Gyermekkori nátha tünetei, kezelése, szövődmények - Így tanítsd meg gyermekednek a helyes orrfújást!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Gyermekkori nátha tünetei, kezelése, szövődmények - Így tanítsd meg gyermekednek a helyes orrfújást! A szakember szerint világszerte az egyik leggyakoribb megbetegedés a nátha, a kisgyermekek akár évente 8-10 alkalommal is megfertőződhetnek. Mik a nátha tünetei? Milyen szövődményei lehetnek? Mi okozhat még orrfolyást, orrdugulást? Az ovis korú gyerekek egy része mindkét orrlyukát befogja és erővel fújja az orrát – pedig így a váladék akár az orrmelléküregekbe, vagy a fülkürtön át a dobüregbe is áramolhat, ami a nátha szövődményeinek kialakulásához vezethet, hívja fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

A leggyakoribb megbetegedés a nátha
A szakember szerint világszerte az egyik leggyakoribb megbetegedés a nátha, a kisgyermekek akár évente 8-10 alkalommal is megfertőződhetnek. Ez okozza a legtöbb iskolai hiányzást, a legtöbb táppénzes napot. Több mint 200 olyan vírust ismerünk, amely náthát okoz, ezek cseppfertőzéssel terjednek, így a közösségbe járó gyerekek egymást fertőzik.



Ahogy nő a gyerek, kevesebbszer alakul ki
A felső légúti megbetegedések száma az életkorral fordítottan arányos, hiszen az átvészelt fertőzések után bizonyos immunitás alakul ki. A vírusfertőzések néhány nap alatt általában elmúlnak, a gyerekek panaszmentessé válnak, de gyakori a bakteriális felülfertőződés is.

Az, hogy egy kisgyermek mennyire érzékeny a fertőzésre, függ az immunrendszerétől, fizikai és alkati adottságaitól (orrmandula megnagyobbodása – adenoid vegetáció). Az immunhiányos, rosszul táplált, vashiányos, refluxos, allergiás, nagy orrmandulával rendelkező gyermekek esetében a nátha többször válik súlyossá, elhúzódóvá.

Gyakran kíséri arcüreggyulladás vagy fülkürthurut
A kisgyermekkori egyszerű nátha az anatómiai viszonyok miatt gyakran nem csak az orr, hanem az arcüregek nyálkahártyájának vizenyős duzzanatát is okozza. Ezért a gyermekkori náthát gyakran arcüreggyulladás is kíséri.

A nátha további társbetegsége a fülkürthurut. A fülkürt az orrgaratot köti össze a dobüreggel, szerepe a normál dobüregi nyomás biztosítása. Amennyiben az orrnyálkahártya tartós duzzanata miatt a fülkürt működése akadályozott, a dobüregi nyomás csökken, amely a középfül működési zavarát okozza. Ilyenkor a gyermek figyelmetlen, gyakran visszakérdez, hangosan beszél. A fülkürthurut tartós fennállása esetén a negatív dobüregi nyomás miatt kiáramló folyadék savós középfülgyulladást is okozhat.

Spontán gyógyul
A közönséges, szövődménymentes nátha pár nap alatt magától, spontán is meggyógyulhat. Természetesen gyermekkorban a tüneti kezelést mielőbb kezdjük el. Rendszeresen tisztítsuk az orrjáratokat és használjunk nyálkahártya lohasztó orrcseppeket. Fontos a bő folyadékbevitel, lázcsillapító, nyákoldó-köptető, vitaminok, mézes-tea adása – emelte ki Dr. Krasznai Magda. Lehetőleg a gyermek közösségbe ne menjen, a szobát párásítsuk, gyakran szellőztessük.

Mindemellett pedig tanítsuk meg a helyes orrfújásra - ha ugyanis a gyerek rosszul fúj orrot, azaz mindkét orrlyukát befogja és erővel fújja az orrát, akkor a váladék akár az orrmelléküregekbe, vagy a fülkürtön át a dobüregbe is áramolhat, ami a nátha szövődményeinek kialakulásához vezethet.

Orrfújáskor mindig csak az egyik orrjáratot fogjuk be, és a másikból igyekezzünk kifújni a felgyűlt váladékot, akár többször "lendületet véve". Fiziológiás sóoldattal fel is lazíthatjuk előtte a váladékot, hogy könnyebben kijöjjön (a gyulladáscsökkentő orrcsepp nem erre való!). Ha úgy érezzük, hogy az egyik orrjárat már kiürült, akkor jöhet a másik. Ezután töröljük meg az orr környékét. A szipogás, a váladék visszaszívása nem jó ötlet, és szövődményekhez vezethet.

Orrfújós játékok
1. Kérd meg a kisgyermeket, hogy nagy levegővétele után próbálja meg az orrával elfújni a gyertyalángot. Ha egy idő után már jól megy neki, próbálkozhattok felváltott orrlyukkal.

2. Tegyél pingponglabdát/papírgalacsint a parkettára vagy asztalra, és kérd meg, hogy fújja el a célvonalig. Ha versenyt hirdetsz, akkor ráadásul könnyebben fogod tudni őt motiválni.

3. Akassz fel egy cérnára lufit, és kérd meg a kisgyereket, hogy az egyik, majd a másik orrlyukát befogva, erős orrfújás mellett "mozgassa, lebegtesse" a lufit. Próbálkozhattok zenés-ritmusos lufi táncoltatással is, ami nagyon vicces tud lenni.


Vigyázzunk az antibiotikummal
Antibiotikumos kezelést kizárólag bakteriális felülfertőzés, valamint legyengült, elesett állapotú gyermek esetében használjunk. A túlzásba vitt antibiotikum-fogyasztással többet árthatunk, mint használhatunk és az antibiotikumok hatékonysága is csökkenhet.

Csúcsszezonban, az ősztől tavaszig terjedő időszakban, a közösségbe járó gyermekeknél nem ritka, hogy akár minden második-harmadik héten elkap egy néhány napos fertőzést.

Mikor gyanakodjunk orrmandula-gyulladásra?
Amennyiben a gyerek folyamatosan náthás, hurutos mindenféleképpen javasoljuk a gyermek kivizsgálását, góckeresését. Ha a gyermek orrhangon beszél, aláárkoltak a szemei, folyamatosan nyitva van a szája, éjjel horkolva alszik, figyelmetlen, sokat köhög – ezek a jelek az orrmandula gyulladására utalhatnak.

Az orrmandula gyulladása gátolja az orrlégzést, állandó orrdugulást, náthát, vizes orrfolyást okoz, tartós megnagyobbodása pedig krónikus fülkürthurutot, savós középfülgyulladást és következményes halláscsökkenést okozhat. A hátsó váladékcsorgás miatt éjjel-nappal köhög.

Allergia is lehet az ok
Amennyiben a szülők anamnézisében allergiás megbetegedés (allergiás nátha, hörgőasztma - asthma bronchiale) szerepel, gondoljunk gyermekünknél is allergiás rhinitisre. Főként akkor, ha korábban atópiás dermatitis, ekcéma, vagy ételallergia is volt. Kifejezetten éjszakai köhögés hurutos gyermeknél reflux jele is lehet. Erre is érdemes gondolni, ilyenkor javasoljuk az étkezési szokások megváltoztatását, savlekötők alkalmazását.

Amennyiben gyermekünk állandóan náthás, hurutos, ne késlekedjünk, forduljunk szakorvoshoz.

Ez is érdekelhet!
Így tanítsd meg a gyereket orrot fújni! - Játékos feladatok az orrfújás elsajátításához »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Flickr/oddharmonic

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.09.17