Apasági nyilatkozat (Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Ha a szülők nem házasok, akkor egy ún. apasági nyilatkozatot kell a baba érkezésének idején a kórházba vinni - ennek alapján veheti az apuka a nevére a kisbabát. Mire jogosít az apasági nyilatkozat? Hogyan lehet igényelni az apasági nyilatkozatot? Hol kell leadni a nyilatkozatot? Speciális esetek: csak az anya jelenik meg a hatóság előtt - haláleset - gyámhatóság megtagadja az eljárást - hivatalból induló eljárás. Ha a szülők nem házasok, akkor egy ún. apasági nyilatkozatot kell a baba érkezésének idején a kórházba vinni. Ennek alapján veheti az apuka a nevére a kicsit. Az apasági nyilatkozatot a területileg illetékes Önkormányzatnál állítják ki. Ehhez szükség lesz a várandós kismama gondozási könyvére, valamint mindkét szülő személyi igazolványára. Az Önkormányzatnál mindkettőjüknek alá kell írniuk a nyilatkozatot, melyből kapnak egy példányt.

Mire jogosít az apasági nyilatkozat?
A nyilatkozat alapján - amely így a baba szempontjából gyakorlatilag a házassági anyakönyvi kivonattal egyenértékű lesz - a kicsi automatikusan az apa vezetéknevét kapja. Ez azt jelenti, hogy az apának és az anyának közös szülői felügyeleti joga lesz, óvodai, iskolai beíratáshoz, stb. mindkettejük aláírására szükség lesz.

Hogyan lehet igényelni az apasági nyilatkozatot?
A szülőknek - akik nem házasságban várják babájukat -, ahhoz hogy az apuka nevére kerüljön a baba, a szülés előtt az anyuka lakóhelye szerinti önkormányzatnál (anyakönyvvezetőnél), a bíróságnál, a gyámhatóságnál - külföldön: magyar külképviseleti hatóságnál – nyilatkozatot lehet tenni.
A nyilatkozattétel minden esetben személyesen történik.
A kismama és az apuka egyhangú nyilatkozatát jegyzőkönyvezik és a szülők aláírásukkal igazolják a nyilatkozatuk valódiságát. A nyilatkozat 4 példányban készül.
A nyilatkozat neve: teljes hatályú apasági elismerő nyilatkozat

Mi kell az apasági nyilatkozat igényléséhez?
Szükséges hozzá: az apa és az anya személyigazolványa, lakcím-igazoló kártyája és a terhességi kiskönyv.
Ezen kívül szakorvosi bizonyítványra van szükség, amennyiben a terhesgondozási kiskönyvben nem szerepel a fogantatás feltételezett - és a szülés várható időpontja.

Hol kell leadni a nyilatkozatot?
Az apasági nyilatkozatot be kell készíteni a kórházi csomagba, ugyanis a kórházban a szülés előtt (van ahol utána) kell leadni.

Ha nincs a nyilatkozat a kismamánál a baba születésekor
Ha nincs apasági nyilatkozat az anyukánál, akkor automatikusan az anya vezetéknevét kapja a baba.

Ha nincs nyilatkozat a baba születésekor
Az apaságot elismerő nyilatkozatot természetesen nem csak a baba születése előtt lehet tenni, de utána már a névváltoztatási kérelmet is be kell adni.
Ez meghosszabbítja az apuka nevére való ráíratást.

Speciális esetek

Ha csak az anya jelenik meg a hatóság előtt
Olyan eset is elképzelhető, hogy csak az anya jelenik meg a hatóság előtt és előadja (valamint szakorvosi bizonyítvánnyal igazolja), hogy gyermeket vár, megnevezi az apát, akit a gyámhatóság beidéz és nyilatkoztat. (Az apaság elismerése céljából tett teljes hatályú elismerő nyilatkozat tárgyában lefolytatott eljárás során az a kívánatos, ha valamennyi érintett együtt jelenik meg a gyámhatóság előtt, de annak sincs akadálya, hogy külön-külön nyilatkozzanak).

Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat halál esetén
Előfordulhat, hogy már nem él a gyermek, vagy az anya, vagy egyikük sem, amikor sor kerül a gyermek elismerésére. Ilyen esetben a gyámhivatal a gyermek vagy/és az anya halála után is pótolhatja az ő hozzájárulásukat. Ugyanez az eljárás akkor is, ha az anya és/vagy a gyermek tartós távolléte, vagy ismeretlen helyen tartózkodása miatt tartósan gátolva van, így nem szerezhető be a személyes hozzájáruló nyilatkozatuk.

A gyámhatósági hozzájárulás megtagadása
Amennyiben a gyámhivatal úgy dönt, hogy valamilyen oknál fogva nem adja meg hozzájáruló nyilatkozatát az apa a bíróságtól kérheti az apaság megállapítását.

Hivatalból induló eljárás
A gyermek családi jogállásának rendezésére irányuló eljárás vagy valamelyik fél kérelmére, vagy hivatalból indul. Tipikusan akkor fordul elő ilyen, ha az anyakönyvvezető szülő adatai nélkül anyakönyvezett gyermek születéséről küld értesítést a gyámhivatalnak, vagy más eljárása során észleli, hogy a gyermek családi jogállása rendezetlen. Az eljárást az anya vagy más törvényes képviselő, a gyermeket magáénak elismerni szándékozó férfi, és a 14. életévét betöltött gyermek is kérheti.

Fotó: FreeDigitalPhotos

CSED (TGYÁS), GYED, GYES KALKULÁTOR >>

CSED (TGYÁS), GYED, GYES, kismama ellátások kisokosa >>

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.01.01