22 bevált konyhai praktika süteményekhez: Így lesz tökéletes a bejgli, a linzer, a piskóta, a habcsók, a leveles tészta, a kelt tészta

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


22 bevált konyhai praktika süteményekhez: Így lesz tökéletes a bejgli, a linzer, a piskóta, a habcsók, a leveles tészta, a kelt tészta A karácsony nem csak az ajándékozás, de a finom ünnepi sütemények időszaka is. Hogy minél finomabb sütikkel örvendeztethesd meg a családot, elárulunk 22 bevált konyhai fortélyt. Közeledik a karácsony és ezzel együtt a nagy sütés-főzések ideje is. A karácsonyi menüsor még csak-csak összeáll, de valljuk be, hogy a sütéssel sokan hadilábon állunk. Ebben próbálunk segíteni ötleteinkkel.

A szerencséseknek kéznél van egy nagyi, aki ismeri a legjobb praktikákat, de azért legtöbbünknek egyedül kell boldogulni a konyhában. És bár a Pinteresten és az Instagramon mindenkinek - látszólag - szuperül sikerülnek a süteményei, azért biztosan te is fel tudsz idézni olyan alkalmat, amikor nem kelt meg a tészta, nem jött fel a piskóta, puha maradt a habcsók vagy túl gyorsan kiszáradt a bejgli.



Hogy stresszmentesebb lehessen a karácsonyt, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, ami nem csak a kezdő háziasszonyoknak válhat hasznára.
 

22 konyhai praktika, hogy mindig tökéletes legyen a sütemény


Habcsók
- Finom roppanós habcsók csak porcukorból készíthető.

Leveles tészta
- A leveles tésztákat előmelegített sütőben, 200-220°C-on sütjük, alsó-felső sütésen nem légkeveréssel!
- A leveles tésztát előre betölthetjük, majd tojással lekenve, folpackkal letakarva akár egy éjszakán át is tárolhatjuk a hűtőben. Sütés előtt kb. 10-15 perccel elég, ha kivesszük, fél óra múlva kész a friss, ropogós reggeli.

Omlós tészta
- Linzerhez, illetve hidegen - sütés nélkül készült - sütikhez vagy krémekhez mindig porcukrot használjunk!
- Az omlós tésztáknál (pl. linzer) mindig hideg alapanyagokkal dolgozzunk!

Kelt tészta
- Kelt tésztákhoz csak hagyományos cukor használható. A cukorpótlókkal nem kel meg a tészta rendesen, mert az élesztőgombák számára nem jelentenek táptalajt.
- A kelesztés titka: az élesztőt mindig kéz meleg, cukros tejbe kell morzsolni, és feloldódásig keverni kell. Ezután meleg, huzatmentes helyen 10 percre letakarjuk – ha ennyi idő alatt nem fut fel, akkor rossz az élesztőnk, frisset kell venni.



Bejgli
- A töltelékbe vagy díszítésre szánt diót érdemes megpörkölni, mert sokkal finomabb íze van.
- A fel nem használt egész vagy darált diót tartsuk fagyasztóban, így sokáig eltartható. Nem avasodik meg.
- Nem szárad ki, illetve tovább friss marad a bejgli, ha a töltelékbe reszelünk egy fél almát.

Egyéb praktika
- Kakaós csigánál nem folyik ki a töltelék, ha a tésztát megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, erre kerül a cukros kakaó, majd ezt alaposan lespricceljük vízzel.
- Igazi finom házi karamell és bármilyen más szirup- is csak kristálycukorból készíthető. A cukorpótlók nem karamellizálhatók.
- Díszítésként a porcukrot csak akkor szórjuk a tésztára, ha már kihűlt, mert különben ráolvad.
- Sokféle süteményt le lehet fagyasztani (élvezeti értékéből nem veszít, állaga nem romlik), így előre tudunk dolgozni karácsonyra, egy csomó időt megspórolva. (pl. bejgli, zserbó, piskóta, linzer illetve linzertésztából készült sütemények, stb.)
- A cukor nem kizárólag édesítőszerként szerepel a receptekben, krémesítő, állagjavító hatása is van. Ezért a legtöbb süteménynél nem lehet kispórolni. Ezen felül szép aranybarna színt ad a péksüteményeknek, de felel az ételek nedvességtartalmáért is.
- Sem a méz, sem a porcukor nem használható azoknál a süteményeknél, ahol habosítanunk kell a puha vajat. Ez csak kristálycukorral, barna cukorral oldható meg.
- És ha a legnagyobb igyekezetünk ellenére mégsem sikerül szépre a sütemény, ne feledjük, hogy egy kis porcukorszórással a nem tökéletes küllemű süti is javítható. A porcukor ápol és eltakar!



Plusz: a jó piskóta-alaptészta sütésének 5 trükkje:
-  Ha nem lapnak kikenve sütjük a piskótát, hanem formában, akkor tojásonként (M-es méret), 23 g lisztet, és 20 g cukrot kell számolnunk. (Ne sajnáljuk kimérni pontosan!)
-  Puhább lesz a piskóta, ha a liszt 1/3-át lecseréljük kukorica keményítőre.
-  Piskótatésztába mindegy, hogy kristály- vagy porcukrot használunk.
- Mindig előmelegített (170-180 °C) sütőbe tegyük a piskótát. Alsó-felső sütésen, nem légkeveréssel!
- A 6-8 tojásos piskótának kb. 25-30 perc a sülési ideje (persze függ a sütőtől is), addig nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját.

Fotók: Pixabay

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2020.12.09