Főoldal > Cikkek > Ünnepek > Pénzt a karácsonyfa alá? Jobb ötleted nincs? - Szülők Lapja

Pénzt a karácsonyfa alá? Jobb ötleted nincs?


A közvélemény-kutatások és a kereskedelmi szervezetek becslése szerint is szegényebb lesz az idei karácsony, családonként átlagosan 20.000 forint körül várható a költés ajándékokra. Ezért is nyitják a boltok egyre korábban a karácsonyi szezont, így remélik, hogy hosszabb idő alatt az apróbb tételekből is összejön ugyanaz a forgalom még akkor is, ha ezt akciós árakkal kénytelenek elérni.

Szerző: Szülők lapja
2012-12-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

De mit jelent ez a hír az egyszerű fogyasztónak? Jó vagy rossz? És mihez kezdjen vele?
Néhány tanulságot érdemes a hír kapcsán levonni – állapítja meg Himer Csilla, pénzpedagógus, pénzügyi coach. A szakértő elmondta: pénzügyi intelligencia oktatóként szokása úgy olvasni a híreket, hogy a sorok között is jelentést keres – és ezt a módszert ajánlja mindenkinek.
 
Mennyit költünk egy főre?
A hír kapcsán megállapította, hogy ha igazak a felmérések, akkor egy hat-hét fős családban (mert karácsonykor nemcsak apu, anyu és a gyerekek kapnak ajándékot, hanem minimálisan a nagyszülők is) egy főre nem jut több 3.333,- forintnál, de inkább kevesebb. A mai árviszonyok mellett ez tényleg nem sok mindenre elég. Sem a kereskedőknek, sem a megajándékozottnak. Bizony életbe lép a zsigeri reflex, a nadrágszíjhúzás. Ez persze mindenkiben szinte azonnali tiltakozást, és ezzel lemondásérzést, majd pedig lelkiismeret-furdalást vált ki nagyjából ebben a sorrendben.
 
Hogyan ünnepeljünk?

A szakértő szerint ugyanis régről hozott reflexünk, hogy az ünnepnek adjuk meg a módját. És ez teljesen jogos is, hiszen az erre vonatkozó igényt már az ősközösségből hoztuk magunkkal. Az akkori kemény élet meg is követelte azt, hogy időnként legyenek ünnepek, amelyek megkülönböztetett napok voltak, és a lényegük éppen a különbözőség volt. Így végre ki lehetett szakadni a mindennapok monotóniájából, a folytonos küzdésből, kemény munkából. Innentől már csak egy lépés volt szakrális, spirituális momentumokat is keresni az egyes ünnepekhez, hiszen ezek a tényezők további pluszt adtak az ünnep fényének emeléséhez. Ezért olyan lényeges a legtöbbünknek még ma is, hogy karácsonykor, amely az egyik legjelentősebb ünnepünk, különösen kitegyünk magunkért. Ha ez nem sikerül, akkor úgy érezzük, valami különlegestől fosztjuk meg magunkat, sőt ami még rosszabb, a szeretteinket is. Nem véletlen, hogy a karácsony az egyik legstresszesebb időszaka az évnek, hogy éppen akkor van a legtöbb veszekedés a párok között, amikor a leginkább vágynak a békés családi idillre.
 
Mit lehet tenni, hogy mégse legyen “szegény” a karácsony?
A szakértő több megoldást is javasol, de a módszereket érdemes szerinte kombinálni is:

- mindenképpen tervezzük meg a karácsonyt jó előre! – ne novemberben kezdjünk el gondolkodni azon, hogy miből lesz ajándék és ünnepi vacsora. Ha nagy a család, akkor különösen érdemes már jóval hamarabb elkezdeni a gyűjtést, mert így havonta kisebb összegekkel megúszható a szükséges pénz előteremtése.

- a tervezésnek az is része, hogy megállapítjuk az ésszerű anyagi kereteket! – állítsunk be a tervbe mindenkinek egy akkora keretet, amelyből valószínűleg lehet ajándékot venni, de nem kell miatta csődöt jelentenie a családnak. Ajándékra a fejenkénti 5.000 forintos keret még a mai árak mellett is bőven elég, bár itt a család igényszintje az alapvetően meghatározó.

- ugyanilyen anyagi keretet lőjünk be az ünnepi vacsorához is! – a vacsora is igencsak megterhelő lehet anyagilag, különösen ha nagy a család. A tervezésnél nyugodtan kalkuláljunk kisebb adagokkal, ne főzzünk egy lakodalmas vendégseregnek. De az is megoldás lehet, hogy a családtagok kalákában készítik a vacsorát, és egyikük a sütit hozza magával, a másikuk a köretet, stb. Így kevésbé lesz stresszes a karácsony az időbeosztás tekintetében is.

- készítsünk saját kezűleg ajándékokat! – sokan vannak, akik ügyeskezűek, akik szívesen meg is csinálják azt, amit a szeretteiknek szánnak, és még olcsóbban ki is jönnek így. Ráadásul benne van a kezük munkája, ami a szeretet egyik legszebb kifejeződése.

- adjunk pénzt ajándékba! – a legtöbben ezt anyagiasnak és fantáziátlannak tartják, úgy gondolják, hogy ezzel leértékeljük a szerettünket, mert “még arra sem voltunk képesek, hogy rendes ajándékot vegyünk neki”. Ettől azonban nem kell félni, ha okosan ajándékozzuk el a pénzt – állítja Himer Csilla. Ha ugyanis a megajándékozottnak van egy határozott és nagyon vágyott célja, amit szeretne elérni, de ennek egyelőre anyagi akadályai vannak, akkor a pénzt nyugodt lelkiismerettel lehet úgy átnyújtani neki a karácsonyfa előtt, hogy ezzel fejezzük ki a feltétel nélküli és lehetőségeink szerinti támogatásunkat a cél megvalósítása érdekében.
A szakértő elmesélte, hogy az ő fia annak idején így kezdett el zenélni: nagyon szeretett volna magánénekórákat venni, így karácsonyra megkapta a zeneiskola által kiállított befizetési nyugtát a félévi tandíjról. "Még most is érzem, ahogy megszorította a nyakam a fiam örömében" – mondja mosolyogva a háromgyerekes pénzpedagógus.
 
Himer Csilla szerint ezek a javaslatok mind kipróbáltak, nem csak ő maga, hanem ügyfelei is alkalmazzák, és eddig mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kapott. “A meglepő ebben az, hogy ezek tulajdonképpen józan paraszti ésszel is kitalálható dolgok, csak éppen a szokás mindenkinél nagy úr, ezért kell egy kis segítség. Viszont ebből is látszik, hogy a pénzügyek nem bonyolult dolgok, tényleg elég hozzájuk a józan paraszti ész. Az meg mindenkinek van.” – zárta a beszélgetést a pénzügyi intelligencia oktató.


 

Címkék: karácsony, pénz, ajándék, ünnep

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ünnepi készülődés pszichológus szemmel

A Nap már egyre alacsonyabban jár. Elsötétül körülöttünk a világ, elcsendesedik a lelkünk.
A kinti fényt most bevisszük magunkkal otthonunkba. Gyújtsunk gyertyát mindennap, akár a vacsoránál, és pár percig mélyüljünk el a lángjában, a fényében.

tovább a cikkre
Vonjuk be a gyerekeket is a karácsonyi készülődésbe!

Az év legjobban szívet és lelket megérintő időszaka az advent és a karácsony. Várni, készülni valamire, ami jó, ami szép, boldogító érzés.

tovább a cikkre
Mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyerekeknek karácsonyra?

Közelednek az ünnepek, szinte észre sem vesszük és máris karácsonyeste van! Az adventi időszak nagyon jó alkalom arra, hogy a családdal, a gyerekekkel közösen készülődjünk a közelgő ünnepre.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Natúr krémtúró

Natúr krémtúró

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Túró Kefir, vagy joghurt Cukor

Recept:

A túrót kefirrel, vagy natúr joghurttal, ízlés szerinti cukorral keverjük ki.

1 éves kor után a cukor helyett mézet is tehetünk hozzá!

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza