Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény

Ha a gyermek fogantatása előtt apja dohányzott, több mint háromszorosára növeli az asztma korai kialakulásának kockázatát az utódnál azokhoz képest, akiknek apja sosem cigarettázott - derült ki egy norvég kutatásból.

Ma már köztudott, hogy a dohányzás mennyire káros az egészségre. A Bergeni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a születendő gyermekre, ha az apa fogantatás előtt dohányzott és milyen betegség kialakulásának kockázatát növeli ez az utódnál.

Milyen hatással van a születendő gyermekre, ha az apa dohányzik?
Nemcsak az apa fogantatás előtti dohányzása, hanem annak korai elkezdése is növeli a nem-allergiás eredetű asztma kialakulásának kockázatát. Ez azt jelzi, hogy nemcsak az anyai környezet játszik kulcsfontosságú szerepet a gyermek egészségében, hanem az apa életmódja is - mutatták ki a Bergeni Egyetem kutatói 24 ezer gyermeket vizsgáló tanulmányukban.

- A gyermek asztmájának kialakulására a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha az apák 15 éves koruk előtt kezdenek el dohányozni - idézte Cecilie Svanest, a norvég egyetem professzorát a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Milyen hatással van a születendő gyermekre, ha az anya dohányzik?
Ami az anya dohányzását illeti, a szakemberek a korábbi kutatásokkal összhangban azt találták, hogy szintén növeli az asztma kialakulásának esélyét az utódnál. Ugyanakkor a fogantatás előtti anyai dohányzás és az asztma kialakulása között nem mutattak ki kapcsolatot.

Milyen károsodást okoz a dohányzás az ondósejtekben?
A különbséget a kutatók szerint az okozza, hogy az apa dohányzása a spermasejteken keresztül hat az utódra.

- A dohányzásról köztudott, hogy genetikai és epigenetikai károsodást okoz az ondósejtekben, amely átadható az utódnak és fejlődési rendellenességet idézhet elő - magyarázta Svanes.

"Az állatkísérletekben egyre több a bizonyíték az úgynevezett epigenetikai programozásra, azaz arra a mechanizmusra, amely által az apa fogantatás előtti környezete hatással lehet a jövőbeni nemzedék egészségére" - tette hozzá.

Melyik foglalkozás jelent kockázati tényezőt az utódnál kialakuló asztmát illetően?
Svanes és kutatócsoportja azt is vizsgálta, hogy hatással van-e az asztma kialakulásának kockázatára az, ha az apa hegesztéssel foglalkozott. Kimutatták az asztma növekvő kockázatát az utódnál még akkor is, ha az apa felhagyott a hegesztéssel a fogantatás előtt.

- A dohányzás és a hegesztés pubertás kor utáni kezdete és azok időtartama a legfontosabb tényezőt jelentheti az utód asztmakockázatát illetően - hangsúlyozta Cecile Svanes.

Fotó: Freepik
Forrás: MTI


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2016.10.11