, és babamindenfélétől lesznek boldogak. Mi 5 olyan dolgot sorolunk, amire garantáltan minden kisbaba vágyik.

tovább a cikkre
Az újszülött baba első napja - gyönyörű videó arról, hogyan telik egy újszülött életének első 24 órája

Gyönyörű videómontázst készített az apuka Hosanna Lynn újszülött kisbaba első napjáról, melyben a rendkívüli nap eseményeit követi nyomon. A szívhez szóló képösszeállítás bemutatja, mi történik az újszülöttel és anyukájával a csecsemő életének legelső napján.

tovább a cikkre
Az újszülött életének első 2 napja

A megszületést követően akár 1 perc is eltelhet, mire a babák felsírnak. Ez az a pillanat, amire minden kismama lélegzetvisszafojtva vár, ugyanis ez a sírás mutatja, hogy az újszülött alkalmas a méhen kívüli életre.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Iveszics Tünde - Védőnő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Zabnyákleves - gyomorrontás, hasmenés esetére

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 g zabpehely víz pici só

Recept:

A zabpelyhet beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje. Ezután felöntjük 300-400 ml vízzel, teszünk hozzá egy kevés sót, és addig főzzük, amíg a zab teljesen megpuhul, sőt, egy része szétfő. Nem túl forrón tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEM&Ea(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza