Életben maradt a 24. hétre, 500 grammal született kisbaba! - Ilyenre még nem volt példa eddig a nagyszebeni kórházban

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Életben maradt a 24. hétre, 500 grammal született kisbaba! - Ilyenre még nem volt példa eddig a nagyszebeni kórházban Életben maradt egy fél kilogrammos, 24 hétre született csecsemő Nagyszebenben. Ő mostanáig a legkisebb csecsemő, aki valaha életben maradt ebben a korban a nagyszebeni sürgősségi kórházban. Életben maradt egy fél kilogrammos, 24 hétre született csecsemő Nagyszebenben, adta hírül az AGERPRES Román Nemzeti Hírügynökség.

Fél kilósan született
Az újszülött osztály vezetője, dr. Livia Ognean azt nyilatkozta, hogy a 24. hétre, mindössze 500 grammal született csecsemőt a Salvaţi Copii egyesület által adományozott inkubátor segítségével sikerült megmenteni. Ő egyébként a legkisebb csecsemő, aki valaha életben maradt ebben a korban a nagyszebeni sürgősségi kórházban.

Új inkubátorra gyűjtenek
2017-ben Szeben megyében 407 koraszülést regisztráltak. Az orvos szerint a modern felszereléseknek köszönhetően egyre több koraszülött csecsemőnek sikerül megmenteni az életét, ugyanakkor azt is hozzátette, a kórházuk újszülött osztályán lévő inkubátorok egy része 20-40 éves, ezért le szeretnék őket cserélni. A hétvégén jótékonysági maratont rendeznek, hogy ezzel gyűjtsenek pénzt új inkubátorra.
 

Milyen eséllyel maradnak életben a koraszülött babák?


Nem a súly számít, hanem a magzat kora!
Egy korábbi kutatás szerint elsősorban a magzat kora, vagyis az anyaméhben töltött hetek száma, és nem az újszülött súlya fontos abból a szempontból, hogy életben marad-e a baba a születése után.

A lányoknak jobbak a túlélési esélyei
Emellett úgy tűnik, hogy a lányoknak nagyobb az esélyük a túlélésre. A kutatásban vizsgált, kis súllyal született és életben maradt korababák háromnegyede, köztük a 10 legkisebb, lány volt. Hogy ennek mi az oka, arra nem jöttek rá. A kutatók szerint a hormonális rendszerrel, illetve a tüdők és más fő szervek fejlettségével függhet össze. A kutatók arra is rámutattak, hogy az életben maradt gyermekeknek későbbi korukban egészségügyi és tanulási problémáik voltak. Általában alacsonyak és kis súlyúak maradtak kortársaikhoz képest. A kutatásról még többet itt olvashatsz »

Olvasd el ezt is!
6 dolog, ami koraszülést okozhat akkor is, ha odafigyelsz - Szülész-nőgyógyász tapasztalatai »


Forrás: AGERPRES, Szülők Lapja
Fotó: Wikipédia (illusztráció!)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.05.29