Hol töltsük a szentestét? Kinek a szüleit látogassuk meg először karácsonykor? - 4 fontos szempont, ami segít a döntésben

Balassa Olivia

Karácsony

Balassa Olivia


Hol töltsük a szentestét? Kinek a szüleit látogassuk meg először karácsonykor? - 4 fontos szempont, ami segít a döntésben

„Kinek a szüleihez menjünk először?” - kérdés ez azóta, amióta a karácsony a karácsony... Számít ez egyáltalán valamit? Presztízs vagy praktikum a rokonlátogatási sorrend ünnepkor? Ha számít, ha nem, bizony kellő feszültséget szül, ha nincs meg a párban a kompromisszumkészség.

- Főleg a fiatal párokra és friss házasokra jellemző, hogy nehezen tudják eldönteni, melyik fél szüleihez látogassanak el először karácsonykor. Meglepő módon a kérdés nem csak a fiatalok esetén, hanem évek elteltével újra és újra felmerül a szent ünnep tájékán - mondja Balassa Olívia mentálhigiénés szakember.

Kinek a szüleihez menjünk először? - szokásos karácsonyi dilemma
A kérdés költőinek tűnhet ugyan, de feszültségeket, konfliktusokat szül, ha nincs a párokban  elegendő kompromisszumképesség egymás meghallgatására és megértésére. De egyáltalán számít az hogy kinél, hol töltjük el a szentestét?

Természetesen számít!
Mindenkinek saját elképzelése van, és ráadásul a párja kívánságát is meg kell értenie. Ezért döntsön az, hogy ki a vendégváró , mert ez itt a kulcs!



Ott töltsétek el a szentestét, ahol valóban jól érzitek magatokat
Egy fiatal vagy frissen összekerült párnak azon a helyen tanácsos várni a karácsonyt, ahol mind a ketten jól érzik magukat, hiszen mindenki átéléssel szeretne ráhangolódni az ünnepnapok mozzanataira.

Vannak olyanok, akik kettesben, intimitásban, csendesen és családtagok nélkül szeretnék eltölteni a szentestét. Számukra akkor igazi az ünnep, ha háborítatlanul, egymásra és az ünnep lényegére hangolódva élhetik át ezt az csodálatos időszakot. Míg mások az utcák zaját, a csillogó kinti fényeket a közösség társaságát részesítik előnyben. És ne feledkezzünk meg azokról sem, akik szolgálattal, a közösség szolgálatával töltik a szentestét saját családjuk nyújtotta társaság helyett.

4 aranyszabály, amivel megőrizheted az ünnep békéjét

1. Ha kevés időt töltesz a pároddal a hétköznapokban, akkor most szánj elég időt rá, töltsetek meghitt perceket kettesben is, és hangolódjatok együtt az ünnepre közös otthonotokban!
2. Annál a szülőnél vagy nagyszülőnél töltsétek el a szentestét, akivel kiegyensúlyozott kapcsolatot ápoltok, illetve aki szívesen veszi, ha együtt töltheti veletek ezt az estét!
3. Karácsonykor szenteljetek arra szülőre vagy nagyszülőre kiemelt figyelmet, akit már régen láttatok, vagy messze lakik!
4. Az szülő vagy nagyszülő, aki magányosan vagy betegen él, netán bármiben hiányt szenved, egészen biztosan örülne, ha nála töltenétek december 24-ét!


Ezekre ügyelj a karácsonyi rokonlátogatásnál
Szenteste elteltével karácsonykor végig lehet járni a rokonságot a kapcsolatok minősége szerint. A vendégséget jó előre szervezzétek meg. Először beszéljék meg egymással, majd tudassátok a vendéglátókkal, hogy hová mikor tudtok érkezni, hogy ne érje őket váratlanul a látogatás. Azt is egyeztessék le, hogy saját részetekről mivel tudnátok hozzájárulni az ünnepi étkezéshez. A vendégségben is gondoljatok az ünnep üzenetére, amely cselekedeteitekben nyer valódi tartalmat. Karácsonykor tedd félre saját apró sérelmeidet, bosszúságaidat!

Karácsonykor a kisbaba és a kisgyerek érdeke legyen a döntő szempont
Amikor a fiatal pár már önálló családként külön él, és kisbabát gondoz, akkor szerencsés, ha az új otthon, a családi fészek meghitt melegében a kisbaba ismert és biztonságos közegében együtt fogadja a rokonokat és más karácsonyi vendégeket.

A különélő párok mindig gyerekek érdekeit és szempontjait vegyék figyelembe -  ezek minden szülői érdeket felülírnak. A szülőknek lehetőségeiken belül alkalmazkodniuk kell a gyermek kívánságához. Ha van rá mód, tegyétek fel a kérdést gyermeketeknek, hogy ő hol szeretné eltölteni a szentestét? Bátran kérdezzétek meg őt is arról, hogy neki mihez lenne kedve? Hiszen egyik szülőnek sem kellemes hozzá alkalmazkodó, de közben szorongó gyermekkel ünnepelni. Egészséges gondolkodású szülőnek gyermeke öröme az öröm, és nem az, ha rákényszeríti a saját akaratát. Szinte minden helyzetben segíthet a szülők és a nagyszülők közötti kompromisszumra való hajlandóság  és az, ha a gyermek szülei egyenrangú felekként tekintenek egymásra.

Szerző: Balassa Olivia
Fotó: Freepik


Balassa Olivia

Karácsony

Balassa Olivia


2015.12.22