Főoldal > Cikkek > Ünnepek > Pénzt a karácsonyfa alá? Jobb ötleted nincs? - Szülők Lapja

Pénzt a karácsonyfa alá? Jobb ötleted nincs?


A közvélemény-kutatások és a kereskedelmi szervezetek becslése szerint is szegényebb lesz az idei karácsony, családonként átlagosan 20.000 forint körül várható a költés ajándékokra. Ezért is nyitják a boltok egyre korábban a karácsonyi szezont, így remélik, hogy hosszabb idő alatt az apróbb tételekből is összejön ugyanaz a forgalom még akkor is, ha ezt akciós árakkal kénytelenek elérni.

Szerző: Szülők lapja
2012-12-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

De mit jelent ez a hír az egyszerű fogyasztónak? Jó vagy rossz? És mihez kezdjen vele?
Néhány tanulságot érdemes a hír kapcsán levonni – állapítja meg Himer Csilla, pénzpedagógus, pénzügyi coach. A szakértő elmondta: pénzügyi intelligencia oktatóként szokása úgy olvasni a híreket, hogy a sorok között is jelentést keres – és ezt a módszert ajánlja mindenkinek.
 
Mennyit költünk egy főre?
A hír kapcsán megállapította, hogy ha igazak a felmérések, akkor egy hat-hét fős családban (mert karácsonykor nemcsak apu, anyu és a gyerekek kapnak ajándékot, hanem minimálisan a nagyszülők is) egy főre nem jut több 3.333,- forintnál, de inkább kevesebb. A mai árviszonyok mellett ez tényleg nem sok mindenre elég. Sem a kereskedőknek, sem a megajándékozottnak. Bizony életbe lép a zsigeri reflex, a nadrágszíjhúzás. Ez persze mindenkiben szinte azonnali tiltakozást, és ezzel lemondásérzést, majd pedig lelkiismeret-furdalást vált ki nagyjából ebben a sorrendben.
 
Hogyan ünnepeljünk?

A szakértő szerint ugyanis régről hozott reflexünk, hogy az ünnepnek adjuk meg a módját. És ez teljesen jogos is, hiszen az erre vonatkozó igényt már az ősközösségből hoztuk magunkkal. Az akkori kemény élet meg is követelte azt, hogy időnként legyenek ünnepek, amelyek megkülönböztetett napok voltak, és a lényegük éppen a különbözőség volt. Így végre ki lehetett szakadni a mindennapok monotóniájából, a folytonos küzdésből, kemény munkából. Innentől már csak egy lépés volt szakrális, spirituális momentumokat is keresni az egyes ünnepekhez, hiszen ezek a tényezők további pluszt adtak az ünnep fényének emeléséhez. Ezért olyan lényeges a legtöbbünknek még ma is, hogy karácsonykor, amely az egyik legjelentősebb ünnepünk, különösen kitegyünk magunkért. Ha ez nem sikerül, akkor úgy érezzük, valami különlegestől fosztjuk meg magunkat, sőt ami még rosszabb, a szeretteinket is. Nem véletlen, hogy a karácsony az egyik legstresszesebb időszaka az évnek, hogy éppen akkor van a legtöbb veszekedés a párok között, amikor a leginkább vágynak a békés családi idillre.
 
Mit lehet tenni, hogy mégse legyen “szegény” a karácsony?
A szakértő több megoldást is javasol, de a módszereket érdemes szerinte kombinálni is:

- mindenképpen tervezzük meg a karácsonyt jó előre! – ne novemberben kezdjünk el gondolkodni azon, hogy miből lesz ajándék és ünnepi vacsora. Ha nagy a család, akkor különösen érdemes már jóval hamarabb elkezdeni a gyűjtést, mert így havonta kisebb összegekkel megúszható a szükséges pénz előteremtése.

- a tervezésnek az is része, hogy megállapítjuk az ésszerű anyagi kereteket! – állítsunk be a tervbe mindenkinek egy akkora keretet, amelyből valószínűleg lehet ajándékot venni, de nem kell miatta csődöt jelentenie a családnak. Ajándékra a fejenkénti 5.000 forintos keret még a mai árak mellett is bőven elég, bár itt a család igényszintje az alapvetően meghatározó.

- ugyanilyen anyagi keretet lőjünk be az ünnepi vacsorához is! – a vacsora is igencsak megterhelő lehet anyagilag, különösen ha nagy a család. A tervezésnél nyugodtan kalkuláljunk kisebb adagokkal, ne főzzünk egy lakodalmas vendégseregnek. De az is megoldás lehet, hogy a családtagok kalákában készítik a vacsorát, és egyikük a sütit hozza magával, a másikuk a köretet, stb. Így kevésbé lesz stresszes a karácsony az időbeosztás tekintetében is.

- készítsünk saját kezűleg ajándékokat! – sokan vannak, akik ügyeskezűek, akik szívesen meg is csinálják azt, amit a szeretteiknek szánnak, és még olcsóbban ki is jönnek így. Ráadásul benne van a kezük munkája, ami a szeretet egyik legszebb kifejeződése.

- adjunk pénzt ajándékba! – a legtöbben ezt anyagiasnak és fantáziátlannak tartják, úgy gondolják, hogy ezzel leértékeljük a szerettünket, mert “még arra sem voltunk képesek, hogy rendes ajándékot vegyünk neki”. Ettől azonban nem kell félni, ha okosan ajándékozzuk el a pénzt – állítja Himer Csilla. Ha ugyanis a megajándékozottnak van egy határozott és nagyon vágyott célja, amit szeretne elérni, de ennek egyelőre anyagi akadályai vannak, akkor a pénzt nyugodt lelkiismerettel lehet úgy átnyújtani neki a karácsonyfa előtt, hogy ezzel fejezzük ki a feltétel nélküli és lehetőségeink szerinti támogatásunkat a cél megvalósítása érdekében.
A szakértő elmesélte, hogy az ő fia annak idején így kezdett el zenélni: nagyon szeretett volna magánénekórákat venni, így karácsonyra megkapta a zeneiskola által kiállított befizetési nyugtát a félévi tandíjról. "Még most is érzem, ahogy megszorította a nyakam a fiam örömében" – mondja mosolyogva a háromgyerekes pénzpedagógus.
 
Himer Csilla szerint ezek a javaslatok mind kipróbáltak, nem csak ő maga, hanem ügyfelei is alkalmazzák, és eddig mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kapott. “A meglepő ebben az, hogy ezek tulajdonképpen józan paraszti ésszel is kitalálható dolgok, csak éppen a szokás mindenkinél nagy úr, ezért kell egy kis segítség. Viszont ebből is látszik, hogy a pénzügyek nem bonyolult dolgok, tényleg elég hozzájuk a józan paraszti ész. Az meg mindenkinek van.” – zárta a beszélgetést a pénzügyi intelligencia oktató.


 

Címkék: karácsony, pénz, ajándék, ünnep

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ünnepi készülődés pszichológus szemmel

A Nap már egyre alacsonyabban jár. Elsötétül körülöttünk a világ, elcsendesedik a lelkünk.
A kinti fényt most bevisszük magunkkal otthonunkba. Gyújtsunk gyertyát mindennap, akár a vacsoránál, és pár percig mélyüljünk el a lángjában, a fényében.

tovább a cikkre
Vonjuk be a gyerekeket is a karácsonyi készülődésbe!

Az év legjobban szívet és lelket megérintő időszaka az advent és a karácsony. Várni, készülni valamire, ami jó, ami szép, boldogító érzés.

tovább a cikkre
Mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyerekeknek karácsonyra?

Közelednek az ünnepek, szinte észre sem vesszük és máris karácsonyeste van! Az adventi időszak nagyon jó alkalom arra, hogy a családdal, a gyerekekkel közösen készülődjünk a közelgő ünnepre.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak a chipsben - Ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

vissza vissza