Főoldal > Cikkek > Ünnepek > Babaváró buli ötletek - Ajándékok, játékok, feladatok, helyszínek, kellékek - Szülők Lapja

Babaváró buli ötletek - Ajándékok, játékok, feladatok, helyszínek, kellékek

Szülőklapja képMitől lesz sikeres egy babaváró-buli? Mivel lehet kedveskedni egy várandós kismamának? Mi szerepel a kismama kelengyelistáján? Hol szerezzük be a kelengyéket? Jópofa játékötletek és hasznos tippek a babaváró-buli szervezéséhez.

Szerző: Szülők lapja
2016-04-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az USA-ban már régóta nagy népszerűségnek örvend a "Baby Shower", magyarul a babaváró buli hagyománya, ami Európába, illetve Magyarországra csak az elmúlt évtizedben kezdett begyűrűzni.

A babaváró buli lényege, hogy a várandós kismama nőrokonai és barátnői a kismama várandósságának utolsó néhány hetében összegyűlnek egy utolsó vidám beszélgetésre, ahol nem csak a babavárás és babaérkezés körüli tapasztalatokat cserélik ki, hanem szórakoztató játékokkal ünneplik meg az áldott állapotot.

A babaváró-buli - új trend születőben?
Ez a kedves, kismamát központba helyező, sokszor hangos mulatságokba átcsapó lányparti amerikai változata nagyon különbözik attól a hagyománytól, amit mi itthon nagyanyáinktól örököltünk. Népszokásaink szerint az áldott állapot mindig is inkább egy csendes, kevésbé harsány időszaka volt a család életének. Falun el sem lehetett képzelni, hogy a mai modern szokások szerint a kismamát  a babaérkezés utolsó időszakában „megzavarják”.

Régebben a rokonok és az ismerősök a babát váró családot a terhesség utolsó heteiben már inkább megkímélték az alkalmatlan látogatásoktól, hagyták, hogy a család nyugalomban, csendesen és meghitten készülődjön a kisbaba születésére.

Hogyan zajlik egy ilyen babaváró-buli? 
Az Államokban nem a szülői örömök elé néző pár, és nem is azok közeli rokonai szervezik ezeket az összejöveteleket, mint nálunk, hanem meglepő módon a család távolabbi rokonai.

Itthon ez is egy kicsit másképpen alakult: nálunk a babaváró-bulit általában a leendő szülők fiatalabb lány rokonai, azok híján a kismama barátnői szervezik meg. Az összejövetel nem titokban és nem is meglepetésszerűen történik, hanem többnyire minden a kismama tudtával. A hasonló események szervezésében jártas főszervező előzetesen egyeztet a kismamával/párral a vendéglistát és a kelengyelistát illetően, és annak alapján tartja a kapcsolatot a meghívottakkal.

Lehetséges helyszín
Ha elég tágas, akkor megfelel a kismama vagy egy ismerős, rokon lakása, de választhattok különtermet egy vendéglátó- vagy szórakozóhelyen. Jó időben pedig akár piknikszerű összejövetelt is kerekíthettek egy parkban, a Margitszigeten vagy bárhol, a szabad téren.

Dekorálás
Természetesen minden a babavárás körül zajlik, így a megszokott lufik mellett a babázás elemei - csörgők, cumik, pelenkák - is helyet szoktak kapni, de színekkel is jelezhető, hogy milyen bulira is kapott meghívót valaki.
 

Ajándékok a kismamának és a babának


Mint ahogy más hasonló összejövetelekre, a babaváró-bulira sem illik üres kézzel beállítani. Sok vendégnek, pláne a tapasztalatlanabbaknak fejtörést okozhat, hogy mit vigyenek a várandós anyukának, hiszen a kismama és babája számára legrosszabb ajándék a felesleges, és a legjobb: a hasznos ajándék.

Kelengyelista
Erre tesz kísérletet a babakelengye-lista, amelyen minden olyan hasznos dolog fel van sorolva, ami az újszülött baba ellátásához elengedhetetlen. A kismama - az esküvői ajándéklisták mintájára - előzetesen összeállítja a szóba jöhető ajándékok listáját, amire minden olyan hiányzó tárgyat, felszerelést feljegyez, amire szüksége lehet a szülés utáni első időszakban, és aminek szívesen örülne.

Ez is érdekelhet!
Kelengyelista: Mire lehet szüksége a kismamának? »


Ha jól működik a szervezés, akkor a meghívott vendégek a kelengyéket illetően egyeztetnek a főszervezővel, így mindenki kiválogathatja a listán szereplő költségesebb vagy kevésbé költséges ajándékok közül azt, amelyik számára a legszimpatikusabb - ezzel elkerülendő, hogy 10 cumisüveget kapjon egyszerre a leendő anyuka.

Kényeztető ajándékok a leendő anyukának
Az ajándékozás egy másik változata szerint, nem a születendő kisbaba kap ajándékot, hanem maga a főszereplő kismama. A kismamának a barátnői „utolsó alkalomként” kényeztető fodrász, kozmetikai és egyéb szépségápolási utalványokkal kedveskednek, hogy a babát lelkileg megújulva, csinosan és fitten fogadhassa.

Természetesen a kettő akár kombinálható is, így mind a kisbaba, mind pedig a szülés előtt álló kismama kap egy kis babavárós ajándékot.

Emlékalbum a mamának, babának
Ha nem utolsó pillanatban szervezed a bulit a kismamának, akkor érdemes akár egy albumot összerakni a közös lánykori fotókból és melléjük írni egy-egy kedves üzenetet, hogy mire figyeljen az ajándékozott anyaként. Ennek egy változata, ha a kisbabának készül a könyvecske, kedves rajzokkal, fotókkal és életbölcseletekkel, idézetekkel, vicces üzenetekkel, kívánságokkal.

Üzenetek a leendő anyukának
Ha az utolsó pillanatban jut eszedbe hasonló, az sem baj: elég egy szépen dekorált papírdoboz és mellette néhány üres lap és tollak - innen mindenki téphet egyet magának és megírhatja az üzenetét a leendő anyukának, amit aztán a dobozba egyszerűen beledob.


 

5 szuper játék a babaváró bulira


Az amerikai babaváró-bulik általában valamilyen vicces tematika köré szerveződnek. A pelenka-téma köré vont összejöveteleken például a vendégeknek különböző méretek szerinti pelenkákat kell magukkal hozniuk, hosszú időre ellátva ezzel a kisbabát pelenkával. A cumisüveg téma köré szervezett partikon poénból cumisüvegekben kapják a vendégek az italaikat. A fantázia nem ismer határokat, a cél az, hogy a kismama számára felejthetetlen élmény maradjon az édesanyává válás előtt megtartott utolsó közös buli.


1. Üzenetek a tapétán
Ezt a játékot arra az esetre érdemes bevetni, amikor még nem készült el a babaszoba. A lényeg, hogy vásárolj egy tekercs világos tapétát, amit előzőleg vagy a bulin kisebb-nagyobb darabokra szabdalsz. A tapétadarabokat oszd ki a vendégek között, akik vicces rajzokat készíthetnek rá, kedves üzeneteket írhatnak fel a kisbaba számára, vagy akár saját tenyérlenyomatukkal dekorálhatják a kreatív tapétafoszlányokat.

Babaváró buli ötletek - Ajándékok, játékok, feladatok, helyszínek, kellékek

2. Bébipapi vakkóstolás
Találd ki, mit eszel! Ennél a játéknál szükségünk lesz egy pár üveg bébiételre és kiskanalakra. Előzetesen áztasd le az üvegekről a címkéket, és számozd be őket. Adj mindenki kezébe kiskanalat, papírt és tollat. A feladat egyszerű: végig kell kóstolni, és fel kell írni a papírra, hogy melyik bébiétel milyen ízű lehet. A legtöbb helyes megoldást adó nyer. Ugyanezt babaitalokkal is lehet játszani.

3. Ki ne mondd, hogy baba!
A játék az egész buli ideje alatt zajlik: amikor megérkeznek a vendégek, tűzz mindenki mellére egy biztosítótűt, és hívd fel a figyelmét, hogy nem mondhatja ki azt a szót, hogy baba. Aki a vendégek közül mégis kimondja a tiltott szót, és ezt egy másik vendég észreveszi, akkor megszerzi a "vétkes" biztosítótűjét. Végül az nyer és kap egy kis ajándékot, aki a legtöbb biztosítótűt gyűjti be.

4. Bébi-kvíz
Állíts össze egy szüléssel, babázással kapcsolatos kvízt vagy totót - érdekes tényekkel, és 2-3 lehetséges válasszal. Például: Átlagosan milyen hosszú a köldökzsinór? Mi az Apgar-skála? Hányat ver átlagosan egy újszülött szíve?... Aki a legtöbb választ eltalálja, azé a jutalom.

5. Pocak-játék
A játékot akkor játszhatjuk, ha a kispapa is részt vesz a bulin. Egymás mellé állítjuk a leendő szülőket, és a játékmester leméri mindkettőjük hasának körfogatát. A vendégeknek meg kell tippelniük, hogy hány cm különbség van a két eredmény között. Aki a legközelebb van a helyes megoldáshoz, az nyer. 

Miért ne lehetne a buli akár közösen szervezett?
A babaváró-buli nem feltétlenül női összejövetelről kell, hogy szóljon. A Dominikai Köztársaságban például a pár fiú- és lánybarátai vidám játékokkal közösen ünneplik a kismamát, amely a nálunk tejfakasztóként ismert buli elemeivel ötvöződik. A nők narancslevet, a férfiak pedig sört kapnak cumisüvegben felszolgálva, amely alapját képezi a további vicces ivóversenyeknek.

Bulgáriában egy hatalmas kendő jár körbe, a vendégek abba helyezik el az adományokat a születendő kisbaba számára. A családfő a kendőt végül összecsomózza, és a ház legmagasabb szekrényének tetejére helyezi, hogy majd később az „ínséges időkben” is legyen miből ellátni a kicsit.

Egy babaváró-buli lényege abban rejlik, hogy a kismamának és a kispapának egy szép és vidám emléket szerezzünk - mert amit még nem biztos, hogy felfognak: hamarosan gyökeresen megváltozik az életük, jobb ha kihasználják az utolsó napokat-heteket egy önfeledt és gondtalan szórakozásra.

Fotók: Pexels, Pixabay, Rawpixel

Címkék: babaváró-buli, kelengyelista, kismama, várandós, állapotos, babaérkezése, szülés előtt

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Babakelengye lista - Mi kell az újszülöttnek?

Mit kell venni a baba érkezésére? Mit vásároljunk az újszülöttnek? Babakelengye listánkban nemcsak a feltétlenül szükséges babaholmik szerepelnek, de a kismamák kényelmét, biztonságérzetét szolgáló eszközöket is feltüntettük, hiszen minden kismama igénye más, mindenkinek más babatermékek adhatnak biztonságérzetet.

tovább a cikkre
Babakelengye - de mégis milyet vegyünk? Praktikus tanácsok a védőnőtől

Gyakran kérdezték tőlem, és évekig gyűjtöttem a tapasztalatokat, hogy melyik ruhából, babakocsiból, babaápolási tárgyból milyet érdemes venni. Fontos, hogy mindent ki tudjunk használni, hogy ne kelljen hamar kidobni, és hogy kényelmes és praktikus legyen. Ezekből szemezgetek néhányat…

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás céklapüré

Almás céklapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg cékla 6,5 dkg burgonya 1 db kisebb alma

Recept:

A meghámozott, kockákra vágott céklát megfőzzük, szitán áttörjük. A krumplit apró kockákra vágjuk, vízben megfőzzük és szitán áttörjük. A céklát és a burgoyát összekeverjük és a főzőlevekkel pépesítjük.
1 db kisebb almát lereszelünk és a céklás burgonyapéphez keverjük.

Fontos!
A krumplit mindenképp külön f(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza