Főoldal > Cikkek > Ünnepek > Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek - Szülők Lapja

Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek


Készíts Tojásfát, Húsvéti mécsestartót, papírból Húsvéti báránykát és más kedves lakásdíszt gyermekeddel közösen! Mutasd meg neki, hogy a tojást mennyiféleképpen lehet festeni és dekorálni! Miközben együtt készülődtök az ünnepre, mesélhetsz neki a Húsvétról. A cikkben összegyűjtött ötletek mindegyike könnyen elkészíthető, és jó szórakozást ígér mindkettőtök számára.

Szerző: Nyeste Mónika
2014-04-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Nyeste Mónika
Óvónő
kérdezd szakértőnket a témában >>

Húsvét közeledtével vonjuk be a gyerekeket bátran az ünnepi készülődésbe. Ennek egyik módja, ha a lakás díszítéséhez és csinosításához a gyerekek is hozzájárulnak saját készítésű díszekkel. Használjuk fel a tavasz, illetve a húsvét általuk kedvelt motívumait, és találjuk meg a különböző korosztályoknak megfelelő foglalatosságot. A húsvéti kézműveskedés gyerekekkel kellemes családi program is egyben.

Most megmutatjuk, hogyan készül:

1. Kakaska
2. Tojásfa
3. Húsvéti mécsestartó
4. Húsvéti bárányka
5. Papírdíszek
6. Húsvéti tojás pöttyözéssel
7. Húsvéti tojás ragasztással
8. Húsvéti tojás hagyományosan


1. Kakaska

Az elkészítéshez kartonpapírra, vékonyabb színes papírra és ragasztóra lesz szükség. A testet érdemes vastag kartonból készíteni, a többi rész készülhet vékonyabb fajtából is. A farktollakhoz vágott papírcsíkokat fel lehet pöndöríteni, mókás látvány, ahogy harmonikalábak is.

 

Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek
Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek
Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek
Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek

   Forrás: krokotak

 

2. Tojásfa

Sétáink során szedjünk barkaágat, virágzó gyümölcságat és tegyük vázába. Tojásfestéskor hagyjunk meg néhány kifújt festett tojást, amit az ágakra akasztunk. Tojásfát készíthetünk szép formájú, tisztított faágakból is. Az ágakat állíthatjuk vázába vagy cserépbe, és lefedjük a tetejét mohával.

 

3. Húsvéti mécsestartó

Üres tojástartó dobozból és a felhasznált tojások héjából készíthetünk húsvéti mécsestartót. A tojáshéjakat fessük meg a kívánt színnel. Egy papírtojástartó alsó részét fessük be színes fedőfestékkel. A festett tojáshéjakba tegyünk teamécsest (akár színeset is), és helyezzük be a tojástartóba. A gyerekek a tojástartót matricákkal, rajzokkal is díszíthetik. A mécseseket festett egész tojásokkal vegyesen is a tartóba tehetjük, sőt, óvatosan akár apró virágokat is ültethetünk a tojáshéjakba.

 

4. Húsvéti báránykaTojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek

Kellékek: 1 db wc-papír guriga, 4 db parafa dugó, fehér karton, fehér festék, fehér textil/filc anyag, ceruza, olló, műanyag állatszemek, piros ceruza, ragasztó, zsenília drót, gyapjú (esetleg vatta vagy fonal csomó)

Elkészítés: a dugók tetejére ragasszunk a dugó átmérőjével azonos méretű textil darabokat. A wc-papír guriga egyik oldalára ragasszuk fel a négy dugót, ezek lesznek a bárányka lábai. A gurigát fessük be fehér festékkel. Kartonból vágjunk ki barika fejet, amelyet a guriga egyik végére ragasztunk, és egy a guriga átmérőjénél valamivel nagyobb kört a másik végéhez. Utóbbin egy darab zsenília drótot húzzunk át, ez lesz a farok. A barika fejét rajzoljuk meg. A barika testére ragasszunk vattacsomókat. Ha a guriga tetejére egy nyílást is készítünk, a barika perselyként is használható (locsolók figyelmébe!)

 

5. PapírdíszekTojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek

Kellékek: színes karton, ragasztó, csillámpor, gyöngyök, filcek, fanyárs/hurkapálca, olló, ceruza, vékony drót

Elkészítés: kartonból vágják ki a gyerekek kedvenc húsvéti motívumaikat. Ezeket díszítsék különböző módon, például filcekkel, ragasztóval megrajzolt mintákkal, csillámporral, matricával, gyöngyökkel. A figurák közepére két egymással párhuzamos, kb. 1 cm széles csíkot, vágjunk be éles késsel (felnőtt felügyelete mellett), ezen szúrjuk majd át a pálcikát. A fanyársak színesre is festhetők. A színes papírdíszeket felhasználhatjuk virágcserepek díszítésére. A díszek cérnára, vagy szalagra is fűzhetők.

 

6. Tojásfestés- Tojáspöttyözés 

A készre festett tojásokra pöttyözhetünk mintákat, melynek nagy előnye, hogy elronthatatlan! Bárhová kerül is a pötty, csodaszép lesz a végeredmény! Bátran engedjük meg a gyerekeknek, hogy a pöttyöket az ujjaikkal elkenjék, illetve vegyítsék.

Nem kisebb élvezet a fröcsköléses technika sem: a készre festett tojásokat tegyük egy papírtálcára vagy tányérba, majd keverjünk ki különféle színű temperákat vízzel - úgy, hogy hígabb, fröcskölhető legyen. Egy ecset, vagy régi fogkefe segítségével csapkodják tele a tojásokat! Hagyjuk bátran, hadd legyenek gyermekeink kreatívak!
Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek
   A pöttyözött tojások nagy előnye, hogy elronthatatlan.

 

7. Húsvéti tojás készítése ragasztással! 

A tojásokat ragasztózzuk be, majd szórjunk rá különféle anyagokat: mákot, cukrot, csillámokat, gyöngyöket, így igazán egyedi darabok kerülhetnek a locsolók kezébe! Újságokból kivágott virágokat, mesefigurákat is ragaszthatnak a gyerkőcök a tojásra, de akár a két technika kombinációiból is kivételes tojásvariációk készíthetők! 

 

Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek
   A tojást ragasztózzuk be, és szórjunk rá mákot/cukrot/csillámot/gyöngyöt!

 

8. Hagyományos tojásfestés
A tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt.

Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek    Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek

Elkészítésébe érdemes bevonni a gyerekeket: kreatív családi program, hagyományőrző készülődés az ünnepre. Természetesen nemcsak vörösesbarna, hanem többféle színű festőlé is készíthető növényekből.

A tojásfestés első lépése a nyomatokat adó növények (kisebb falevelek, virágok) összegyűjtése. A konyhanövények közül a petrezselyem különösen szép lenyomatot ad.

Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek    Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek

Főzőlé készítése

Hántsátok le 4-5 közepes, nagyobbacska vöröshagyma buroklevelét (külső héját), és áztassátok vízbe (minél hosszabb ideig áztatjátok, annál sötétebb lesz a végeredmény). A vörösesbarna szín körülbelül fél óra főzéssel érhető el - ebbe kell majd beletenni a tojásokat.

 

Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek    Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek
Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek    Tojásfestési technikák és egyéb húsvéti kreatív ötletek gyerekeknek

   Fotók: weibo

Tipp!
Többféle színes festőlevet készíthetsz megfelelő növények felhasználásával.

Zöld: spenót. Vágd apróra a spenótot és 1 liter vízben főzd fél órán át.

Sárga: kurkuma. 2-3 evőkanál őrült kurkumát forralj fel bő vízben, gyönyörű sárga színt kapsz tojásfestéshez.

Rózsaszín - mályva: cékla. 1 reszelt céklát főzz fel 1 liter vízben, s máris kész a festőlé.


A húsvéti tojás elkészítése

forgalomból kivont harisnyából vagdoss akkora négyzeteket, amekkorába a tojások jócskán beleférnek,

mosd meg a tojásokat,

illeszd rá a növényeket a tojásra, és harisnyával rögtön szorosan fogd is közre (tojásfehérjét használhatsz ragasztóként, így nem fog elmozdulni, vagy lepotyogni a növény a tojásról, s a műveletet magad is elvégezheted),

ha a tojás minden oldalát teleraktad növényekkel, kösd át szorosan a harisnyát fonállal.

 

A felfőzött hagymalevet hagyd langyosra hűlni, a tojásokat ne forró vízbe tedd, mert "felrobbanhatnak", héjuk megrepedezhet. Forrástól számítva 8-10 percig főzd a "harisnyás tojásokat", majd helyezd őket konyhai papírtörlőre. Ha kihűltek, óvatosan távolítsd el a harisnyát és a növényeket (ne használj éles eszközt, mert összekarcolhatod vele a tojásokat). A tojásokat kevés zsiradékkal kend át, fényesítsd ki!
 

Fotó: weibo, krokotak

Szerző: Nyeste Mónika a krokotak.com alapján

 

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

 

 

 

 

Címkék: gyerek, húsvét, tojásfestés, kreatív ötletek húsvétra, hagyományos tojásfestés, húsvéti bárány, tojásfa

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Húsvéti és locsoló versek Aranyosi Ervintől

Húsvét alkalmából ajánlunk néhány húsvéti, illetve locsoló verset Aranyosi Ervin költőtől.
A bájos versikék könnyen megtaníthatók az óvodás korú gyermekeknek, akik örömmel fogják azokat szavalni a tavaszi ünnepen.

tovább a cikkre
Húsvéti csibék reggelire

Az ünnep alkalmából készítsünk ünnepi ételeket! A főtt tojásból egyszerűen, gyorsan kis csibék lesznek, mutatós is lesz az étel és finom is!

tovább a cikkre
Húsvéti dekoráció: Pillecukor nyuszi

Ugye milyen bájosak ezek a nyuszik? Te is szeretnél ilyet? Próbáld meg elkészíteni, gyorsan meglesz!
(Ha véletlenül nem úgy sikerülne, ahogy szeretnéd, legfeljebb megeszed!)

tovább a cikkre
Húsvéti desszertek - csináld együtt a gyerekekkel!

Közeleg a Húsvét, ilyenkor nemcsak a Nyuszi lepheti meg a gyerekeket valami finomsággal. Összeállításunkban olyan édességeket találtok, amiknek már az elkészítése is hatalmas öröm lesz a gyerekek számára. Vonjátok be őket is és készítsétek el együtt a Húsvéti desszerteket.

tovább a cikkre
Húsvéti díszek a gyerekszobába - együtt is készíthetitek!

Öltöztesd fel a gyerekszobát Húsvétra. A gyerekekkel közösen aranyos tojásdíszeket készíthettek, amik a gyerekszoba csillárjára, vagy az ablakba akasztva, esetleg egy barkára fellógatva máris tavaszi hangulatot csempésznek a lakásba.

tovább a cikkre
Hogyan dekoráljunk húsvétkor?

A Húsvétra készülődés kapcsán általában a tojásfestés jut mindannyiunk eszébe. De hogy mi kerülhet még az asztalra, vagy az ajtóra?! S mi az, amit a gyerekekkel együtt is meg tudunk csinálni?! Cikkünkből kiderül. Az ünnep közeledtével felmerül még a másik örök nagy dilemma, hogy vegyünk-e a gyerekeknek kis nyuszit?!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Nyeste Mónika - Óvónő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Tojáskrém

Tojáskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Margarin

Recept:

A főtt tojássárgáját áttörjük és margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek.

Fontos!
Csak friss és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőn(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Valentin-nap 2023: Öleljétek meg egymást a pároddal, gyermekeddel, és féláron mehettek az Állatkertbe!

vissza vissza