Halloween

Szülők lapja

Halloween

Szülők lapja


Amerikában a Halloween a gyerekek egyik legmulatságosabb ünnepe, hiszen jelmezbe bújhatnak és ajtóról ajtóra vándorolhatnak, hogy begyűjtsenek rengeteg édességet és meglepetést. Ezeket a jelmezeket trick-or-treating jelmezeknek nevezik.

A emberek tököt vesznek és töklámpást faragnak ilyenkor, ezzel dekorálják a házaikat.

A Halloweenhoz kapcsolódó szokások és rituálék több ezer évre nyúlnak vissza.
Halloween A kelták az ókorban élték meg hatalmuk fénykorát, több mint 2000 évvel ezelőtt, a mai Írország területén laktak az ie. VI. sz elején. Minden évben október 31-én tartottak egy fesztivált, hogy megemlékezzenek a nyár végéről és a tél kezdetéről. Úgy hitték, hogy a gonosz szellemek a földön vándorolnak ilyenkor, hogy meglátogassák egykori otthonaikat. A kelták valószínűleg tüzet gyújtottak a hegycsúcsokon és gyertyát raktak az ablakaikba, hogy távol tartsák a szellemeket. Ha kimentek a házból, lámpást, lampiont vittek magukkal, amit általában vajrépából faragtak, a belsejébe pedig gyertyát tettek. Sokan úgy érezték akkoriban, hogy az a legjobb dolog, ha kimennek a házból szellemnek, szörnynek álcázva magukat, mert akkor nem fogják embernek hinni őket. Azok, akik nem mentek ki a házaikból, egy kis ételt, italt készítettek az ajtó elé ajándékul, azt remélve, hogy ez meghozza a szerencséjüket a következő évre. Ez a szokás módosult aztán évről évre.

Miért a tök a Halloween szimbóluma?
A XIX. sz közepén burgonyahiány, éhínség lépett fel Írországban, ez azt eredményezte, hogy rengeteg ír emigrált Észak-Amerikába. Ezek az emigránsok magukkal vitték hagyományaikat, többek között a Halloweent övező rituálékat is. A vajrépa helyét átvette a tök, már ebbe helyezték a gyertyákat. A tök narancsos színe a Halloween jellemzőjévé vált, valamint a fekete is, ami a sötétséget jelképezi.

Kelta eredet
Tehát a jelmezviselés, a gyertyagyújtás az ablakokban és a tornácokon, valamint az ajándékadás szokását a kelta hagyományokból vették át az emberek.

Mit ünnepelnek ma?
Manapság már nem sokan tudják a Halloween eredetét, azt azonban mindenki tudja, hogy ez az egyik legvidámabb ünnep a gyerekek számára. Ilyenkor olyan jelmezbe bújhatnak, amilyenbe csak akarnak, annyi édességet gyűjthetnek, amennyit csak bírnak (és amennyit a szüleik megengednek nekik). Egy gyerek számára mi lehetne még ennél is jobb dolog?

Forrás: Fordítgat blog

 


Szülők lapja

Halloween

Szülők lapja


2012.10.29