Így változik meg a kismamák hangja a gyermekük születése után

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Így változik meg a kismamák hangja a gyermekük születése után Te észrevetted, hogy szülés után változott volna a hangmélységed? Kutatók úgy találták, hogy a kismamák hangja az első gyermekük születése után nem csupán mélyebb lesz, hanem sokkal monotonabbá válik. Vajon mi miatt alakulhat ez így? Te észrevetted, hogy szülés után változott volna a hangmélységed? Kutatók úgy találták, hogy a kismamák hangja az első gyermekük születése után nem csak hangszínben, hanem tónusban is változik. Vajon mi miatt alakulhat ez így?

Az érdekes jelenséget a Sussex-i Egyetem közelmúltbeli tanulmányában vizsgálták. A kutatók úgy találták, hogy a kismamák hangja az első gyermekük születése után nem csupán mélyebb lesz, hanem sokkal monotonabbá válik.
 

Mennyivel lesz mélyebb az újdonsült kismamák hangja?


Ha zongorán szeretnénk érzékeltetni: a mélyülés akár két egész hangnyi is lehet.

Mekkora a változás?
A várandósság alatti hangváltozást számos énekes is megfigyelte magán – köztük a rangos díjakkal kitüntetett, világhírű brit énekesnő, Adele is. Ám az igazi „hangmélyülés” nem a terhesség során, hanem a szülés után következik be. A tanulmányban átlagosan 15 Hz-es mélyülést mutattak ki, a legnagyobb érték pedig 44 hertz volt.

Mi lehet az oka a hang szülés utáni mélyülésének?
A hang „férfiasabbá” válásának több magyarázata is lehetséges. Az egyik a már jól ismert tényben keresendő, miszerint a női hang mélysége összefüggésben áll a termékenységgel: minden hónapban peteéréskor a legmagasabb, míg a menopauza után mélyebbé válik. Minthogy a szülés után is jellemző a nemi hormonok drasztikus csökkenése, nem meglepő, hogy a kismama mélyebb hangon szólal meg.



Azonban más okok is állhatnak a háttérben. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a mélyebb hangú embereket sokkal rátermettebbnek, érettebbnek, dominánsabbnak ítéljük meg, ezért a komoly szülői kihívások elé néző újdonsült anyuka is ennek megfelelően modulálja a hangját, hogy talpraesettebbnek tűnjön. Bár a hangváltozásban a szellemi és fizikai fáradtságnak, a hangulatingadozásnak is szerepe lehet, a kutatók szerint kevéssé valószínű, hogy a jelenség önmagában ezzel lenne magyarázható.

Ezt is olvasd el! Szülés után tényleg megváltozik a nők agya! »

Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2022.01.18