Főoldal > Cikkek > Újszülött > Arany óra szülés után: Ezért olyan fontos az újszülöttnek, hogy élete első óráját az édesanyja mellkasán - Szülők Lapja

Arany óra szülés után: Ezért olyan fontos az újszülöttnek, hogy élete első óráját az édesanyja mellkasán töltse

Szülőklapja képA korai kötődés a születés pillanatában kezdődik, ezért fontos a gyermek és az anya együttlétének biztosítása az élet első óráiban, napjaiban. Bőrkontaktus, arany óra, manapság egyre több helyen biztosítják a szülést követően. Miért fontos az arany óra és a bőrkontaktus, mit kell tudni róla?

Szerző: Pap Kinga
2018-03-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A korai kötődés, azaz „bonding”, a születés pillanatában kezdődik, ezért fontos a gyermek és az anya együttlétének biztosítása az élet első óráiban, napjaiban. Szülésznő szakértőnk, Pap Kinga beavat az aranyóra és a bőrkontaktus titkaiba.

A WHO 1985-ös ajánlása szerint: „Szülést követően az egészséges újszülött maradjon az anyjánál, amennyiben mindkettőjük állapota azt lehetővé teszi. Az egészséges újszülött megfigyelésének szükségességére hivatkozás nem indoka a különválasztásnak.”


Bőrkontaktus: arany óra - tényleg aranyat ér


Hazánkban, az 1950-es években, amikor a szülés eseménye a kórház falai közé kényszerült, a centrális újszülött-ellátás volt az elfogadott gyakorlat. Ilyenkor anyát és gyermekét szinte a születést követően azonnal elválasztották egymástól, hogy a kórházi személyzet munkáját megkönnyítsék. Az újszülöttek ápolása, gondozása az anyák részvétele nélkül történt, ők csak a szoptatások alkalmával, három óránként találkozhattak egymással.

Rooming-in
40 évnek kellett eltelnie, hogy a kórházak átálljanak a teljes rooming-in rendszerű ellátásra, aminek köszönhetően anya és gyermeke megszakítás nélkül lehet együtt. A változtatás oka az egymásra hangolódás, a jó szoptatási gyakorlat kialakításának segítése volt, hogy az anyák magabiztosan térhessenek haza otthonukba. Elmondható, hogy ez az ellátási módszer jól működik Magyarországon.

Az arany óra, mely a szülés utáni pár órát jelenti
Gyakorlatilag előfutára a rooming-in rendszernek, sajnos nem biztosított minden kórházban. Jogosan merül fel a kérdés: Miért pont az szülést követő pár órában választjuk el az anyát gyermekétől? Helytelen gyakorlat az elsődleges orvosi vizsgálatokra hivatkozva az újszülöttet elszakítani az édesanyjától. A karszalag felhelyezése, a köldökellátás, vagy az Apgar-érték meghatározása az anya testén fekvő gyermeken is elvégezhető. Az olyan beavatkozások, mint például a K-vitamin beadása, vagy a méretek meghatározása pedig várhatnak pár órát.

Bőrkontaktus -aranyóra

Azonnal, csupaszon az anya mellkasára
Az arany óra módszerének megvalósítása szempontjából fontos, hogy a megszületés után az újszülöttet azonnal, csupaszon az anya mellkasára helyezzük. Természetesen - a kihűlés veszélye miatt - a nedvességet le kell itatni a gyermek azon részeiről, melyek az anya testével nem érintkeznek, majd mindkettőjüket meleg takaróval le kell takarni. Így az újszülött testhőmérséklete, vérnyomása, légzésszáma, a szoptatás segítségével a vércukorszintje sokkal stabilabb állapotban tartható, mint bármilyen más módszerrel.

Sokan tévesen azt gondolják, az újszülöttek azért sírnak, mert éhesek
Első pillanatokban az újszülött erőteljes sírással adja mindenki tudtára, hogy új élet érkezett a Földre, majd nem sokkal ezután édesanya mellkasán megpihen, megnyugszik. Sokan tévesen azt gondolják, az újszülöttek azért sírnak, mert éhesek, pedig ennek oka a sok idegen inger, a hideg, a hangok, a fény az oka, ami éri őket. Veleszületett képességük a spontán mellre tapadás, így ezt a folyamatot nem érdemes sürgetni.

Eleinte az újszülött az ébredezés fázisába kerül
Kinyitja szemeit, figyelni, keresni kezdi anyja tekintetét. 8-10 perces korában már aktívabb mozgásba kezd: nyitogatja a száját, öklét a szájába gyömöszöli, kézzel tapogatja a mellbimbót, de gyakran meg is pihen.

Olvasd el ezt is!
Az év szülésfotója 2018: 20 gyönyörű fotó a szülés és születés csodájáról »

Nagyjából 30 perc szükséges ahhoz, hogy a gyermek készen álljon az első szoptatásra, ekkor kezd kúszni, és minden érzékszervét felhasználja, hogy megtalálja a mellbimbót. Az ismerkedés szakasza után, nagyjából a születés utáni első óra végén, történik meg a spontán mellre tapadás. A folyamat lezárása az elégedett, nyugodt alvás.

A bőrkontaktus szerepe
A bőrkontaktus lehetővé teszi, hogy a kisbabán ugyanazok a baktériumok telepedjenek meg, amelyek az anya testén is jelen vannak. Ez, a colostrum (előtej) magas védőanyag tartalmával együtt, az immunrendszer kialakításában játszik fontos szerepet. Sokszor halljuk azt a mondatot, hogy „de hát nekem nincs is tejem”, pedig a colostrum minden frissen szült édesanya mellében megtalálható.

Olvasd el ezt is!
Miért fontos a szoptatás mind a babának, mind a mamának? Orvos válaszol »

A hígabb és bőségesebb anyatej termelődése a szülést követő második-harmadik napon várható, de előfeltétele, hogy a baba minél előbb és többször kerüljön az édesanya mellére, hogy a megfelelő hormonális folyamatok beinduljanak.

Élete első napjától képes felismerni édesanyját, mely évezredek óta a túlélés feltétele
Bár az újszülöttek látása nem éles, és csak 20-35 centiméter távolságig érzékelnek árnyékokat, ha végiggondoljuk, ez pontosan az anya melle és arca közti távolság. A bőrkontaktus, a szemkontaktus, és maga a szoptatás folyamata is erősíti az anya és gyermeke kapcsolatát, hiszen a kisbabánk látványa, valamint a gyermeksírás azonnal kiváltja az édesanyában a gondozás és a törődés érzését.  

Császármetszés esetén
Hazánkban egyre több kórházban apai szőrkontaktussal pótolják az édesanya jelenlétét. A műtőben lehetőség nyílik anya és gyermeke között egy rövid bőrkontaktus létesítésére, de a beavatkozás teljes ideje alatt ennek biztosítása sajnos kevés helyen valósul meg. Ez esetben, a műtétet követően, a lehető leghamarabb célszerű az újszülöttet - akárcsak hüvelyi szülés esetén - az édesanya mellkasára helyezni.


Fotó: Pixabay

Láthatjuk, hogy milyen fontos a bőrkontaktus és az általa megvalósuló első szoptatás. Ki kell hangsúlyozni, hogy az édesanyákat és gyermekeiket nem szabad ettől a lehetőségtől megfosztani koraszülés vagy császármetszés esetén sem.

Szerző: Pap Kinga szülésznő
Fotó: wikimedia.commons.org, Pixabay

Címkék: aranyóra, bőrkontaktus, szülés, születés, újszülött, kötődés, anya, gyermek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Friss! Megszületett Szabó Zsófi kisfia! Ezzel az aranyos fotóval tudatták az örömhírt - A nevét is elárulták már
Friss! Megszületett Szabó Zsófi kisfia! Ezzel az aranyos fotóval tudatták az örömhírt - A nevét is elárulták már

Örömhírrel örvendeztette meg Facebookos követőit Szabó Zsófi színésznő, december 1-én, 6:33-kor megszületett a kisfia. Nézd meg, milyen aranyos fotót posztolt róla, és tudd meg a kisfiú nevét is!

tovább a cikkre
Első napok a babával: így oldd meg a rokonlátogatást, hogy ne legyen sértődés! - Védőnő praktikus tanácsai
Első napok a babával: így oldd meg a rokonlátogatást, hogy ne legyen sértődés! - Védőnő praktikus tanácsai

Végre otthon! Már alig vártátok, hisz végre együtt a család. Sokan szeretnének mielőbb meglátogatni titeket otthon, mert hozzátok tartoznak. Akár vér szerinti, akár csak baráti kötelék által. És felmerül a kérdés, hogy kik tartoznak ebbe a viszonylag szűk körbe? Iveszics Tünde védőnő szakértőnk véleménye az újszülöttek látogatásáról.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Pap Kinga - szülésznő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös joghurt kukoricapehellyel

Gyümölcsös joghurt kukoricapehellyel

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 dl joghurt 2-3 ek kukoricapehely (gluténmentes) gyümölcs ízlés szerint

Recept:

2 dl joghurtba 2-3 evőkanál kukoricapelyhet áztatunk, majd ízlés szeint gyümölcsöt adunk hozzá (reszelt, vagy turmixolt gyümölcsöt).

Tipp!
Ha savanykás a gyümölcs, akkor egy édesebb gyümölccsel (pl. banánnal) édesítsük, cukrot(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Társasjáték gyerekeknek: Mit csináljak, ha nem tud veszíteni a gyerekem?

vissza vissza