Öngyilkosságra veszik rá a tiniket az interneten keresztül: több gyereknek ezért kellett meghalnia - Mire hívja fel a figyelmet a rendőrség?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Öngyilkosságra veszik rá a tiniket az interneten keresztül: több gyereknek ezért kellett meghalnia - Mire hívja fel a figyelmet a rendőrség? Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítás esetében folytat nyomozást - közölte kedden a lengyel sajtó. Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítás esetében folytat nyomozást - közölte március 28-án, kedden a lengyel sajtó.

Frissítés! 2017. április 3.
Állítólag magyar áldozata is van már a kegyetlen játéknak: a Ripost értesülései szerint egy 15 éves debreceni lány, Viki öngyilkossága mögött is az internetes játék áll. Édesanyja úgy véli, lánya a játék kihívásainak eleget téve akasztotta fel magát - utolsó üzenetében azt írta, nem mer öngyilkos lenni, de barátai nem hogy lebeszélték volna erről, inkább elbúcsúztak tőle.
A Kék Bálna "atyja" egy orosz férfi, a 21 éves Filipp Bugyejkin, aki azt nyilatkozta, nem érez lelkiismeret-furdalást az öngyilkosok miatt, ő csupán azért hozta létre a játékot, hogy "minél több lájkot szerezzen...". A játék egyfajta borzalmas kihívásként működik: a résztvevőkkel különféle feladatokat hajtatnak végre (nézzen meg egy horrorfilmet, lopjon egy boltból, álljon egy magas ház tetejére, vágja meg magát...), és ha ezeket teljesíti, úgy léphet egyre magasabb szintre, az utolsó feladat pedig maga az öngyilkosság.
Ahogy az Origo cikkében Makai Gábor szakpszichológus rámutat, csak azok az érzékeny, mentálisan sérült emberek vannak veszélyben, akik labilisak, nem találják a helyüket a világban, befolyásolhatóak, képlékeny személyiségük van, reménytelen, kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat, és így a Kék Bálnában látnak kapaszkodót. A szakember szerint azonban az öngyilkosság felé vezető út egy folyamat, amelyben a résztvevők tulajdonképpen észre sem veszik azt, mekkora veszélybe kerültek.


Milyen tettekre sarkallja a gyerekeket a Két bálna nevű internetes játék?
A játék tavaly óta terjed többek között Oroszországban, Kazahsztánban és Ukrajnában, ahol a helyi hatóságok a tinik több tucat öngyilkosságát hozzák ezzel összefüggésbe.

A lengyel rendőrség kedden azt közölte, hogy a dél-lengyelországi Gliwicében egy 15 éves fiút szállítottak kórházba mindkét karján ejtett mély vágásokkal, a fiút pszichiátriai megfigyelés alá is helyezték. Előzetes megállapítások szerint a fiatalember éppen a veszélyes játék miatt csonkította meg magát.

öngyilkosság
Öngyilkosságra készteti a gyerekeket a Két bálna nevű internetes játék
Fotó: pixabay.com


Mit tesznek a hatóságok az öngyilkosságra ösztönző Két bálna nevű internetes játék ellen?
Hasonló sérülésekkel került kórházba múlt pénteken egy, az észak-lengyelországi Szczecinhoz közeli községben működő iskola három tanulója. A lengyel főügyészség ezt követően azt kérte Anna Zalewska lengyel oktatásügyi minisztertől, hogy megelőző lépéseket tegyen ez ügyben. Zalewska a játékot terjesztő honlap letiltását is fontolgatja az egyik megoldásként.

Mire hívja fel a rendőrség a szülők figyelmét?
A rendőrség arra hívta fel a szülőket - többek között a közmédia közvetítésével -, hogy ellenőrizzék, milyen honlapokra látogatnak gyerekeik, kivel kommunikálnak az Interneten. Az üggyel a lengyel belügyi, valamint a digitalizációért felelős tárca is foglalkozik.

Hogyan ösztönzi öngyilkosságra a Két bálna internetes játék a gyerekeket?
Az említett weboldalra bejelentkező tiniket előbb kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamaik. Azután számos feladatot adnak nekik, valamilyen kárt kell tenniük magukban vagy fájdalmat okozniuk maguknak. A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság.

Az internet veszélyei - a hazai rendőrség beszélgetéseket tart az iskolákban
Az internet veszélyeire évről évre igyekeznek felhívni a figyelmet a magyar hatóságok is, a helyi rendőrségek folyamatosan tartanak előadásokat, beszélgetéseket az iskolákban a biztonságos internethasználatról - erről a Police.hu is rendszeresen beszámol.

Mint néhány napja egy debreceni általános iskolában elhangzott, a fiatalok egyre többször találkozhatnak a világhálón megtévesztő, hamis, erkölcsi és szellemi fejlődésre káros tartalmú weboldalakkal, amelyekkel szemben egyre fontosabb a gyermekek védelme.

A káros weboldalak elkerülése érdekében fontos a szülői felügyelet, hiszen ők irányíthatják a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését és segíthetnek felfedezni azokat a honlapokat, amelyek káros tartalmaktól mentesek.

Ne dugd a homokba a fejed!
Ne hidd azt, hogy attól, hogy a gyereknek nincs okostelefonja vagy számítógépe, nem kerülhet közel az internethez. Egy kutatásból az derült ki, hogy már az óvodások egy része is az interneten lóg - korábbi cikkünket itt találhatod ». Az iskolában pedig az osztálytársak eszközein sok mindennel találkozhat a gyermeked, amit otthon nem lát, ezért a tiltás nem vezet célra, hanem a beszélgetés és a veszélyekre való megtanítás.

Mire hívhatod fel a gyermeked figyelmét?
1. Ha csak nem közvetlen ismerőse, a gyermek sosem tudhatja, éppen kivel beszélget egy fórumon, chatszobában vagy akár a Facebookon. Tanítsd meg neki, hogy legyen óvatos, és sose menjen el egyedül olyan találkozóra, amit egy chates személlyel beszélt meg.
2. Ne cikizzen, bántson másokat online - arctalanul piszkálódni könnyű, de ugyanolyan rossz, mint ha élőben tenné. Mondd el a gyermekednek, hogy kerülje el az ilyen helyzeteket, ha pedig őt bántják, szóljon neked.
3. Válasszatok közösen jelszót, ami megjegyezhető, de nem könnyen kitalálható más számára (pl. ne legyen a neve vagy születési dátuma).
4. Vigyázzon, mit ír le vagy küld el magáról - ami egyszer felkerült a netre, az ott is marad. Beszélgess a gyermekeddel, miért nem jó, ha kínos fotókat oszt meg magáról vagy másról, illetve ha olyat ír le, amit később megbánna. 

Jocó bácsi ellenkampánya: április 3-án elindult a Zöld Elefánt!
A népszerű történelemtanár úgy gondolta, ideje lépni, ezért létrehozta a Zöld Elefánt kihívást - hogy mi ez, megtudod a cikkünkből! »

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI, Police.hu, Origo.hu, Ripost.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.03.23