Görcsös együttlétek - miért nem jön a baba?

Dr. Árvainé Koczok Márta

Családtervezés

Dr. Árvainé Koczok Márta


Görcsös együttlétek - miért nem jön a baba?

Végtelenül kiábrándult vagy, mert már megint nem sikerült? Mindent megteszel, és mégsem tudsz teherbe esni? Lelki vagy egészségügyi okok állhatnak a meddőség hátterében? Pszichológus szakértőnk kérdez, a Te dolgod mindössze annyi, hogy őszintén válaszolsz.

A gyermekre vágyó nő irigykedve és bosszúsan hallgatja, hogy a szomszéd tini úgy esett teherbe, hogy észre sem vette, és most azon gondolkozik, megtartsa-e egyáltalán a babát? A nagyszülők minden hétvégén, az anyós minden nap telefonon megkérdezi, hogy "na, jön-e már a baba?". Ti pedig minden menstruációkor remegő gyomorral várjátok az eredményt, amitől persze még idegesebbek lesztek! Érthető, a sok várakozás, stressz nem segíti a fogamzást.
 
Biztos, hogy orvosi beavatkozásra van szükséged?
Sokan még mielőtt elgondolkodnának azon, mi is állhat a háttérben, rögtön valamilyen "betegségre" gyanakszanak, és azonnal orvoshoz rohannak. Ezzel kezdetét veszi egy gyötrelmes, lehangoló, mégis reményt tápláló beavatkozássorozat.
Álljunk csak meg egy picit! Biztos, hogy orvosra van szükség? Érdemes az alábbiakon eltűnődni:
 
- Volt-e hasonló problémája valakinek a családotokban?
- Rendszeres volt-e a mensesed?
- Eddig minden rendben volt a nőiségeddel, férfiasságoddal? 
 
A fentiek mérlegelése után is úgy gondolod, hogy "beteg" vagy?
 
Stressz, lelki gondok, elbizonytalanodás?
Ülj le egy kicsit, és gondold végig, hogyan telt az elmúlt 3 éved:
- Új a munkahelyed, vagy sok stressz? Épp most léphetnél feljebb? Mi lesz, ha kiesik egy kereset?
- Kialvatlan vagy és állandóan rohansz? Nincs rendszer az életetekben?
- Meghíztál vagy éppen lefogytál?
- Sok konfliktusotok volt a pároddal? Vagy netán nem is beszéltetek a felmerülő feszültségekről?
- Elbizonytalanodtál, hogy talán nem Ő az Igazi, és ezért kifelé kacsingatsz? Azt gondolod, hogy majd egy gyerek örökre összekovácsol benneteket?
- Netán a párod lépett félre?
 
A meddőség hátterében egészségügyi vagy lelki ok áll?
Milyen érzések kavarognak benned? Elkezdtétek egymást hibáztatni, hogy vajon ki a felelős a kialakult helyzetért? Mégis azt gondoljátok, hogy a külső beavatkozás, mesterséges megtermékenyítés megoldja a problémátokat? Igen, nagyon sok párnak segített, de nekik valóban volt is valamilyen szervi problémájuk. Ha azonban lelki, párkapcsolati okok állnak a háttérben, akkor az orvosi beavatkozás csak eltolja a konfliktusok megoldását. Amit pedig nem oldottatok meg korábban, azt egy-két gyerkőc után még nehezebb lesz...
Amit minden meddősséggel küzdő párnak tisztáznia kellene
- Mit szerettek a másikban, illetve mi a problémátok a másikkal?
- Miért szeretnétek gyermeket? Mit jelent a gyermek számotokra? 
- Milyen félelmeitek vannak a szülővé válással, illetve gyermekvállalással kapcsolatban?
- Hogyan képzelitek el az életeteket gyermekkel? Hogy tudtok felkészülni a nehéz időszakokra?
 
Sok pár annyira akarja azt a kisbabát, hogy gyermeknemzés közben már teljesen elfelejtik, miért is vannak együtt. Nem azért szeretkeznek, mert szeretik egymást, hanem mert gyereket akarnak. Az együttlétek görcsössé válnak, minden alkalom után jön a számolgatás, szorongás, várakozás, hogy vajon most sikerült-e. Előfordulhat, hogy évekig nem szól másról az életük. Szépen eltelik 3-5-8 év, és közben eltávolodnak egymástól, kifelé kacsintgatnak, mert úgy érzik, mással talán sikerülne...
 
Milyen buktatók várnak a párra, miután összejött a baba?
Aztán hirtelen mégis összejön a baba! Először hatalmas az öröm, mindenki megnyugszik. Aztán pedig kezdődik minden elölről, mert a családi életciklusok alapján tudjuk, hogy bizony a baba megérkezése utáni időszak borzasztó nehéz a párok életében. Vannak társak, akik ilyenkor még szorosabbra fűzik a viszonyukat, de előfordulhat az is, hogy a görcsösen gyermekvállaláshoz ragaszkodó  anya, most már nem is akarja annyira az anyaságot, mert fáradt, és kimerült, vagy mert nem ilyennek képzelte az egészet. Előfordul, hogy az anya teljesen kisajátítja a gyermeket, aki végre megadatott, és akkor a férj kiszorul a családból, magányában haszontalannak, csalódottnak, kihasználtnak érzi magát. Ő csak arra kellett, hogy a feleségének legyen gyereke?! - sok-sok konfliktus halmozódhat fel ilyenkor, és ha nem oldjuk meg őket, akkor bizony az a kapcsolat halálát eredményezheti.
 
Mi a gyermektelenség valódi oka?
Nagyon nehéz helyzet ez, de mindenképp elgondolkodtató! A sok orvosi procedúra, stressz megelőzhető, ha időben rájöttök, mi is a baj. Lehet, hogy válás lesz a vége, de akkor miért is született volna ebbe a kapcsolatba egy baba? De az is lehet, hogy egy boldog párkapcsolat folytatódhat, aminek a gyümölcseként érkezik majd meg a hőn áhított gyerkőc!
Sok sikert!
 
 
Fotó: Freepik
 

Dr. Árvainé Koczok Márta

Családtervezés

Dr. Árvainé Koczok Márta


2014.02.18