Vágyfokozó fűszerek és ételek: így lesz újra forró a szex a pároddal

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Vágyfokozó fűszerek és ételek: így lesz újra forró a szex a pároddal

Mivel fűszerezd a párod ételét, hogy újra a régi tűzzel nézzen rád? Mely ételek fokozzák a szexuális étvágyat? Tipp: mit keverj a házi süteménybe, hogy a libidó serkentésére? Jegyzeteket előkészíteni, mert cikkünkben a legerősebb afrodiziákumokat soroljuk!

„Ne most drágám, fáj a fejem” - fordul a másik oldalára a feleség, „ne haragudj, de ez most nem fog menni, hulla vagyok” - mondja a pasi, mikor a filmekben egy kapcsolat kihűlését akarják ábrázolni. Holott ezek a mondatok a való világban az egymást szenvedélyesen szeretők szájából is gyakran hangzanak el: az életmódunkból adódó általános kimerültség igen rossz hatással lehet a libidóra - vallja Zentai Andrea dietetikus.

Gyermekvállalásra készülő párok gyakori problémái
A gyerekvállalásra készülő párok esetében a probléma még kínzóbb lehet. Ráadásul sajnos egyre többen szembesülnek azzal, hogy késik a gyermekáldás (ennek egyik gyakori oka az inzulinrezisztencia, ami a párok mindkét tagját érintheti), és a hosszú várakozás a vizsgálatok hada, a megfigyelés, tervezés, mérés közepette könnyen elveszhet a romantika.

„Elsődleges afrodiziákum a jó egészség”
Az életmódból és a teherbeesési nehézségekből adódó stressz csökkentése mindenképpen javasolt, akár szakember segítségével, de köztudott, hogy bizonyos ételekre is számíthatunk, ha aszexuális hangulat fokozásáról van szó.

De először is szögezzük le: az elsődleges afrodiziákum a jó egészség. A rendszeres sport, a mentális egészség és a megfelelő étrend alapfeltételei a kiegyensúlyozott szexuális életnek. Vagyis önmagában még akár a rendszeres osztrigavacsora sem lehet vágyfokozó, ha az étrend egyébként nem kiegyensúlyozott, hiányoznak belőle alapvető tápanyagok.

 

 

Szexuális vágyfokozó ételek, afrodiziákumok


1. Jó minőségű fehérjék - építik a nemi hormonokat
Ilyen alapvető tápanyag a fehérje, amiből a nemi hormonok épülnek fel. Ezért is fontos, hogy rendszeresen együnk halakat (akinek kerülnie kell a jódot az édesvízieket válassza), sajtokat, túrót, tojást, húst.

2. Magas cinktartalmú ételek - libidóra vannak jó hatással
Jó hatással vannak a libidóra a cinktartalmú ételek, mert fokozzák a nemi hormonok termelését. A zab, tökmag, szezámmag, búza például különösen magas cinktartalmúnak számítanak. Így együtt reggelire is ideálisak!

3. Zeller - serkenti a nemi hormonokat
Hasonlóan ajánlott gyakrabban fogyasztani a zellert, ami a nemi hormonok termelésében szerepet játszó agyalpi mirigy működését fokozza. Friss zellerszárat bátran ropogtathatunk mártogatósokkal, vacsorára. Annak, aki nem rajong a zeller jellegzetes ízéért ajánljuk, hogy finomra reszelt zellergumóval dúsítsa a salátáit.

4. Kedélyjavító ételek - romantikus vacsorákra
A mindennapos monoton mókuskerékből a kedélyállapotra ható élelmiszer-alkotóelemek is segíthetnek kizökkenni. Így a romantikus esték hangulatát is megalapozhatjuk például kakaótartalmú ételekkel, melyek a dopamin- és szerotoninszint emelő hatásuk révén „boldogítanak”.

Természetesen senkit sem bátorítunk arra, hogy táblaszám egye a csokoládét, de 1-1 kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé, kakaóporral készült reformsütemények, kakaóporral ízesített zabkása részei lehetnek az étrendnek. (Állítólag a nagy Casanova is előbb ivott meg egy csésze forró csokoládét, mint egy pohár pezsgőt...).

5. Vágyfokozó fűszerek
Egyéb előnyös tulajdonságaik mellett már csak meleg, bódító illatuk révén is hangulatjavító-vágyserkentő hatásúak lehetnek a szerecsendióval, vaníliával, szegfűszeggel ízesített ételek. Az egzotikusabb fűszerek közül kiemelkedik a természetes inzulinérzékenyítőként működő fahéj.

A csípős ételek energetizáló, vérkeringést javító hatását mindenki tapasztalhatta már. De ahhoz, hogy tűzbe jöjjünk, nem kell mindenre Erős Pistát kennünk. A finoman adagolt chili, friss, reszelt gyömbér is meghozhatja a kívánt hatást.

Tipp: gyömbér keverhető például a piskóta tésztájába is, egy csipetnyi chilivel pedig az - önmagában is élénkítő hatású - kávé ízesíthető e célból.

Szerző: Zentai Andrea dietetikus
Fotó: FreeDigitalPhotos

 

 


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2016.01.08