Vonjuk be a gyerekeket is a karácsonyi készülődésbe!

Pásztorné Horuczi Erika

Karácsony

Pásztorné Horuczi Erika


Az év legjobban szívet és lelket megérintő időszaka az advent és a karácsony. Várni, készülni valamire, ami jó, ami szép, boldogító érzés.

A környezetünket feldíszítjük - a lelkünket is öltöztessük ünneplőbe, várjuk gyerekeinkkel együtt az ünnepet!
Bármennyire felgyorsult az életünk, örökös időzavarban vagyunk, erre az emberek nagy része mégis odafigyel. Szakítunk időt és erőt arra, hogy legyen mézeskalács, tiszta legyen a lakás, jusson mindenkinek ajándék, különlegesebb vacsora legyen, mint máskor. Ma már divat és sokan követik is, hogy a lakásunk, ajtónk, ablakunk, kertünk is fel legyen díszítve. EZ NAGYON JÓ!

Szükségünk van rá. Olyan az embereknek a karácsony, mint az autónak a tankolás, a telefonnak a feltöltés, a gépnek a frissítés. Az egész évi fáradtságot, sérelmeket, problémákat ki kell üríteni magunkból és feltöltődni, szeretettel, melegséggel, fénnyel. Pihenni. Erre alkalmas az advent.

Adjuk át gyerekeinknek is a karácsonyi szokásainkat!
Ahogy közeledünk a Karácsony felé, úgy haladunk a célunkhoz is. Azt tapasztalom az egyre gyorsuló világban, hogy elmaradoznak a hagyományok, szokások. Lespóroljuk őket idő és pénz hiányában.

A karácsonyt ne hagyjuk! Sőt, kötelességünk, hogy továbbadjuk gyermekeinknek. Nagyon fontos, hogy beléjük ültessük ennek a fontosságát. Nekik is fel kell majd töltődniük, ha felnőttek lesznek.

Vonjuk be a gyerekeket is a karácsonyi készülődésbe!

Így tudjuk bevonni a gyerekeket a karácsonyi készülődésbe - 9 ötlet

  1. Ne azt mondjuk, hogy menj játszani, dolgom van, hanem azt, hogy gyere segíts Te is! Csak akkor ivódik beléjük, ha megtapasztalják, részt vesznek benne.
  2. Takarítsuk ki együtt a szobát, lakást, rakjunk rendet, közben rakjunk ki karácsonyi dekorációt is! A gyerekek is nagyon szépeket tudnak rajzolni, ragasztani, amivel ünnepivé lehet varázsolni a szobájukat.
  3. Süssünk együtt mézeskalácsot, készítsünk mézeskalács-házikót  - ha sütni nem szeretünk, vegyünk kész elemeket a boltban, azt is élvezet összeállítani, feldíszíteni.
  4. Hogyan fogadjuk a vendégeket? Mi kerüljön a bejárati ajtóra? Szülői segítséggel gyönyörû koszorúk készülhetnek, amik kopogtatónak kitehetők az ajtóra, de akár az adventi koszorút is készíthetjük együtt. Gyertyagyújtáskor pedig biztosan a család legkisebb tagja jelentkezik leglelkesebben, hogy elfújja a lángot.
  5. Gondoljunk a rászorulókra is! Nagyobbacska gyerekekkel válogassuk át közösen a játékait, könyveit! Miből van több? Mi az, amivel már nem játszik, de még jó állapotú? Rakjunk össze ajándékokat, jusson eszünkbe pl a cipősdoboz akció.
  6. Ösztönözzük arra a gyerekeket, hogy készítsenek maguk ajándékot.
  7. Ne csak ajándékkal készüljenek, hanem tanuljanak verset, dalt, amit szenteste elmondhatnak. Iskolában tanulnak ilyeneket, mondassuk el velük. A Szenteste sivár, ha csak az ajándékkal foglalkozunk. Jó egy kis várakozás éneklés előtte.
  8. Az ünnepi terítés dekorálásába is vonjuk be őket. A gyerekeknek meglepően jó ötleteik vannak. Készíthetnek pl. szalvétagyûrût, szépen megírt, rajzos menükártyát, vagy ültetőkártyát. Rajzoltathatunk velük ajándékkísérő cédulákat is.
  9. Az állatoknak is lehet karácsonyuk! A menhelyeken örömmel fogadják a felajánlásokat: állateledelt, régi törülközőket - menjünk el a gyerekekkel együtt egy közeli állatmenhelyre, adjuk át közösen a csomagunkat.


Ha bevonjuk őket, biztos, hogy nem fognak rendetlenkedni!
Ha megtapasztalják ennek a hangulatát, ők is így tesznek majd felnőttként. Nem azzal nevelünk, amit mondunk, hanem azzal, amit teszünk.

Szerző: Pásztorné Horuczi Erika


Pásztorné Horuczi Erika

Karácsony

Pásztorné Horuczi Erika


2012.12.10