A világon elsőként! Covid-antitestekkel született egy csecsemő, miután édesanyját várandósan beoltották

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


A világon elsőként! Covid-antitestekkel született egy csecsemő, miután édesanyját várandósan beoltották Világra jött az első olyan csecsemő, aki már Covid-19 antitestekkel született, miután édesanyja várandósan megkapta a koronavírus elleni védőoltást a terhesség 36. hetében. Világra jött az első olyan csecsemő, aki már Covid-19 antitestekkel született, miután édesanyja várandósan megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

A floridai édesanya az egészségügyben dolgozik, így kapta meg januárban a Moderna oltását a várandóssága 36. hetében, majd három héttel ezt követően egészséges kislánynak adott életet, írja a Guardian.

A köldökzsinórvér vizsgálata során kiderült, az újszülött vére Covid-19 antitesteket is tartalmaz.

- Tudomásunk szerint ez az első olyan eset a világon, ahol egy csecsemő az édesanyja beoltását követően Covid-antitestekkel született - nyilatkozta az eset kapcsán Paul Gilbert gyermekorvos egy rádiócsatornának. Orvostársával egy tudományos értekezést is írtak a témában.

A világon elsőként! Covid-antitestekkel született egy csecsemő, miután édesanyját várandősan beoltották
(illusztráció)

Koronavírus elleni oltások hatása a várandós anyákra
Cikkükben egyebek közt kifejtik, a várandósok influenza-oltásával kapcsolatban már számos tanulmány született arra vonatkozóan, hogy a méhlepényen keresztül az anya vérében lévő antitestek bekerülnek a magzatba is, ezáltal védve őt a megfertőződéstől. Bár a koronavírus-oltással kapcsolatban még keveset tudni, mindazonáltal a szerzők feltételezik, hogy ez is hasonló elven működik.

Éppen ezért tesztelték le a köldökzsinórvért SARS-CoV-2 antitestekre rögtön a születést követően, és a teszt pozitív lett. Ebből arra következtetnek, a várandósság alatt kapott Covid-19 elleni védőoltás csökkenti annak az esélyét, hogy a csecsemő megfertőződjön a koronavírussal.

Az anyatejben is lehetnek antitestek
Korábban egyébként egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy azon kismamák anyateje, akik átestek a fertőzésen, szintén tartalmaz antitesteket, így elképzelhető, hogy szoptatással is átvihetők az antitestek a csecsemők szervezetébe.

Mindazonáltal a tanulmány szerzői hangsúlyozzák, jelenleg nem tudni, az anyától kapott antitestek mennyire védik meg az újszülöttet a fertőzéstől, illetve hogy a terhesség alatt pontosan mikor lenne a leghatékonyabb az oltás abból a szempontból, hogy a legjobb immunológiai átvitel jöjjön létre a születendő gyermek számára.

További vizsgálatokra van szükség
Mint írják, ez egyelőre csak egyetlen eset volt, amit vizsgáltak, de hamarosan több ezer olyan csecsemő születik majd, akinek az édesanyja várandósan kapta meg az oltást.

Éppen ezért további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, vajon mennyire gyakori, hogy a beoltott anyák újszülött gyermekei vére tartalmaz Covid-19 antitesteket, illetve hogy vannak-e eltérések attól függően, ki melyik gyártó koronavírus elleni védőoltását kapta.

Forrás: Guardian
Fotó: Unsplash/T.J.Socoz (illusztráció)

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2021.03.19