Főoldal > Cikkek > Ünnepek > Így válaszd ki a tökéletes ajándékot a gyermekednek vagy a párodnak! Egy módszer, amivel nem foghatsz mellé - Szülők Lapja

Így válaszd ki a tökéletes ajándékot a gyermekednek vagy a párodnak! Egy módszer, amivel nem foghatsz mellé

Szülőklapja képKülönleges és személyre szabott ajándékkal lepnéd meg családtagod, ismerősöd? Olyan karácsonyiajándék-ötleteket adunk, aminek a családtagod, barátod, ismerősöd egészen biztosan örülni fog. Jánosi Ferenc lelkész ehhez az ismert 5 szeretetnyelvet hívta segítségül.

Szerző: Jánosi Ferenc
2016-12-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Jánosi Ferenc
Lelkész, addiktológiai szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>
Az advent és a karácsonyi készülődés ma már egyre inkább a rohanásról szól, mintsem az ünnepre való felkészülésről. Sajnos ebben a rohanásban néha elveszítjük az ünnep igazi lényegét. Egyik üzletből sietünk a másikba, hogy rátaláljunk végre valami ajándékra, amivel kimutathatjuk a szeretetünket a fa alatt – és addig is, rengeteget bosszankodunk…

Néhány gondolatot szeretnék megosztani önökkel, amely segítségével az idei karácsony egészen más lehet, mint a többi.


Az 5 szeretetnyelv - mindenkinek mást jelent a szeretet


Gary Chapman amerikai családterapeuta pszichiáter nevéhez kapcsolódik a jól ismert 5 szeretetnyelv megnyilvánulása, azaz milyen módon fejezzük ki szeretetünket egymás felé. Az első lépés, hogy megállapítsuk, melyik szeretetnyelvet beszéli az, akit meg szeretnénk ajándékozni.

1. Minőségi idő
Első a felsorolásból: minőségi idő, amikor a másik személyt a teljes figyelmemmel ajándékozom meg, és ezt a személyre szabott figyelmet a szeretet megnyilvánulásaként ismeri el.

2. Szívesség nyelve
Második a szeretetnyelvek közül: a szívesség nyelve, amikor a másik számára valami kedvességet szolgáltatást adok viszonzás nélkül, csak úgy - így fejezem ki felé a szeretetemet.

3.  Elismerő szavak
A harmadik szeretet nyelv: az elismerő szavak, amikor bátorítjuk, elismerjük valakinek az érdemeit, adottságait, ajándékait.

4. Testi érintés
Negyedik: a testi érintés, amelyben a közelségünket érintéssel, öleléssel fejezzük ki.

5. Ajándékozás
Az ötödik: az ajándékozás. Van, aki azáltal érzi, hogy szeretve van, ha valami kis emléktárgyat, ajándékot kap.

Amint látjuk, csak az ötödik szeretet nyelv szól az ajándékozásról. Karácsonykor nagyon sokan kizárólag ezt az egyetlen szeretetnyelvet, ajándékozási módot használják: szeretlek, tehát veszek neked valamilyen ajándékot. És hányszor előfordul, hogy minden igyekezetünk ellenére a vásárolt ajándékunk egy lesz a sok tucat közül.  


Így válaszd ki a tökéletes ajándékot a gyermekednek vagy a párodnak! Egy módszer, amivel nem foghatsz mellé


Ajándékok karácsonyra a szeretet 5 nyelvén


Most arra kérem, a kedves olvasót, a szeretet nyelveknek megfelelően próbáljunk adni ajándékot egymásnak, szeretteinknek, amihez segítségül hívok egy kedves történetet.

A gyermeki lélek őszintesége - így ajándékoznak a gyerekek
Egy kisfiú meg akarta lepni szüleit valami különleges ajándékkal. Gondolkodott, hogy mit is vegyen a szüleinek, aminek karácsonykor biztosan örülnének, de nem igazán jutott eszébe semmi eredeti. Egyszer aztán különleges ötlete támadt: idén karácsonyra önmagát fogja adni ajándékba szüleinek. Elővett egy papírdarabot és lerajzolta önmagát, aláírta a papírt, és ráírta: „Idén karácsonyra önmagamat adom ajándékba. Ha szükséged lesz rám, akkor segíteni fogok neked.”

Talán mosolygunk ezen a gyermekien kedves történeten, de ez a kisfiú megértett valamit a karácsony igazi lényegéből: Isten is úgy szeretett, hogy önmagát adta nekünk ajándékba, és azt mondja, ha majd olyan élethelyzetbe kerülsz, amikor nehézségek vesznek körül, akkor hívj engem, mert segíteni akarok neked.


Személyre szabott ajándékok karácsonyra


Nézzünk néhány ötletet, amelyek személyre szabott ajándékok lehetnek a szeretetnyelvek kifejeződése alapján.

Ajándékötletek azoknak, akik a minőségi időt értékelik a legtöbbre
Minőségi időt adunk ajándékba csak neked személyre szabottan, ha szeretnél kettesben időt tölteni velem, akkor rendelkezésedre állok. Ezt egy kis kártyaformátumban adhatjuk át szerettünknek - ennek a kártyának birtokosa osztatlan figyelmet kap hetente egy alkalommal 30, 60, 90 perc beszélgetésre egy általa kiválasztott helyszínen.

Esetleg akik a minőségi időt szeretik legjobban, azoknak ideális ajándék minden olyan élménykártya, amely valamilyen közösen élményről szól - legyen az mozijegy, színház- vagy koncertjegy.

Ajándékötletek azoknak, akik a szívességet értékelik a legtöbbre
Szívesség nyelvét beszélő és igénylő családtagjaink részére szívességkártyákat vagy vouchereket írhatunk, például mosogatási kupon - e kártya tulajdonosa hetente két alkalommal szívességből kedvességet gyakorol praktikus segítségnyújtásban, azaz elvégez valami olyan feladatot, amelyet a másik ember kér vagy nagyra értékel.

Ajándékötletek azoknak, akik az elismerő szavakat értékelik a legtöbbre
Akiknek az elismerő szavak jelentik a szeretet nyelvét, azoknak adhatunk saját magunk által készített oklevelet, amelyben megemlíthetjük szerettünk olyan tulajdonságait, amelyeket nagyra értékelünk. Elismerem benned azt, hogy vagy olyan értékes benned az, amikor ilyen segítőkész vagy. Lehet ez akár egy idézet is, kinyomtatva, amit az íróasztalra lehet kihelyezni.

Ajándékötletek azoknak, akik a testi értintést értékelik a legtöbbre
Akiknek a szeretetnyelvük a testi érintés, azoknak ideális lehet masszázsutalvány, vagy dögönyözési-ölelési-simogatási-birkózási bón, amely intenzív testi feltöltődést ad.

Ajándékötletek azoknak, akik a tárgyi ajándékokat értékelik a legtöbbre
Az ötödik szeretetnyelv az ajándékozás. Nekik is próbáljunk olyan ajándékot választani, ami valamely közös élményre emlékezteti őt, vagy az ajándékozott és az ajándékozó kapcsolatára utalhat.


„Legnagyobb ajándék az, hogy számíthatunk a családunkra”


A legnagyobb ajándék, amit kaphatunk, hogy tudjuk, számíthatunk a családunkra egész éven át - ezt köszönjük meg egymásnak: „Olyan jó, hogy vagy nekem!”. De a karácsonyunk és a hétköznapjaink akkor lesznek igazán boldogok, ha megértjük, nem csak egymásra számíthatunk az ünnepeken, hanem Istenre is. Isten úgy ajándékozott meg minket, hogy közel jött hozzánk. Az Isten távoli személye az ember számára elérhető közelségbe került. Ez a karácsony igazi lényege, ha megértjük Isten ajándékát, azt a Földre szállt csodát, aki által az ember közel kerülhet a Teremtőjéhez.

Jézus Krisztus emberré lett, hogy az emberekhez legyen hasonlóvá. A Biblia úgy fogalmazza meg ezt a felfoghatatlan tényt, hogy: “Az ige testté lett és lakozott közöttünk.” Éljük meg ezt a csodát az ünnepre készülődésben is: testté lett az Isten mindenki számára - ez az igazi ajándék, amelyet személyre szabottan kaptunk az Istentől.

Szerző: Jánosi Ferenc lelkész
Fotó: Freepik

Címkék: karácsony, advent, ünnep, garry chapman, 5 szeretnyelv, ajándék, Isten, személyes ajndék

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

21 kérdés, amit tegyél fel a gyermekednek minden évben!
21 kérdés, amit tegyél fel a gyermekednek minden évben!

Mit gondolsz, mennyire ismered jól a gyermeked? Bármi is legyen az azonnali válaszod, és bárhány éves is legyen a gyermeked, ezt a 21 személyes kérdést érdemes neki minden évben feltenned - legyen az a szülinapján, karácsonykor vagy gyereknapon.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Jánosi Ferenc - Lelkész, addiktológiai szakember

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sonkás rizottó

Sonkás rizottó

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 gr rizs 50 gr zöldborsó 50 gr sonka 20 gr sajt 20 gr olaj só petrezselyemzöld

Recept:

Olajban üvegesre pároljuk a rizst és felengedjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, zöldborsót és a sonkát. Fedő alatt pároljuk. Mikor kész a rizs, levesszük a tűzről és fedő alatt 15 percig állni hagyjuk. tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza