Ha erős szagú lesz a baba vizelete - 4 dolog, ami a vizelet változását okozhatja csecsemőknél

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Ha erős szagú lesz a baba vizelete - 4 dolog, ami a vizelet változását okozhatja csecsemőknél Mi okozhatja a kisbaba vizeletének megváltozását? Kell-e orvoshoz vinned a kisbabádat, ha úgy érzed, nincs rendben a vizelete? 4 okot is mondunk, ami a vizeletre hatással lehet, ezek között vannak egészen egyszerű, orvost nem igénylő problémák. Mi okozhatja a kisbaba vizeletének megváltozását? Kell-e orvoshoz vinned a kisbabádat, ha úgy érzed, nincs rendben a vizelete? 4 okot is mondunk, ami a vizeletre hatással lehet, ezek között vannak egészen egyszerű, orvost nem igénylő problémák.

Ha kisbabád születik, az első dolog, amit megtanulsz, hogy miként cseréld ki a pelenkáját - elvégre minden szoptatás előtt vagy után esedékes egy peluscsere. Nem csoda, ha még az első gyermekes szülők is hamar profi módon űzik a pelenkacserét és minden, a normálistól eltérő változásra felfigyelnek.



Általában már a pelus tömörsége és súlya árulkodó - meg persze az anyatejes kaki összetéveszthetetlen szaga is jelzi, hogy cserélni kell. Persze nem csak kakilnak, hanem pisilnek is a babák, ezért érdemes figyelni a vizelet mennyiségét és a színét, szagát is.
 

1. Spontán szagváltozás

Előfordulhat, hogy a baba vizelete minden előjel nélkül erősebb, ammóniaszagú lesz. Ha mindemellett a pici jól érzi magát, eleget eszik és a vizelete - a szag ellenére - halványsárga, akkor az esetek többségében nincs ok az aggodalomra. Lehet, hogy csak a te orrod reagál érzékenyebben, esetleg olyasvalaki pelenkázta a kisbabádat, aki nem szokott hozzá ezekhez a szagokhoz, vagy túl sok fehérjét tartalmazott az anyatej. Persze ha aggaszt a dolog, azért nyugodtan keresd fel a gyermekorvost, nem fog kinevetni az aggodalmadért.
 

2. Húgyúti fertőzés

Húgyúti fertőzés csecsemőkorban is kialakulhat, ezt leggyakrabban az Escherichia coli nevű, normálisan a székletben is meglévő baktérium okozza. Babakorban inkább kisfiúknál fordul elő, mivel a fityma még le van tapadva, a külső húgycsőnyílás nehezebben tartható tisztán, ezért a kórokozók is könnyebben megtelepedhetnek. Később viszont inkább lányokra lesz jellemző a betegség, mivel a húgycső rövidebb, tágabb, így a kórokozók felszálló fertőzés révén könnyebben feljuthatnak a húgycsőbe és a felsőbb húgyutakba.

Olvasd el ezt is!
Húgyúti fertőzés csecsemőknél, kisgyermekeknél: Húgyhólyaggyulladás, vesemedence-gyulladás tünetei, kezelése »


Honnan tudhatod, hogy a kisbabádnak húgyúti fertőzése van?
A húgyúti fertőzés több tünettel járhat: a szúrós szagú vizelet mellett a baba közérzete is megváltozik, bágyadt, ingerlékeny, étvágytalan lesz, de az is előfordulhat, hogy belázasodik, esetleg hány.

Ilyen esetben mindenképpen vidd orvoshoz a picit, aki felállítja a diagnózist és kezeli a csecsemőt.
 

3. A táplálkozásod

Anyatejes babáknál nagyon gyakran az édesanya által bevitt táplálék okozza a szagló vizeletet. Állítólag a hagymás, fokhagymás ételek vagy a spárga hatással van az anyatejre, és így a baba által kiválasztott vizelet szagára is. Ilyen esetben érdemes akár táplálkozási naplót vezetned, hogy összefüggésben van-e az erős szagú vizelet és a saját táplálkozásod.

Olvasd el ezt is!
Szoptatás és étrend: Milyen ételeket ehet a kismama? Mi az, amit kerüljön?  - Védőnő tanácsai »

 

4. Dehidratáltság

Az erős szagú, sötétebb vizelet jelezheti azt is, hogy a kisbabád nem szopik eleget, így nem jut elég folyadékhoz, ettől lesz a vizelete koncentráltabb. Szoptatási tanácsadó segíthet abban, hogy több tejed legyen, és a baba szopási technikáján is javíthat.

Olvasd el ezt is!
Ezért fontos, hogy legalább 6 hónapig szoptasd a kisbabád! Milyen betegségek és bajok ellen véd az anyatej? »


A fogzás viszont nem okoz erős szagú vizeletet, tehát a fenti okok között keresd a megoldást és ha aggódsz, mindenképpen menjetek orvoshoz.

Forrás: bellybelly.com.au, Szülők Lapja cikkek
Fotó: Freepik/yanalya

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2020.07.31