Főoldal > Cikkek > Újszülött > Milyen a biztonságos kiságy a babáknak? - Szülők Lapja

Milyen a biztonságos kiságy a babáknak?


Leszámítva a karjaidban eltöltött időt, a baba leggyakrabban a kiságyában lesz, ezért fontos, hogy az egészséges és biztonságos legyen a gyermek fejlődését figyelembe véve. A nagyon olcsótól a több százezresig mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő kiságyat.

Szerző: Kovács Helén
2010-11-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Helén
Gyerekszoba designer
kérdezd szakértőnket a témában >>

Ez a kis útmutató segít abban, hogy megtaláld azt a kiságyat, ami teljes mértékben kielégíti a Te igényeidet és a baba igényeit egyaránt.


A KISÁGYAK FAJTÁI

Rögzített oldalú kiságy:
A négy oldal stabilan beépített (fix rácsok), ezeket a fajta ágyakat, szokták még statikus vagy standard kiságynak is nevezni. Ezek általában olcsóbbak, mint a többi fajta.

Leengedhető oldalú kiságy:
Ezeknél a típusoknál három oldal stabilan rögzítve van, és a negyedik mozgatható, leengedhető. Ez kényelmes megoldás, különösen akkor, amikor a már alvó gyermeket úgy akarja az ágyba tenni, hogy ne ébressze fel. Viszont itt meg kell jegyezzük, hogy ez nem a legbiztonságosabb darab. Kutatások szerint a leengedhető oldalon fennáll a veszélye annak, hogy a baba beszorul vagy megfullad. Amerikában a szigorú szabályozások már tiltják ezt a típusú kiságyat.

A baba növésével együtt átalakítható kiságy:
Ezt a fajta kiságyat használhatja csecsemő ágynak, kanapénak, normál ágynak, vagy akár dupla ágynak (vendégágy) is. Ha úgy dönt, több pénzt fektet be a kiságyvásárlásba, ez jó megoldás lehet, hiszen ez az egy ágy elegendő csecsemő és gyerekkorban is. Jól hangzik ugyan, de ha több gyermeket tervez, akkor célszerű a kiságyat megtartani kiságynak. Emellett, a kiságy, amit még a várandóssága alatt választ ki, unalmassá válhat az évek alatt.

Kör és ovális alakú kiságy:
Helytakarékos és nagyon otthonosan fest, ami lehetőséget nyújt gyermekének, hogy teljes kitekintése legyen környezetére. Annak ellenére, hogy a hagyományostól eltérő a formája, sok ilyen típusú kiságy is átalakítható a későbbiekben a cseperedő gyermeknek. Rendelkezésre állnak, kör, ovális alakú matracok, amiket direkt ehhez a típushoz terveztek, vagy egyedi méretben is megrendelhetőek matracgyártóktól.


MILYEN A BIZTONSÁGOS KISÁGY?

Választásnál az alábbi biztonsági szempontokat érdemes figyelembe venni.

- Fekvő felület szempontjából kétféle méret közül választhatunk az üzletekben, hacsak nem egyedi gyerekágy mellett döntünk, amelyet asztalos szakemberrel kívánunk elkészíttetni. A 60 x 120 cm fekvőfelületű babaágy a gyermek körülbelül két és fél éves koráig alkalmas fekvőhelyül. A 70 x 140 cm méretű kiságyat a gyermek hat-hét éves koráig tudja használni.

- Fontos, hogy a fekvőfelület magassága állítható legyen két vagy három pozícióba. Az első pár hónapban fontos a kismama kényelme, ilyenkor a magas állás a megfelelő. A babát könnyebb ki- és betenni a kiságyba. Amikor a baba már meg tud fordulni, akkor az ágy alját lejjebb kell tenni, nehogy a baba kiessen a kiságyból. Az ágybetét legmagasabb állásánál legalább 30 cm, legalsó állásánál legalább 60 cm legyen

- Ajánlott a rácsos fekvőfelületű kiságy, mert ebben a matrac könnyen átszellőzik.

- A kiságy oldalrácsának rúdjai közötti távolság kevesebb legyen 45 mm-nél. Ha túl szűkek a rések, könnyen beszorulhat a baba keze vagy lába, ha meg tág, feje átfér úgy, hogy maga már nem tudja visszahúzni.

- Néhány típusnál az oldalrácsnak több kivehető rúdja van, mely lehetővé teszi, hogy a már járni tudó gyermek szabadon közlekedhessen, ugyanakkor megmarad az oldalrács leesésgátló funkciója.

- Ha az egyik oldal a kényelem kedvéért leengedhető, a gyermek számára hozzáférhetetlen zárószerkezettel kell rendelkeznie.

- A kiságy oldalain lévő műanyag vagy gumiborítás nagyon hasznos, mert védi a bútort a károsodástól, amikor a gyermek már nagyobb és mindent megrág. Ezért fontos az is, hogy a kiságy pácolásánál és lakkozásánál felhasznált alapanyagok ne legyenek egészségre károsak.

- Szeretne több tároló helyet a babaszobába? Válasszon fiókos kiságyat. Könnyen tárolhatja benne a paplant vagy a pelenkákat.

- Amennyiben többször változtatni kívánja a kiságy helyét a szobában, akkor görgőset válasszon. Fém vagy műanyag kerekek segítségével könnyen mobilissá tehető a kiságy.Válasszon körültekintően és ne feledje, hogy az a csöppség, aki első hónapjaiban többnyire átalussza a napjait, idővel kemény megpróbáltatásoknak teszi ki az ágy rácsait.


 

Címkék: biztonságos, kiságy, rácsos, baba, újszülött, csecsemő

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Milyen a biztonságos gyerekszoba? Milyen a biztonságos gyerekbútor?

Biztonságos a gyermeke szobája? Ne feledje, hogy gyermekek idővel folyton izgő-mozgóvá válnak, szeretnek a bútorokon mászni, szeretik azokat bevonni játékaikba, amiből gyakran kisebb-nagyobb baleset is származhat, ha nem megfelelően tervezett bútorokkal rendezik be a gyerekszobát.

tovább a cikkre
A babaszoba berendezése – mire lehet szükségünk a csecsemő fogadásához?

A csecsemők élettere, kb. az első 6 hónapban lényegében a fekhelyükre koncentrálódik. Ebben az időszakban teljesen kiszolgáltatottak, a szülők, elsősorban az édesanya vigyázó, szerető gondoskodására van bízva, ezért a babaszoba/sarok kialakításakor nem csak a baba, de a gondozó szülő igényeit, használati szempontjait is figyelembe kell venni

tovább a cikkre
Az ideális gyermekszoba

A gyerekvállalás csodálatos dolog, 9 hónap izgalmas várakozás a kis „idegen” megérkezéséig. Ugyanakkor számos új megoldandó feladatot, kihívást, kérdést állít a szülők elé – többek között - hogy hogyan alakítsuk ki a születendő baba környezetét, mekkora és milyen térre lesz a kis jövevénynek szüksége, hol legyen a baba- majd később a gyerekszoba, milyen színeket, világítást, anyagokat használjunk…

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Helén - Gyerekszoba designer

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza