Babales program koraszülött csecsemőknek és szüleiknek: így könnyítik meg a több hónapig tartó inkubátoros időszakot

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Babales program koraszülött csecsemőknek és szüleiknek: így könnyítik meg a több hónapig tartó inkubátoros időszakot Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő Babales programot a budai Szent János Kórház, az inkubátorra kamerát szereltek fel, amelynek képe a szülőkkel egyeztetett időpontban interneten keresztül elérhető. Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő Babales programot a budai Szent János Kórház - közölte az intézmény gyermekosztályának vezető főorvosa 2018. szeptember 19-én, szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. - Közölte az MTI.

Madarasi Anna azt mondta, a program keretében az inkubátorra kamerát szereltek fel, amelynek képe a szülőkkel egyeztetett időpontban interneten keresztül elérhető.
 

Elindult az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő Babales program


Mi az a Babales program?
Úgy fogalmazott, a kis súllyal született koraszülöttek sokszor hónapokat töltenek a kórházban, a családoknak pedig nagy kihívás megoldani, hogy mindig a kórházban lévő gyermekük mellett legyenek.



Ennek a nehéz helyzetnek az enyhítésére jött létre az Aprónép Alapítvány és a Segíts Gyorsan Alapítvány együttműködésével a Babales program - tette hozzá.

A Babales program nem terheli a szülők pénztárcáját
Tory Vera, a kórház koraszülöttrészlegének vezető főorvosa, a Segíts Gyorsan Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy más országoktól eltérően a szolgáltatás ingyenes.

Kitért arra is, hogy létrehoztak egy anonim inkubátort az egyik oldalsó kórházi bejáratnál, erre szintén kamerát helyeztek, hogy a nővérek folyamatosan lássák és azonnal el tudják látni az oda helyezett újszülöttet.



Winkler Gábor, a kórház megbízott orvosigazgatója hangsúlyozta, a Babales program egyedülálló az országban, a kórház pedig kiemelten foglalkozik a családok és gyermekek sorsával.

Milyen feltételek szükségesek a Babales programhoz?
Mezei Márk, a Babales projekt kivitelező ügynökségének képviselője azt mondta, a kivitelezés egy évig tartott, utána pedig egyéves tesztüzem következett. A kivitelezés nehéz volt, mert olyan kamerát kellett találniuk, amely sterilizálható, és olyan tartót, amely biztonságos, továbbá egy zárt rendszert is ki kellett alakítani - tette hozzá.

5 kamerát szereltek fel eddig
Öt kamera segítségével az interneten keresztül is láthatják inkubátorban fekvő koraszülött gyermeküket a szülők előre egyeztetett időpontban a Szent János Kórházban elindult Babales program keretében - ezt már az intézmény koraszülöttrészlegének vezető főorvosa, Tory Vera mondta el az M1 aktuális csatorna műsorában szeptember 20-án.

Tory Vera felhívta a figyelmet, hogy minden tizedik újszülött koraszülöttként jön a világra, sokszor csak 400-500 grammal születnek, és hónapokat töltenek inkubátorban. A program segítségével ebben az időszakban a családtagok az inkubátor tetejére szerelt sterilizálható kamera segítségével is figyelhetik gyermeküket - tette hozzá. Jelenleg öt kamera van, de ezekkel - elmondása szerint - ki tudják elégíteni az igényeket, mert áttehetők az egyik helyről a másikra.

Olyan, mint egy "távoli ölelés"
A tesztidőszak alatt 51 családnak ajánlották fel ezt a lehetőséget, és a legtöbben "távoli ölelésként" élték meg a Babalest - fogalmazott a főorvos.
Kitért arra is, anonim babamentő inkubátort is kihelyeztek, amelyre szintén kamerát szereltek fel, hogy azonnali ellátást tudjanak nyújtani az otthagyott gyermekeknek.

Olvasd el ezt is!
Koraszülött babák, magukat hibáztató mamák »

Forrás: MTI
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2018.09.20